Galaksije s črno luknjo

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
oco
Prispevkov: 4
Pridružen: 23.3.2004 20:20
Kraj: NOVA GORICA
Kontakt:

Galaksije s črno luknjo

Odgovor Napisal/-a oco »

Pozdravljeni!
Na internetni strani s fotografijami, ki jih je posnel Hubble sem videl galaksijo z veliko rumeno "kroglo" v sredini. Tekst pravi, da je v sredini črna luknja, ki povzroča to rumeno kroglo. Zakaj in kako?
Povezava:
http://www.spacetelescope.org/images/html/opo9828a.html

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Črna luknja pivlači okoliško snov. Ta začne krožiti okoli nje, pri tem izgublja potencialno energijo, ki se pretvori v sevanje, zaradi trenja, kar je tam veliko snovi, pa se še dodatno segreje in zato še bolj seva.

Pri nekaterih slikah (ali pa vsaj pri računalnisko narejenih) se vidi tudi črno piko v sredini, to je črna luknja. Okoli pa je obroč zelo vroče snovi, ki povzroči to rumeno kroglo.

Uporabniški avatar
Che
Prispevkov: 48
Pridružen: 13.1.2004 17:40
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Che »

men pa neki ni jasno: :idea: :?: domnevam da se z vsako stvarjo k jo črna lukna posrka vase poveča njena privlačnostna sila :?: :arrow: no če je to res ( :?: ) potem bo najbližja črna luknja enkarat posrkala tut zemljo :?:

robespierre
Prispevkov: 65
Pridružen: 27.5.2004 23:47
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a robespierre »

Črna luknja ima kot druga masivna telesa tudi temperaturo in zato izseva energijo (men se zdi da se imenuje Hawkingovo sevanje - k je to teorijo glih Hawking postavil).
Tako se sčasoma manjša velikost črne luknje in s tem tudi njena privlačnost.
Črna luknja naj bi bila kot ena velikanska "jedrska elektrarna" oz. pretvornik iz mase v energijo - sčasoma se naj bi izgubila vsa vsrkana masa v obliki energije...
Tako je pisalo v (tako zelo popularni) Hawkingovi knjigi Vesolje v orehovi lupini al pa Kratka zgodovina časa (se ne spomnim) :)

Roman
Prispevkov: 6482
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Če črni luknji ne more uiti svetloba, ji ne more uiti niti toplota, saj gre za enake vrste sevanje. Hawkingovo sevanje pa naj bi izviralo od teles, ki padajo v črno luknjo.

robespierre
Prispevkov: 65
Pridružen: 27.5.2004 23:47
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a robespierre »

Ne vem čist do podrobnosti, kako je s tem, ampak sem skoraj sigurn, da sevanje je in zato se črna luknja manjša. (sicer sevanje razlaga z nekakšnimi dvojnimi delci...)
Fora je ravno v tem, ker je to kao tako neverjetno, sam z nekim drugačnim pogledom pa se to razloži...

Nimam zdajle knjige pred sabo, tako da ne vem kako točno je to predvideno... Kratka zgodovina časa, poglavje "Črne luknje niso tako črne"... Se mi zdi da je nekak tako...

synt
Prispevkov: 13
Pridružen: 13.12.2005 22:05

Odgovor Napisal/-a synt »

Roman napisal/-a:Če črni luknji ne more uiti svetloba, ji ne more uiti niti toplota, saj gre za enake vrste sevanje. Hawkingovo sevanje pa naj bi izviralo od teles, ki padajo v črno luknjo.
ne sevajo snovi k padejo v črno lukno temveč snovi ki so tik pre tem da padejo v črno lukno. vrjeten si že slišal za akrecijski (upam da sm prou napisu :oops: ) disk, kjer se snov zaradi gravitacije črne lukne zmeri bl stiska in segreva -> oddaja razna sevanja :wink:

Odgovori