Le sam ne razumeš, pesnik, kar seveda konstantno dokazujejo tvoja imbecilna oglašanja.
@vojko:
Sem pogledal in kar se tiče ohranjanja gibalne količine, je zadeva sledeča: če se kamen in Zemljo (in Luno in Sonce) jemlje kot sistem, se gibalna količina sistema ohranja, saj je gravitacija notranja sila, če pa se za sistem vzame samo kamen, potem je gravitacija zunanja sila, in kot sem že povedal, se mu gibalna količina seveda ne ohranja.
Kar se tiče končne hitrosti 60 km/s, pa je napačna, kar je v komentarjih tudi sam spraševalec ugotovil.
@Rock:
- relativistični popravki so v danem primeru zanemarljivi;
- številski podatek 11.2 km/s niti približno "zavajajoč" (razen morda za nedeljske pravnike) in je natanko končna hitrost, ki jo pridobi pri prostem padu telo, ki sprva miruje zelo daleč od Zemlje (limita je pač neskončnost). In lepo sem povedal, da je to maksimalna hitrost, ki jo lahko pridobi sprva mirujoče telo v zemeljskem gravitacijskem polju. Analogno je ta hitrost tudi ubežna hitrost, ki je potrebna, da telo ubeži gravitaciji Zemlje, če starta z njenenega površja. Izobrazi se, nedeljski pravnik, preden nakladaš o "brezpredmetnosti".