Prosim, kaj je to?

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
amebica
Prispevkov: 44
Pridružen: 20.6.2013 7:47

Prosim, kaj je to?

Odgovor Napisal/-a amebica »

Orodja za vzdrževanje
računalniških sistemov?

Prosim, mi kdo lahko napiše za primer imena najbolj znanih takih programov?
Hvala!

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Prosim, kaj je to?

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Hm... kje dobivaš vsa ta vprašanja? To ti vse google odgovori v enem koraku... če je dobro zastavljeno vprašanje. Tole je recimo tako splošno in nejasno da niti ne vem kaj misliš s tem, rabim več informacij.

amebica
Prispevkov: 44
Pridružen: 20.6.2013 7:47

Re: Prosim, kaj je to?

Odgovor Napisal/-a amebica »

Berem eno knjigo (priročnik) za začetnike, pa ne razumem.
Je to mogoče Disk Defragmenter? Je to uporabniška ali sistemska programska oprema? Tu je navedno pod uporabniško, jaz pa mislim da je Disk Defranmenter sistemska 'programska oprema???

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Prosim, kaj je to?

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Ma čisto preveč poskušaš stvari dobesedno dat v ostro določene predalčke. Kaj se šteje za "vzdrževanje" je čisto odvisno od pisca priročnika. To ločevanje prakticirajo samo začetniki - ti imaš pač kakršen software (programsko opremo) hočeš, vse od pisarniških programov, programov za manipulacijo datotečnega sistema in tako naprej. Nek pisarniški delavec bi verjetno orodja za izdelavo varnostnih kopij uvrščal pod vzdrževanje, drugim je to vsakdanja praksa. Marsikakšen program ti počne več stvari, ki bi se jih dalo uvrščat v obe grupi (oziroma kolikor jih že imaš).

Čisto tako na grobo, za naivnega uporabnika windowsov, bi med ta orodja uvrščal mogoče antivirusne programe, požarni zid, diagnostična orodja za diske (defragmenter tudi, čeprav na vsakem količkaj dobro zasnovanem sistemu to ni potrebno, in definitivno ni za uporabo začetnikov), kakšna orodja z manipulacijo registra (to je itak izmišljotinja windowsov, ki je kriva za večino hudega), pa najbrž vsa ta administratorska orodja za postavitev omrežja, uporabniških računov, inštalacijo programov in podobnega.. ampak saj pravim, delitev je bolj v glavi kot v praksi. Delitev mogoče lahko razvrščaš glede na to, za katere procese potrebuješ administratorske pravice, ampak tukaj spet naletiš na to težavo, da so te pravice lahko spremenjene in dodeljene uporabnikom po želji.

Najlažje je, če pač programe ločuješ glede na njihovo funkcijo - razločitev pa ustvari po svojem razumevanju.

Odgovori