POMOČ Matematika 2. letnik

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
ana.aa
Prispevkov: 9
Pridružen: 29.9.2010 21:46

POMOČ Matematika 2. letnik

Odgovor Napisal/-a ana.aa »

Zdravo. Prosim lepo če bi mi lahko kdo rešil te naloge in zraven napisal kratko obrazložitev kako se to reši.Najlepša hvala za vašo pomoč že vnaprej.

Razširitev pojma kotne funkcije do polnega kota
1. Izračunajte velikost kota \(\alpha\) , pri katerem je sin(\(\alpha\) -15 °)= 1/2 in O°<\(\alpha\) > 180°

Točka,premica in ravnina v prostoru
2. Nad presečiščem diagonal kvadrata ABCD z osnovnico dolžine 6 cm leži toka V, ki je od ravnine kvadrata oddaljena 4cm. Na tri mesta natančno izračunajte velikosti kotov med AB in AV ter med ravninama trikotnika ABV in kvadrata ABCD

3.Navpično stoječ 20m visok stolp z najvišjo točko T in nožiščem O gledamo iz dveh točk A in B na vodoravni podlagi. Točke O , A in B so kolinearne in velja IOAI= IABI, kot OBT pa meri 60°. Izračunajte dolžino OA in velikost kota OAT.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: POMOČ Matematika 2. letnik

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

1. Narisi si. Sinus je enak 1/2 pri \((\alpha-15^\circ)=30^\circ\) in pri \((\alpha-15^\circ)=180^\circ-30^\circ=150^\circ\).

2. ABV je enakokraki trikotnik - izracunaj dolzine stranic, potem pa lahko ta trikotnik obravnavas posebej (pozabis na 3D sliko). Kot med ravninama je v nasem primeru enaka kotu med visino trikotnika ABV in kvadratom. Ce to "piramido" das na pol z navpicno ravnino ki razpolovi kvadrat na dva pravokotnika, je v preseku spet enakokraki trikotnik, sestavljen iz osnovnice kvadrata in dveh visin ABV-ja.

3. OBT je ocitno pol enakostranicnega trikotnika, visina stolpa je pa visina trikotnika. Od tod dobis BO, pol tega je pa OA=AB. Kot pa potem po definiciji kotnih funkcij.

Odgovori