Slaba kvaliteta slovenskih fakultet?

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
Uporabniški avatar
nevtron
Prispevkov: 9
Pridružen: 30.5.2013 21:24

Slaba kvaliteta slovenskih fakultet?

Odgovor Napisal/-a nevtron »

Pozdravljeni,
najprej se opravičujem, v imenu teme sem malenkost preveč posploševal. Sicer ne vem kakšna je situacija na ostalih, ampak jaz se nanašam na eno izmed mariborskih tehničnih fakultet.

Situacija je sledeča, pred nekaj leti, ko sem se vpisoval na fakulteto sem želel študirat fiziko. Ker so mi mnogi odstvatovali (služb ni, bla bla bla) sem se takrat praznoglav jaz vpisal, kot že omenjeno, na eno izmed mariborskih tehničnih fakultet. Dodiplomski študij je lepo tekel, program se mi je zdel OK, po treh letih sem z lahkoto zakljčil z zelo visokim povprečjem.

Težava se je pojavila, ko sem v zadnjem letniku odšel na študijsko izmenjavo v tujino. Kar se opazil je, da je organizacija študija in delovanje celotne fakuletete na precej višjem nivoju (tako kar se tiče študija, kot obštudijskih dejavnosti), opremljenost fakulete je neprimerljivo boljša, dostopnost osebja je super, pa tudi vsi predmeti, ki sem jih opravljal so bili dobro organizirani in zastavljeni.
Po vrnitvi dovom sem imel v mislih vpis na podiplomski študij v tujino, vendar sem takrat zaradi slabe družinske situacije idejo opustil in se vpisal na drugo stopnjo na enako fakulteto, enak program. Tukaj pa se je začelo.

Iskreno povedano, sovražim vsak dan, ko moram na to fakulteto. Zakaj?
- Program je katastrofalno zastavljen, opravljamo določene predmete, ki sploh nimajo nikakršne povezave s študijsko smerjo (splošno znanje bla bla bla, za to je bil čas v sednji šoli, ne pa na magistrski stopnji študija), samo za to, da zapolnijo kvoto ECTS točk.
- Ogromno izvajalcev je nekompetentnih za predmet, ki ga poučujejo. Tukaj jih lahko razdelim na take, ki nimajo ustreznega znanja, in na take,ki nimajo ustreznih pedagoških sposobnosti. V obeh primerih predmet izpade katastrofalno in od njega ne odneseš nič.
- Določenim izvajalcem je vseeno za predmet, ki ga poučujejo. Gradivo je neprimerno ali ga sploh ni. Izpiti so kot test v tretjem razredu OŠ.
- Osebje v referatu zelo pogosto sploh ni seznanjeno s pravilnikom fakultete, da dobiš določeno informacijo je treba priti tja trikrat, itd...
- Pri določenem (obveznem) predmetu je šlo celo tako daleč, da je asistent na vajah dejal, da fakuleta ne bo krila stroška materiala za opravljanje vaj in da je najbolje da naredimo nekaj kar bi nam koristilo in plačamo sami. To je samo vrh ledene gore, da ne govorim, da sploh ni jasno specificirano kaj je treba na vajah narediti. Asistent si je zamislil neke nespecificirane, pretirano kompleksne projekte, za katere bo potrebno ogrmno ur dela, kljub temu, da je vajam namenjenih zgolj 30 šolskih ur.

Seveda, ne smem reči, da so vsi profesorji/asistenti enaki. Nekateri so super in krivično bi bilo, če tega ne bi povedal. Vendar je tistih drugih tolikšen delež, da pokvarijo celoten program.

Po vsem naštetem pa sem popolnoma izgubil voljo do študija. Četrto leto univerzitetne izobrazbe sem začel zazmišljati o tem, da mene to sploh ne zanima več in bi raje študiral kaj druga ali sploh ne študiral. Razmišljam, kaj lahko glede tega ukrenem, se je sploh mogoče kam pritožiti? Je bil še kdo v podobni situaciji? Kako naj spet dobim voljo do študija?

Pa lepo nedeljo,
nevtron

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Re: Slaba kvaliteta slovenskih fakultet?

Odgovor Napisal/-a mriz »

Mislim, da je večina študentov na moji bivši fakulteti (tudi eni izmed tehniških fakultet v mb) imela podobne izkušnje, vsaj kar se tiče nekompetentnosti izvajalcev. Za kar nekaj profesorjev se je človek lahko samo vprašal, kaj za vraga počnejo tam in kdo jim to omogoča. Ampak nihče (vsaj kolikor vem) se pravzaprav glede tega ni kaj pritoževal pri organih fakultete - tudi dvomim, da bi se s tem kaj doseglo. Ko se dandanes pogovarjam s kakim vrstnikom, bivšim študentom iste smeri, lahko samo v hecu naštevamo vse tiste predmete, ki so bili popolna izguba časa.

Je pa zanimivo, da si voljo izgubil v 4. letniku, torej praktično na koncu študija.. jaz sem tako težavo imel ravno na začetku v 1. in 2. letniku, potem pa se je začelo izboljševati, tudi zaradi bolj specifično usmerjenih predmetov, kjer so se delale bolj zanimive stvari.

V bistvu ne vem, kaj bi ti svetoval. Tiste zanič predmete pač moraš zgurati skozi...

BojanD
Prispevkov: 143
Pridružen: 9.11.2012 15:54

Re: Slaba kvaliteta slovenskih fakultet?

Odgovor Napisal/-a BojanD »

Tudi jaz sem izgubil motivacijo v višjih letnikih, kvaliteta študija se je opazno slabšala. Že sam program je bil nedosledno zastavljen. Govorim konkretno za FMF.

Odgovori