Pomoč pri uporabi LaTeX-a

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Post Reply
bmandl
Posts: 1
Joined: 23.6.2015 22:13

Pomoč pri uporabi LaTeX-a

Post by bmandl » 23.6.2015 22:32

Pozdravljeni,
Začel sem pisati diplomsko delo in sem se odločil, da ga napišem v latex-u zaradi težav in nelogičnih odločitev, ki jih Word vedno povzroča pri oblikovanju daljših dokumetov. Dobil sem občutek, da je na tem forumu kar nekaj poznavalcev latex-a zato bom težavo napisal tukaj.

Torej, sprva sem se lotil oblike strani, ker imam rad, da je vse tako kot mora biti, preden začnem z glavnim delom (pisanjem samega besedila). Uspelo mi je nastaviti ustrezne robove, kot jih zahtevajo navodila za pisanje diplome ter številčenje (do prvega poglavja z rimskimi številkami, naprej z arabskimi). Preglavice pa mi delajo "slogi" naslovov. In sicer, rad bi nastavil, tako kot v Wordu, pravila za določen slog. Konkretno: naslovi poglavij so pisani z velikimi tiskanimi odebeljenimi črkami, velikosti 16pt. Naslovi podpoglavij so pisani z majhnimi tiskanimi črkami, velikosti 14pt. Opombe v nogi strani so pisane z velikostjo črk 10pt. Poleg tega bi rad nastavil prostor med poglavjem in besedilom. Prazen prostor na vrhu papirja imam nastavljen tako, da sedaj želim, da je naslov brez praznega prostora zgoraj. Pod njim mora biti za eno vrstico praznega prostora.
Za enkrat bi bilo to vse, ampak imam še več vprašanj. Kako bi torej nastavil zgoraj omenjene stvari, brez nevem kakšnih komplikacij?

Robove pa imam nastavljene tako:

Code: Select all

\usepackage[a4paper,top=30mm,bottom=30mm,left=30mm,right=25mm,headsep=15mm,headheight=15mm,footskip=15mm,nomarginpar]{geometry}
Hvala za pomoč že vnaprej.

Post Reply