nazaj na zacetek

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
prvadesetisocica
Prispevkov: 1
Pridružen: 10.4.2004 2:11

nazaj na zacetek

Odgovor Napisal/-a prvadesetisocica »

Najprej nekaj osnov.Vse te teorije ,ce sem prav razumel, temeljijo na raziskavah vidne in infrardece svetlobe ter mikrovalovnega valovanja in kajpak gravitacije.Torej se sprasujem ,ali imamo dovolj znanja o svetlobi ,da si drznemo postavljati taksne ali drugacne hipoteze.Vprasano drugace.Kateri poizkus mi lahko ovrze teorijo da je vesolje neskoncno(vsaj z nasega vidika),se ne siri ,je sestavljeno iz x,y,z koordinat, casa in nic drugega.Da se nahaja v medzvezdnem prostoru neka snov ali energija ki svetlobo redshiftira oz ji spreminja frekvenco odvisno od kolicine, oz. odvisno od prehojene poti svetlobe.Torej bolj kot je galaksija oddaljena ,skozi vec te snovi mora svetloba potovati in vecji je premik frakvence.Mikrovalovno ozadje je pa ze toliko odmaknjen vir svetlobe da le ta redshiftira v mikrovalove.In sedaj nekaj vprasanj.Kaj se zgodi s fotonom svetlobe ,ce samo potuje skozi atom vodika?Skozi koliko atomov vodika bi moral foton preleteti ,ce bi bila gostota 1 atom na 10 svetlobnih let.Potoval pa bi 15 milijard let.Koliko atomov snovi je v medgalakticnem vakumu prostornine 1 svetlobnega leta.Kateri so mozni vzroki ,ki povzrocijo spremembo frekvence v fotonu...

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Na večino tvojih vprašanj ne vem točnega odgovora, vendar bi te malo popravil:
prvadesetisocica napisal/-a:Kateri poizkus mi lahko ovrze teorijo da je vesolje neskoncno(vsaj z nasega vidika),se ne siri ,je sestavljeno iz x,y,z koordinat, casa in nic drugega
1.Vesolje ni neskončno, če drži teorija o velikem poku, ki je danes javno priznana.

2. Tudi siri se ne, ker v vesolju ni bakterij, ki mleko spremenijo v sir :lol:
Drugače pa se po isti teoriji vesolje še šri, to dokazuje tudi rdeči premik.

3. Verjetno je res sestavljeno iz 4 dimenzij, ne poznam pa poskusa, ki bi to preveril. Stvari se obnašajo, kot bi veljali naši 4D zakoni, morda pa so le transormacija več- ali manjdimenzionalnih.

Pa še to: fotonu se frekvenca (ki je sorazmerna z energijo) spremeni, če se mu spremeni energije, torej če kam trči.

Uporabniški avatar
Trillian
Prispevkov: 24
Pridružen: 3.4.2004 18:57
Kraj: Betelgeza
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Trillian »

ce vesolje ni neskoncno...(kar bi blio logicno ce se siri-sumniki mi ne delajo :lol: , ker nikoli mi ni bilo jasno kako se lahko neskoncnost siri...)
kaj zaboga je potem okoli tega vesolja..???

Roman
Prispevkov: 6494
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Če je vesolje vse, je okoli njega lahko samo nič.

smolejleo
Prispevkov: 1704
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

Na št. 2 Pentiumove teze bi lahko odgovorili tudi drugače:
Drugače pa se po isti teoriji vesolje še šri, to dokazuje tudi rdeči premik.
Dopplerjev efekt - premik spektra proti rdeči potrjuje relativno oddaljevanje svetila in opazovalca. Pri modelu vesolja to radi ponazorimo z galaksijami, narisanimi na balonček, ki ga napihujemo. Takoj je nazorno prikazano, da se bližje pikice oddaljujejo počasneje, bolj oddaljene hitreje, ob tem pa vtepamo v glavo še napihovanje balončka - širjenje vesolja, kar ni nujno posledica premika v rdeče. Možna je tudi razlaga, da se vsaka galaksija pospešeno giblje proti lokalnemu gravitacijskemu težišču - kakšni večji črni luknji. Tiste galaksije, ki so pred nami - se oddaljujejo(ker imajo večjo hitrost), tiste ki so za nami - se oddaljujejo(ker imajo manjšo hitrost), tiste ki so vzporedno z nami - se tudi oddaljujejo (poglej razglablanje o dveh hitrih elektronih, ki prehitevata eden drugega-informacija o trenutni hitrost je zastarela, potuje s končno hitrostjo c, zato se pri pospešenem gibanju navidezno predmet, ki se z nami vzporedno giblje,z našega vidika tudi oddaljuje).
Torej bi model vesolja lahko prikazali precej drugače in ob tem ne bi kršili sklepanj opazovanj - tudi teorija o napihovanju vesolja tega ne dela, za razliko od te teorije pa ne bi bilo potrebnih tako nepredstavljivih (lahko napišem - nemogočih)predpostavk, da je alfa vsega "O" takale zelo gosta, zelo vroča kroglica.
Ob vsej samozavestnosti lahko rečem, jaz si tega ne morem predstavljati-imam pač premalo razvito možnost predstave, ali je pa obratno, tisti, ki si to lahko predstavljajo imajo preveč razvito možnost predstave.
Pa še tolažba - premišljevanje je najboljše zdravilo proti povišanju holesterina, kar na delo.
Lep pozdrav Smolejleo

