pospešek na klancu

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

pospešek na klancu

Odgovor Napisal/-a uros »

S kolikšnim pospeškom se kotali po strmini z naklonskim kotom 40stopinj obroč, ki ima maso 3kg in premer 20cm? (odg: 3,15m/s2)

S kolikšnim pospeškom se po klancu strmine 40 stopinj kotali polna železna krogla? (odg: 4,5m/s2)

To sta dve nalogi, ki meni nista čisto logični. Vedno sem mislil, da je pospešek na klancu za vsa telesa isti (kot gravitacijski), ampak kot kaže temu ni tako, saj zgleda da na to vplivata tudi masa in oblika (!?!) Zelo me zanima kako se ti dve nalogi rešita, saj v petek pišemo test iz te snovi in je nekaj takšnih nalogah že bilo na testih iz prejšnjih let. Upam, da kdo ve v čem je »finta« naloge in mi to sporoči. Še vedno se mi zdi, da masa in oblika ne bi smeli imeti nobenega vpliva na to, pa vendar…Hvala za vašo pomoč.

Pipo

Odgovor Napisal/-a Pipo »

Najbrž ima prste vmes vrtilna količina. Naj kakšen fizik to bolj razloži, ker mora imeti enačbe v vseh prstih.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Kinetične energije so pri kotaljenju in vrtenju krogelj, valjev, obročev, palic... različne, zato pride do razlik v njihovih hitrostih in (logično) tudi pri pospeških. Kinetična enrgija (rotacijska) = 1/2 J × omega2
J je vztrajnostni moment in je različen za različna telesa. Za obroč J=m×r2, za valj J=1/2mr2, za kroglo (polno) J=2/5mr2 za lupino 2/3mr2 ... Omega upam da več kaj je! :lol: ¨(kotna hitrost).

Nadalje si izpeljuj sam! :wink:

Lp [/quote][/i][/u]

edguy
Prispevkov: 38
Pridružen: 2.11.2003 20:06

lukc@ubeljsko.net

Odgovor Napisal/-a edguy »

sm se puzabu prijavt.

Upam da si boš znau z mojimi podatki kej pomagat :)

Odgovori