LP
1.problem:
V zaprti posodi volumna 1.2m3 zavzema polovico volumna vrela voda, drugo polovico pa suha para tlaka 5bar. Posoda ni izolirana in se temperatura izenaci s Tok=25C. Suhost po ohlajanjeu in izguba dela zaradi nepovracljivosti?
2.problem:
Pregreti pari tlaka 3 bar in temp. 350C dodamo vrelo vodo tlaka 3bar tako, da na izhodu iz mešalne komore dobimo suho paro. Koliko vrele vode moramo dodati na kg pregrete pare?
Hvala za Vašo pomoč. Predvsem me zanimajo ideje in zakaj tako, številke so irelevantne.
Nalogi iz termodinamike
Re: Nalogi iz termodinamike
Moram priznat, da kot fiziku pojma suha in pregreta para nista znana ali sem ju ze pozabil. Lahko prosim poves definiciji oz. poves kje ju najdem na netu, po moznosti.
Re: Nalogi iz termodinamike
Suha para je para, ki ima temperaturo enako vrelišču.
Pregreta para ima temperaturo višjo od temperature vrelišča.
Obstaja pa tudi mokra para, ki je zmes suhe pare in vrele kapljevine.
Vsa stanja izračunaš iz mešalne enačbe (ali kako se temu reče) in entalpij, ki jih prebereš v tabelah. Izgube zaradi nepovračljivosti pa predstavlja razlika entropij začetnega in končnega stanja. Entropije ravno tako prebereš v tabelah.
Pregreta para ima temperaturo višjo od temperature vrelišča.
Obstaja pa tudi mokra para, ki je zmes suhe pare in vrele kapljevine.
Vsa stanja izračunaš iz mešalne enačbe (ali kako se temu reče) in entalpij, ki jih prebereš v tabelah. Izgube zaradi nepovračljivosti pa predstavlja razlika entropij začetnega in končnega stanja. Entropije ravno tako prebereš v tabelah.
Re: Nalogi iz termodinamike
haha...kateri pojmi..
Za mokro paro, smo rekli, da imamo pri temp. vrelišča toliko kapljevine, toliko plina...
torej če že izbiram, se (čeprav imata isto temp.) raje spečem z mokro paro kot s suho...
Mi smo vedno povedali v katerem agregatnem stanju je in zraven dodali temperaturo...fogl napisal/-a:Suha para je para, ki ima temperaturo enako vrelišču.
Pregreta para ima temperaturo višjo od temperature vrelišča.
Obstaja pa tudi mokra para, ki je zmes suhe pare in vrele kapljevine.
Za mokro paro, smo rekli, da imamo pri temp. vrelišča toliko kapljevine, toliko plina...
torej če že izbiram, se (čeprav imata isto temp.) raje spečem z mokro paro kot s suho...