toplotna kapaciteta

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
koki
Prispevkov: 14
Pridružen: 1.12.2003 1:38
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

toplotna kapaciteta

Odgovor Napisal/-a koki »

Danes smo pri fiziki obravnavali toplotno kapaciteto(2. letnik)Imeli smo naligo kjer smo zmešali 5 l vode z 20 C in 8l vode z 20 C!Profesor je (in še vedno) trdil da če v enačbo(Tk=m1*T1+m2*T2/m1+m2, kjer je Tk končna temp.) vstavimo stop. celzija ne dobimo pravilnega rezultata!Ko sem to zračunal in dobil isti rezultat kot če računam s kelvini je trdil da rez. nebo pravilen v kolikor je temperatura snovi pod 273K=0C:tudi v tem primeru pride rezultat pravilen!
NAto je zatrdil da sirurno!!! nebo pravilen rezultat če imamo isti snovi a v drugem agregatnes stanju(npr led in vodo, ali vodo in paro).Zanima me kakšna je enačba za ta primer in če drži učiteljeva trditev?

p.s. vem da se v fiziki računa v K ampak v nekaterih primerih je lažj računati v stop. C!
hvala za odgovore :)

Dr. No
Prispevkov: 19
Pridružen: 27.10.2003 19:04

Re: toplotna kapaciteta

Odgovor Napisal/-a Dr. No »

Mislim, da bi tudi z računanjem v stopinjah celzija morali dobiti pravilno rešitev.

Uporabniški avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 141
Pridružen: 30.9.2002 9:18

Odgovor Napisal/-a zupan »

Dokler imas le linearne zveze med sprejeto toploto in temperaturno razliko (to je toplotna kapaciteta je neodvisna od temeperature), je povsem vseeno ali racunas v kelvinih ali Celzijih. Pomembne so le temperaturne razlike (pri cemer se dodatek 273 K pri pretvorbi v Celzijevo skalo, odsteje). To zlahka preveris v vsaki od svojih enacb (recimo v tisti, ki si jo zapisal) za koncno temperaturo. Napisi T(K)=T(C)+ 273, tako za T1 in T2, pa vidis, da se masi lepo pokrajsata in dobis Tk(K)=Tk(C)+273, kar je seveda pravilna zveza.

Odgovori