Potencialna energija

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
Elektron
Prispevkov: 16
Pridružen: 19.9.2015 13:50

Potencialna energija

Odgovor Napisal/-a Elektron »

Pozdravljeni,

potreboval bi pojasnilo glede sledečega: vzemimo kot primer potencialne energije gravitacijsko potencialno energijo. Izraz izpeljemo iz povezave med delom zunanjih sil in spremembo kinetične energije telesa, tako da ločimo delo teže in ga "prenesemo" na drugo stran. Zdi se smiselno, vendar nekateri avtorji v učbenikih navajajo, da potencialna energija priprada celotnemu sistemu in ne enemu delcu, kar me zmede, saj smo mi računali delo sile na 1 delec.
"Moti" me tudi dejstvo, da se izraz za delo sile izpelje iz 2. Newtonovega zakona kjer nastopajo zunanje sile, potem se pa pogosto omenja še delo notranjih sil, ki pri 2. Newtonovem zakonu ne nastopajo.

Bi lahko to nekdo morda nekoliko podrobneje pojasnil?

Želim vesele praznike

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Potencialna energija

Odgovor Napisal/-a shrink »

Hmmm, navedi točen citat za: "nekateri avtorji v učbenikih navajajo, da potencialna energija priprada celotnemu sistemu in ne enemu delcu."

Drugače se potencialno energijo lahko določi tako točkastemu telesu, sistemu točkastih teles, togemu telesu, deformabilnemu telesu itd. Razlika med točkastim in ostalimi telesi oz. sistemi je v osnovi v definiciji meje sistema. 2. Newtonov zakon seveda velja tako za točkasto telo kot za ostale sisteme, vendar npr. pri sistemu točkastih teles notranje sile ne vplivajo na dinamiko celotnega sistema, ki ga popišemo z reprezentativno točko, t.j. s težiščem. Če ti ni jasno, si poglej preprost primer, npr. sistem dveh teles: klasičen primer sta recimo dve masni točki povezani v serijo z dvemi vzmetmi. Potencialno energijo v tem primeru predstavljata vzmeti z zanemarljivo maso.

Odgovori