Stran 1 od 1

Pomoč pri izpostavljanju oz risanju funkcije

Objavljeno: 12.6.2016 21:02
Napisal/-a peacelover
Pozdravljeni!
Izven šolsko delam na neki zadevi, vendar se mi je ustavilo pri matematičnem delu. Z zgolj srednješolskim znanjem namreč ne znam izpostaviti željene spremenljivke. Skratka iz sledeče enačbe skušam izraziti l.
Slika


Cel namen tega izražanja je pa to, da hočem narisati graf odvoda zgornje funkcije (f(l)) ob presečišču s premico y=-4.545*10^-6x+4/220 v odvisnosti od spremenljivke m.

Grafe sem narisal v Desmos
https://www.desmos.com/calculator/l5rwrzgvci
torej zanima me vrednost odvoda te funkcije (I v odvisnosti od l) v presečiščih s to premico za različne vrednosti m. Tukaj se mi ustavi, saj mi v Desmosu tovrstnega grafa ne uspe narisati, da bi pa lahko za vsak m odvajal graf x-a presečišča, bi moral zračunati presečišče, torej enačiti premico in zgornjo funkcijo, iz česar pa ne znam izpostaviti l-ja. Vsaka pomoč bi bila zelo cenjena, oz. kakršen koli nasvet ali usmeritev k kakšnemu software-u ali spletni strani.
Cel namen tega izražanja je pa to, da hočem narisati graf odvoda zgornje funkcije ob presečišču s premico y=-4.545*10^-6x+4/220 v odvisnosti od spremenljivke m.

Re: Pomoč pri izpostavljanju oz risanju funkcije

Objavljeno: 13.6.2016 19:50
Napisal/-a shrink
Iz prve enačbe je nemogoče analitično izraziti \(l\), ker je enačba transcendentna. Lahko pa rišeš \(I(l)\), torej "I" od "el": če ta graf prezrcališ preko simetrale lihih kvadrantov, dobiš graf inverzne funkcije \(l(I)\), torej "el" od I.

Za naprej pa mi ni jasno, kakšno presečišče iščeš, če pa imaš funkcijo \(y(x)\) (\(m\) nikjer ne vidim). Na isti graf lahko rišeš samo funkcije iste spremenljivke (npr. x).