resonančna krivulja

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
eros
Prispevkov: 30
Pridružen: 16.1.2004 13:13
Kraj: Velenje
Kontakt:

resonančna krivulja

Odgovor Napisal/-a eros »

Pozdravljeni!

S katero enačbo opišemo nihanje dušenega sistema z vsiljeno frekvenco? Gledal sem namreč to kar se da dobit na internetu in čemur bi se moralo kolker tolk zaupat - wikipedijo.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Resonanca

Ampak tele lepe slikce prileplene zravn se ne ujemajo dost z enačbo ki je napisana! (če npr. pogledamo tisto ko je beta/omega0=0,5 bi bila tistale funkcija konstantna )

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Seveda, prvemu clenu pod korenom je manjkal kvadrat, sem ze popravil. Slovenski wiki nima dovolj strank da bi se take stvari sproti popravljale zato je najbolje uporabljati anglesko verzijo, ki pa je v veliko primerih tako razsirjena da je ze precej nepregledna (npr. v tem primeru).
http://en.wikipedia.org/wiki/Driven_harmonic_motion
Pod odsekom Amplitude part bos nasel opis te funkcije.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Določen "sistem" ima lahko več resonančnih področij za različne količine (odmike od ravnovesne lege, električni tok, napetost ipd.) Enačba je pa verjetno prepisana iz kakega učbenika, v Strnadovem je ista, in kar drži. Seveda v drugih sistemih, recimo v električnih vezjih so enačbe drugačne.
Aha, je bilo narobe.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Bi pa rad opozoril na eno malenkost.
Ni res, da resonanca nastopi, ko je frekvenca vsiljevanega nihanja enaka lastni. Je v resnici nekoliko manjša, kar se vidi iz same enačbe (če odvajamo imenovalec). Resonanca nastopi pri \(\xi = \sqrt{1-(2\beta/\omega_{0})^{2}}\).

Odgovori