AD pretvorniki

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
Anya
Prispevkov: 166
Pridružen: 13.5.2009 16:14

AD pretvorniki

Odgovor Napisal/-a Anya »

Prosila bi za pomoč pri enih nalogah iz AD pretvornikov. Niso težke, sam nimam razjasnjenih enih pojmov. Podano imamo torej te grafe:
http://shrani.si/f/2S/aW/2Dhwdfun/ad-pretvornik.jpg
2 biološka signala, pri vsakem je spodaj povečan 1 odsek. Za vsak graf 1 in 2 moramo odgovoriti na vprašanja:
- kako velik interval napetosti ustreza posameznemu nivoju
- na koliko nivojev je razdeljen izmerjen biološki signal
- kolikšna je frekvenca zajemanja signala
- določi maksimalno frekvenco spreminjanja signala, ki ga sistem še lahko zazna
- oceni koliko je vseh nivojev, če A/D pretvornik deluje na območju 0-10V in oceni, kolikšno mora biti ojačanje signala, da bo zajem le tega optimalen
- oceni, koliko bitni je A/D pretvornik
- na graf 1 doriši obliko signala, če ga zajemamo na 0,1s

Kaj so mišljeni ti nivoji (če te vodoravne črte pri povečanih odsekih? potem bi jaz pri prvem dala, da ustreza 0,005V mi pa smo določili da 2x manj...?), no v glavnem nevem podatkov odčitati iz grafa.
Lepo prosim za pomoč. Hvala

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: AD pretvorniki

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

No tiste črte niso v redu, saj vidiš, da imaš meritve tudi vmes. Seveda je stvar taka - AD pretvornik ti daje diskretne nivoje, načeloma se razdeli interval napetosti na kolikor je bitna globina pretvornika (2^nekaj nivojev ponavadi)... na teh grafih mi ne izgleda, da bi bile vse točke na istih vrednostih - recimo na 1a je predzadnja točka še bolj nekje vmes. Načeloma bi pomagalo, če veš podatke o pretvorniku. Frekvenca je lažje, saj samo prešteješ točke v določenem času - seveda moraš pazit, tam kjer izgleda naravnost je tudi ena točka vmes, saj naj bi bile na enakih razmikih.

V glavnem, vrednosti na vertikalni osi mi ne izgledajo, da bi bile čisto na polovične in cele črte, jaz bi rekel vsaj to, da je razmik med nivoju nekje vmes, ali pa je graf tudi sam malo raztresen. Pri drugem pa izgleda okoli 0.002 čeprav tudi niso ravno na črtah, tko da je mal več po moje.

Odgovori