Ukrivljenost in temeljna polja prostora

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori

Menite(veste), da je gravitacija vezana na maso?

da
16
76%
ne
5
24%
 
Skupaj glasov: 21

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Ukrivljenost in temeljna polja prostora

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Lep pozdrav. :)

Pri definiciji celotne fizike me moti nekaj: privilegij mase pred ostalimi parametri prostora.
1: se ne ohranja (E=mc^2)
2: 2. newtonov zakon velja za maso, torej je nanjo vezano vse gibanje.
3: Vkrivlja prostor in posega v cas.

Glede na moj perfekcionizem sem se vprasal, ce ne bi bilo bolj ocitno, da bi obstajali neki parametri, ki bi imeli svoja polja (masa, naboj, magnetni naboj (???)) in ukrivljenost prostora, ki bi jo povzrocila navzocnost nenicelnosti na zgoraj omenjenih poljih (oprostite napornemu izrazanju! :( ) Tako bi bila vztrajnost (2. n. z.) posledica tega, da moramo krivino prostora premikati (mogoce izrazljivo z naklonom prostora v casu), da pa mislimo, da je gravitacija vezana le na maso bi bila pa ta, da bi bile ostale vrednosti pomnozeno s premajhno konstanto pri pretvarjanju v efekt gravitacije. NPR: F=(alfa*m+beta*e+gama*...)*a namesto F=m*a. Tako bi bil upravicen vpliv gravitacije na vec dimenzij. Tako bi tudi gibalno kolicino definirali drugace (se bolj splosno kot pri relativisticni definiciji!), vsi kvantni delci bi bili pa le razlicne kombinacije teh parametrov. Seveda bi svetlobna hitrost imela za pogoj nicelno gravitacijo, ker je ta hitrost karakteristicni nagib prostora v casu, ki to zahteva. :roll: :roll:

LAHKO KDO POVE CE JE KAJ TAKEGA DEL KAKSNE SPLOSNO PRIZNANE TEORIJE ALI BRCAM V PRAZNO?

Tako: verjetno obstaja teorija, ki to pokaze ali zanika ampak nikjer v spletu nisem nasel kaksnega jedrnatega orisa problema. Opravicujem se, ce pogrevam kaksno staro temo oz. sprasujem nesmisle. Se priporocam za odgovor: 8) 8)

Uporabniški avatar
KLEMCH
Prispevkov: 31
Pridružen: 28.3.2005 14:43
Kraj: Zagorje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KLEMCH »

Nisem še strokovnjak.Vendar menim da je gravitacija vezana na maso.Saj imajo planeti ki imajo večjo maso tudi večjo gravitacijo.
Imam prav?

cycko
Prispevkov: 27
Pridružen: 28.3.2005 21:09
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a cycko »

Vem da malo zamujam ampak...

Ko sem na tem forumu bral neki o črnih luknjah, sem dobil en preblisk.
V vesolju je vakum. Torej če na silo črne luknje ne vpliva nobena druga sila, kot njena sama in če je gravitacijska sila ČL tako velika kot velikost zvezde, iz katere je nastala (mislim v istem razmerju), potem gravitacija in masa nista le povezani ampak sta eno in isto.

Ne vem, to je sam preblisk.

M4RT1N
Prispevkov: 68
Pridružen: 5.11.2004 23:54
Kraj: Domžale
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a M4RT1N »

Trenutno ne vidim nekega argumenta zakaj bi bila tvoja hipoteza napačna (po drugi strani pa je zelo težko apriori ovreči nekaj kar se sliši približno smiselno, vendar pa je neizmerljivo). Seveda je v tem primeru smiselno najti tudi podobnosti med fizikalnimi lastnostmi teh parametrov. Pravzaprav bi jaz v tvojem primeru vzel za analogijo predvsem maso ter električni naboj, saj je magnetni le posledica električnega. Mogoče bi bilo smiselno sem dati tudi spin, kot eno izmed osnovnih lastnosti delcev. V vsakem primeru moramo torej poiskati neke osnovne podnobnosti. S tem mislim predvsem možnost ustvarjana pozitivnega in negativnega polja. Spin in el. naboj to lastnost imata, ravno tako pa obstaja todi eksotična materija, ki, če se ne motim, povzroča negativno gravitacijsko polje.

Ne vem pa točno kaj hočeš povedati z nekaterimi podrbnostmi.
Aniviller napisal/-a:vsi kvantni delci bi bili pa le razlicne kombinacije teh parametrov
Saj kvantni delci so posledice različne kombinacije teh parametrov!?!
Aniviller napisal/-a:Seveda bi svetlobna hitrost imela za pogoj nicelno gravitacijo
To se sliši, kot da tudi sedaj svetlobna hitrost nebi bila dosegljiva, tudi za fotone ne.

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Ja aniviller strinjam se s tabo, da vse 4 sile povzročajo ukrivljenost prostora.
Glede vztrajnosti pa ne vem. Če premikaš brezmasni nabit delec, ali bo čutil vztrajnost? Vsak delec, ki se premika s c, ne bi smel imeti ne mase ne nikakršnega naboja. Delci, ki prenašajo sile nimajo nič od tega.

Če to drži, bi se ob pospeševanju proti c delcu povečal tudi naboj. Kolikor vem, se mu ne, ampak samo masa. Gravitacija je pač zelo posebna sila.

Odgovori