Stran 1 od 1

Statistika SPSS

Objavljeno: 26.5.2014 21:39
Napisal/-a Uhh_Mee
Pozdravljeni!

Ena naloga, ki je bila na starejših testih me bega in ne vem kako se naj je lotim, zato bi prosil za pomoč. Napisal bom navodilo: Testirajte hipotezo, da je v vzorcu delež tekačev, ki prisegajo na znamko tekaških copatov Mizuno enak, kot tekačev, ki prisegajo na ostale blagovne znamke. Zapiši ime statističnega testa. Zdaj "peš" znam to izračunat, vendar v SPSS tega ne znam, ne vem kateri test uporabit, zato bi bil zelo hvaležen, če bi kdo napisal postopek reševanja v SPSS. Vem, da Independent Sample t test ne more bit, ker imamo 2nominalni spremnljivki,... Vidim, da v priponko ne morem dodati SPSS delovne datoteke, zato lahko tistemu, ki je pripravljen pomagati, lahko pošljem na mail.

Hvala in Lp! :)

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 26.5.2014 22:26
Napisal/-a shrink
Gre za binomski (ang. binomial) test. Tu najdeš tutorial za izvedbo testa v SPSS (v12.0):

http://academic.udayton.edu/gregelvers/ ... m#binomial

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 27.5.2014 12:11
Napisal/-a Uhh_Mee
Super, hvala, težava rešena :)!

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 30.5.2014 13:08
Napisal/-a Uhh_Mee
Imam še eno težavo. Sem mislil, da mi je jasno razlikovanje med intervalnim in racionalnim merskim nivojem, pa mi očitno ni čisto :D Na nekih starih delno rešenih testih sem naprimer videl: št. dni z boleznijo v letu 2010-intervalni, št. tiratlonov, ki se jih je tekmovalec udeležil v sezoni-intervalni, rezultat teka v minutah-intervalni. No jaz bi za vse te dal racionalni merski nivo, ker odsotnost pojava se prikaže z 0. Ali se morda motim?

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 30.5.2014 18:41
Napisal/-a shrink
Žal še nisem slišal za termina "intervalni in racionalni merski nivo", zato sploh ne vem, kaj bi lahko to pomenilo, tako da ti ne morem pomagati.

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 30.5.2014 18:56
Napisal/-a Uhh_Mee
Sem se narobe izrazil :) misli sem intervalne ali racionalne spremenljivke :)Torej: št. dni z boleznijo v letu 2010-intervalna spremenljivka, št. tiratlonov, ki se jih je tekmovalec udeležil v sezoni-intervalna spremenljivka, rezultat teka v minutah-intervalna spremenljivka. No jaz bi za vse te dal, da so racionalne spremenljivke, ker odsotnost pojava se prikaže z 0 in pa dejansko lahko rečemo, da je nekdo imel 2x večji zaostanek kot drugi, pri intervalnih spremenljivkah pa tega ne moremo (recimo nekdo z IQ 100 ni 2x pametnejši od nekoga z IQ 50). Ali se morda motim?

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 31.5.2014 15:48
Napisal/-a shrink
Še vedno ne vem, kaj bi lahko to pomenilo. Edino, na kar me spominja, je intervalno in točkovno ocenjevanje parametrov porazdelitev, ampak nisem prepričan, da gre za isto stvar.

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 1.6.2014 18:25
Napisal/-a Uhh_Mee
No jaz mam te merske lestvice (nominam, ordinal, interval, ratio) v mislih: http://en.wikipedia.org/wiki/Level_of_measurement

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 1.6.2014 18:38
Napisal/-a shrink
Za to nomenklaturo prvič slišim (verjetno se specifično uporablja na nekaterih področjih), tako da bi ti težko pomagal, brez da bi se sam poglobil v zadevo.

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 7.1.2017 21:35
Napisal/-a Aya
:) Poleg nominalne in ordinalne merske ravni spremenljivk poznamo še intervalno in razmernostno. Razlika med slednjima dvema je v tem, da vrednosti na intervalni med seboj lahko odštevamo, a ne moremo deliti (npr. letnica rojstva, IQ, temperatura v °C itd.), vrednosti na razmernostni pa imajo absolutno ničlo ter jih lahko in odštevamo in delimo (npr. masa, starost, višina itd.).

Re: Statistika SPSS

Objavljeno: 18.4.2017 23:01
Napisal/-a LeonardoMi
Poglej spletno stran: www.statistika.co