Stran 1 od 1

Sprememba entropije

Objavljeno: 27.3.2016 10:08
Napisal/-a Elektron
Pozdravljeni,

prosim če mi lahko pomagate razjasniti naslednji problem in sicer gre za celokupno spremembo entropije pri kemijski reakciji. Entropijo nekega sistema lahko spremenimo, če ta reverzibilno izmenja neko količino toplote z okolico pri dani temperaturi, torej je dS=dQ/T. Skupna sprememba entropije bo torej dS=dS(sistem)+dS(okolica). Če npr. okolica sprejme toploto, ki se pri kemijski reakciji sprosti se njena entropija poveča za dQ(reakcija)/T, to je povsem logično. Ampak po tej logiki se ravno za toliko zmanjša tudi entropija sistema, saj je to toploto izgubil. Vsota bi bila torej vedno 0, kar pa ni smiselno, saj potem spontanih procesov ne bi bilo in bi vedno vladalo ravnotežje. Je treba tukaj upoštevati tudi dejstvo da se atomi prerazporedijo in zato nista ti dve spremembi enaki?
Hvala in lepe praznike

Re: Sprememba entropije

Objavljeno: 27.3.2016 11:24
Napisal/-a shrink
Vsota je 0 le v primeru, če sta temperaturi sistema in okolice enaki. Če sta temperaturi različni, je vsota večja od 0.

Re: Sprememba entropije

Objavljeno: 27.3.2016 11:35
Napisal/-a Elektron
Da, pozabil sem dodati da morata biti temperaturi enaki. Težava je v tem da npr. že pri endotermnih reakcijah. Če bi bila sprememba entropije sistema enaka zgolj Q(sprejeta)/T, potem taka reakcija sploh ne bi tekla, saj bi bila skupna sprememba entropije vesolja 0. Vendar je dS za ta proces vseeno večji od 0, saj dS(sistem) izračunana iz molskih entropij ni enaka Q(sprejeta)/T. To me muči.

Re: Sprememba entropije

Objavljeno: 27.3.2016 13:04
Napisal/-a shrink
Ne vem točno, kaj te muči, a sprememba skupne entropije mora biti vedno večja od 0, da se zgodi spontana reakcija. Spontana endotermna reakcija pa je možna le pri pozitivni spremembi entropije sistema. Podrobno obravnavo najdeš npr. tukaj:

http://www.4college.co.uk/a/O/entsurr.php