Optika

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
repsag
Prispevkov: 15
Pridružen: 16.1.2013 5:09

Optika

Odgovor Napisal/-a repsag »

Naloga:
Iz enoosnega kristala odrežemo 0.7mm debelo ploščico tako, da je optična os vzporedna s površino ploščice. Pravokotno na ploščico vpada linearno polarizirana svetloba z valovno dolžino 500nm. Kot med optično osjo in smerjo polarizacije 40°. Po prehodu skozi ploščico je svetloba polarizirana eliptično, pri čemer daljša polos elipse oklepa s smerjo optične osi kot 20°. Kolikšna je razlika med rednim in izrednim lomnim količnikom?

...pred prehodom zapišem Jonesov vektor\(\vec{\jmath}=(cos\alpha,sin\alpha)\), po prehodu pa \(\vec{\jmath_1}=(cos\alphae^{i(n_r-n_i)kd},sin\alpha)\). Zanima me pa kaj narediti potem?

Hvala za odgovor!

repsag
Prispevkov: 15
Pridružen: 16.1.2013 5:09

Re: Optika

Odgovor Napisal/-a repsag »


repsag
Prispevkov: 15
Pridružen: 16.1.2013 5:09

Re: Optika

Odgovor Napisal/-a repsag »

zanimata me še 2 nalogi ...

1) Na planparalelno ploščico iz enoosnega dvolomnega kristala pod pravim kotom vpada krožno polariziran ravni val z valovno dolžino 600nm. Ploščica je odrezana tako, da je optična os nagnjena za 40° glede na površino. Skiciraj sistem in izračunaj kako debela mora biti ploščica, če hočemo na izhodu dobiti linearno polarizirano svetlobo? Redni in izredni lomni količnik sta \(n_r=1.496 , n_i=1.461.\)

2) Spekter svetlobe iz HeNe laserja ( \(\lambda=632nm\) ) je sestavljen iz dveh spektralnih črt, katerih razmik je določen z dolžino resonatorja ( L=20cm ), spektralna širina posamezne črte pa znaša okoli 100MHz. Skiciraj avtokorelacijsko funkcijo, ki jo izmerimo z Michelsonovim interferometrom. Kolikšen mora biti hod zrcal interferometra, da bomo lahko ločili črti in kolikšen, da bomo lahko odčitali njuno širino? Namig: laserski resonator obravnavaj kot struno.

hvala za pomoč...

Odgovori