Stran 1 od 1

Sile pri kroženju

Objavljeno: 24.7.2016 15:26
Napisal/-a Elektron
Pozdravljeni, zaima me naslednje.

Na vodoravni plošči leži telo, ki je s prožno vzmetjo povezano z navpično osjo. Plošča se vrti okoli te osi. Med telesom in ploščo obstaja lepenje. Zakaj ima, ko se vzmet raztegne sila lepenja smer proti središču kroženja? Načeloma bi morala biti sila lepenja usmerjena ravno v nasprotni smeri sile vzmeti, saj mora lepenje vendar nasprotovati težnji telesa po gibanju.

Hvala

Re: Sile pri kroženju

Objavljeno: 24.7.2016 20:25
Napisal/-a derik
Ko se vzmet raztegne, oz. se po raztegovanju ustavi v ravnovesju, je sila vzmeti enaka centripetalni sili in je sila lepenja nič.

Če v stanju ravnovesja povečaš hitrost vrtenja, se bo sila lepenja upirala raztezanju vzmeti in bo kazala proti središču vrtenja.

Nasprotno pa, če hitrost vrtenja zmanjšaš, se bo sila lepenja upirala krčenju vzmeti in bo kazala v smeri od središča vrtenja navzven.

Re: Sile pri kroženju

Objavljeno: 24.7.2016 20:50
Napisal/-a Elektron
Mi lahko samo še nekoliko podrobneje pojasnite ravnovesni primer? Bega me, ker sila vzmeti hoče vzmet vrniti v prvotno lego in bi potemtakem neka sila lepenja vseeno obstajala.

Re: Sile pri kroženju

Objavljeno: 24.7.2016 21:40
Napisal/-a derik
Sila vzmeti je \(F_v=kx\), kjer je \(x\) raztezek vzmeti.
Centripetalna sila je \(F_c=m\omega^2r\), kjer je \(r\) razdalja težišča telesa od središča kroženja, \(\omega\) pa kotna hitrost. Če to izenačiš, potem dobiš, da je pri raztezku \(x={m\omega^2r}/k\) sila vzmeti ravno tako velika, kot je to potrebno za kroženje telesa.

Re: Sile pri kroženju

Objavljeno: 24.7.2016 22:19
Napisal/-a Elektron
Hvala, sedaj razumem.