prosim za pomoč pri referatu

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Post Reply
e_girl
Posts: 1
Joined: 13.12.2003 13:24

prosim za pomoč pri referatu

Post by e_girl » 13.12.2003 13:33

najprej lep pozdrav!

sem osnovnošolka, obiskujem osmi razred. kot referat pri fiziki sem izbrala nalogo, da predstavim zgodovino astronomije. zelo bi bil vesela, če bi mi lahko pomagali pri zbiranju podatkov ali pa z internet naslovi. zanima me pa tudi literatura, ki jo lahko pri tem uporabim.

podatke bi potrebovala najkasneje do četrtka, 18.12.2003.
že naprej hvala za odgovore!

User avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 178
Joined: 30.9.2002 15:52
Contact:

Post by saso » 13.12.2003 17:53

Načeloma ne pomagamo pri referatih, a tokrat naj bo izjema.

Zelo solidna je tale knjiga, ki jo imajo v vsaki knjižnici:

MILANKOVIĆ, Milutin; Kratka zgodovina astronomije. #Del #1, Od njenih prvih začetkov do leta 1727 / Milutin Milanković ; [prevedel Črtomir Zupančič]. - 3. natis. - Društvo matematikov, fizikov in astronomov SRS, 1984. - Ljubljana (Ljubljana : DDU Univerzum). - 180 str. : ilustr. ; 21 cm. - (#Knjižnica #Sigma ; 35a)

Dober pregled ima tudi spodnja, a je v angleščini:

The CAMBRIDGE illustrated history of astronomy / edited by Michael Hoskin. - Cambridge ; New York ; Melbourne : Cambridge University Press, 1997. - IX, 392 str. : ilustr. ; 26 cm

kr en

vesolje

Post by kr en » 14.12.2003 10:44

a niso referati samostojna dela :arrow: kaj bi pa blo ce nebi bli poj bi si loh vsi med sabo pomagal????????????!!!!!!!!! :twisted: :mrgreen:
by kr en

Ninca

Nina

Post by Ninca » 30.12.2003 16:48

Ojla,tako kot e-girl tudi jaz obiskujem osnovno šolo-osmi razred.Tudi jaz imam veliko prošnjo naslov referata so zvezde.saj imam skoraj že končano vendar ne vem nič o supernovah in novah.Pravzaprav jih sploh ne razločim.Veliko sem o tem prebrala na vaši strani,ko je bilo vprašanje:Kako nastanejo nove in supernove.Samo to je zelooo zakomplicirano napisano tao da sedaj vem manj kot prej
Prosim pomagajte mi,ker nimam pojma :cry: :cry: :cry:

grofaty
Posts: 32
Joined: 11.5.2003 15:43

Post by grofaty » 31.12.2003 18:21

Zdravo Ninca,

Razlika med novo in supernovo:

Nova
Nova je zvezda, ki se ji v dolocenem casu poveca sijaj, tako da se poveca njena vidnost z Zemlje. Vzrokov za nastanek nove je vec. Na primer zvezda krozi v paru z drugo zvezdo. Ko je nam nasproti temnejsa zvezda, ta dejansko zakriva vidnost svetlejse. Ko pa se zaradi medsebojega krozenja okoli skupnega tezisca prikaze svetlejsa, se le-ta bistveno bolj vidi kot temnejsa zvezda. Tako se pojavi nova. Nova ji recemo zato, ker je nova zvezda na obzorju, ki se prej ni videla in prej za nas tudi ni obstajala.

Drugi vzrok za nastanek nove je intenzivnejsi izbruh na zvezdi. Ker se ta zvezda potlej bolje vidi (morda se prej sploh ni videla, se sploh s prostim ocesom), ji recemo nova.

Za nove je znacilno, da se jim sijaj poveca le za kratek cas (morda nekaj mesecev), potem pa sijaj izgubijo. Ce se vrneva na dvojno zvezdo, se nova zvezda pojavlja v obdobjih in sicer takrat, ko je blizje nam kot temnejsa zvezda.

Supernova
Kot ze beseda pove, gre pri tej zadevi za super-novo, torej bistveno vecjo intenzivnost "svetlobnega izbruha" kot pri novi. Z besedo supernova dejansko oznacujemo smrt zvezde, ki je najmanj 5 krat vecja kot Sonce. Za tako velike zvezde velja, da se ob koncu zivljenjske dobe, ko v zvezdi zmanjka zvezdnega goriva, pojavi silovita eksplozija zvezde. Ta eksplozija je tako zelo silovita, da je sijaj supernove tako zelo gromozanski kot je skupni sijaj vseh zvezd v galaksiji. Mimogrede v nasi galaksiji je okrog 200 milijard zvezd. Torej supernova zasveti s taksno gromozansko svetilnostjo kot jo oddajajo vse te zvezde v galaksiji.

Eno izmed eksplozij supernov opisujejo tudi Kitajski astronomi, ce se prav spomnim okrog leta 500 nasega stetja. Sijaj te zvezde je bil tako mocan, da se je zvezda nekaj mesecev videla tudi podnevi ob polni soncevi svetlobi.

Pri supernovah je pa se ena zelo zanimiva zadeva in sicer, ce je zvezda dovolj velika potem zunanje plasti zvezde odnese v vesolje, ostanek zvezde t.i. zvezdno jedro pa se spremeni v crno luknjo. Vec na temo crne luknje sem pred nekaj casa pisal na Orionovem forumu.

To je bilo na kratko vse. Svetujem ti, da gres v knjiznico in kaksno zadevo tudi preberes iz kaksne astronomske knjige. Preprosta in obsezna razlaga astronomskih zanimivosti je v knjigi "Atlas vesolja". To knjigo bi morala dobiti v vsaki knjiznici. Iz te knjige je kar nekaj dobrih povzetkov na strani Pedagoske fakultete. Pise tudi o zvezdah. Nekaj je napisano tudi o novah in supernovah. Vsekakor ti priporocam ta vir.

Lp,
Grofaty

Post Reply