Uporabniški avatar
Trillian
Prispevkov: 24
Pridružen: 3.4.2004 18:57
Kraj: Betelgeza
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Trillian »

Roman napisal/-a:Če je vesolje vse, je okoli njega lahko samo nič.
o.k...kaj pa je med zvezdami oz. planeti..skratka kaj je crnina Vesolja..res me zanima...
ker..ce se vesolje siri in je okoli njega nic...
recimo da je vesolje balon ki se napihuje..torej je vesolje neka "celota", kaj je torej tiso kar je crnina? Vmesni prostor med vsemi zadevami v Vesolju...

uh, upam da ves kaj hocem povedat oz. vprasat, ker jest znam 8ocitno) na veliko komplicirat. :wink:

Roman
Prispevkov: 6494
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Ah, Trillian, v tem forumu na veliko kompliciramo, pa tudi poenostavljamo, pa večinoma sploh ne vemo, kaj in o čem govorimo. Ampak tako izgleda forum na temo sodobne fizike s primesmi filozofije in religije.

Če prav razumem fiziko (pa sploh ni nujno, da jo, pa tudi če jo, ni nujno, da je vse to res), je materija pred časom in prostorom. Ja, upravičeno vprašanje je tedaj: kako je sploh lahko "pred", če prej še ni časa. Vajeni smo, da je vse, kar je, v prostoru in času oziroma v prostoru-času. Kako naj tedaj razumemo dogodke na samem začetku časa? Če bi to razumeli, bi potem lažje razumeli tudi nastanek štirih osnovnih sil in tiste ene prasile.

Mislim, da vem, kaj hočeš povedati. Med nebesnimi telesi so luknje, kakšen je prostor tam? Črnina, če misliš s tem temo, se pravi odsotnost svetlobe, najbrž ni problematična. Problem je z zloglasno temno snovjo, na katero naj bi kazale gravitacijske enačbe, pa nihče ne ve, če in kaj naj bi to sploh bilo.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Torej vidim ,da se vrtimo okoli te iste teorije, o nekaksnih balonckih,o nekem pokanju in o nekih luknjah ,tistega famoznega sokolovica.Jaz pa trdim naslednje:
1.Redshift oddaljenih galaksij ni posledica Dopplerjevega efekta temvec je eden od vplivov temne snovi na el.mag.valovanja.
2.Ves vidni in del nam nevidni prostor se nahaja v meglenici te temne snovi, ki lezi v prostranstvu neskoncnega staticnega vesolja in je samo ena od mnogih.
3.Izven te meglenice so ravno tako zvezde in galaksije vendar, ker jih ne sciti ta temna snov ,so izpostavljene mnogo vecjim radiacijam ,torej so za nastanek zivljenja dosti manj ugodni pogoji ce ne celo nemogoci.
4.Mikrovalovno ozadje ,ki naj bi nastalo ob "big bangu" je v resnici svetloba zvezd in galaksij, ki so izven te meglenice in je vsled delovanja temne snovi premaknjena vse do mikrovalovanja.To isto bi lahko veljalo za "x ray burst".
Nekaj me tu zanima.Nase sonce oddaja poleg ostalega tudi x in gama zarke.Ker le ti potujejo po vakumu ,jih nic ne more zaustaviti ali zmanjsati njihovo moc .Ce to isto velja za ostale zvezde ,koliksen bi moral biti skupni sestevek radiacije za vse te milijarde zvezd?
Torej tukaj sem vam natrosil nekaj teorij in bi rad videl, ce mi jih lahko izpodbijete.

smolejleo
Prispevkov: 1704
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

Vprašanje gosta :
Nekaj me tu zanima.Nase sonce oddaja poleg ostalega tudi x in gama zarke.Ker le ti potujejo po vakumu ,jih nic ne more zaustaviti ali zmanjsati njihovo moc .Ce to isto velja za ostale zvezde ,koliksen bi moral biti skupni sestevek radiacije za vse te milijarde zvezd?
V bistvu se nanaša to vprašanje na energijsko balanco vesolja.
Konkretno - naše Sonce pokuri vsako uro 4 mil ton vodika, ki se zlije v helij. Ta energija se v obliki elektromagnetnega valovanja in sončnega vetra prenese v vesolje. Ker pa vesolje je vse kar je, ta energija pač ostane v vesolju, seveda se lahko spremeni v snov, ne more pa izginiti ali iz nič nastati. To moramo vzeti v širšem pomenu besede - za nas uboge smrtnike se lahko spremeni v kaj takega, kar (še ne) ne poznamo, tudi pojavi se navidezno brez vzroka ali iz nič - konec koncev pa vseeno velja zakon o ohranitvi energije, čeprav še ne poznamo vseh sprememb.
Smolejleo

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Gost, izpodbijam.
1. Možno, vendar ima temna snov gravitacijo in zato vesolje ne more stati pri miru.
2. Tudi možno, lahko celo da je temna snov po vsem vesolju, zakaj bi bila samo pri nas?
3. -----//-----
4. Čudno, zakaj bi temna snov nekaterim valovanjem povečala valovno dolžino (kar je logično), drugim pa jo zmanjšala na minimum (gama žarki) in jim povečala energijo? Potem bi morali biti izvori gama žarkov še nekaj krat 10^10 krat močnejši kot sedaj predvidevajo.


Noben vakuum ni popoln, v njem so vedno fluktacije, delci, kot npr. sončev veter, fotoni, plinasti oblaki.

Odgovori