Stran 1 od 1

Poissonova enačba

Objavljeno: 25.3.2011 18:22
Napisal/-a Popotnik
Torej kak se reši

\(\nabla^2 T = A \delta{(z)} \delta{(y)} \delta {(x-x0)}\)
In to rešujemo (najbrž s sferičnimi koordinatami) za \(R_{0} < R < \infty\).

Re: Poissonova enačba

Objavljeno: 25.3.2011 19:14
Napisal/-a Aniviller
No, Poissonovo funkcijo s tockastim izvorom seveda imenujemo Greenova funkcija, ki je znana stvar (in jo uporabimo da resimo Poissonovo enacbo za vse ostale moznosti kaj je na desni strani).

Re: Poissonova enačba

Objavljeno: 26.8.2012 16:54
Napisal/-a sanej
živjo!

modeliramo temperaturni profil zemlje (stacionarni). Privzamemo, da ni konvekcije v jedru vsak kubični meter oddaja q= dP/dV (zaradi radioaktivnih razpadov), v plašču in skorji ni toplotnih izvirov, na površju zemlje pa je stalna temperatura 300K.

izračunal sem funkcijsko odvisnost temperature v jedru in v plašču.

\(\[ 0 = \frac {\partial(T)} {\partial(t)} = \frac{\lambda (\nabla)^2T}{\rho C_p} +\frac{q}{\rho C_p} \to T(r)= -\frac{qr^2}{\lambda}+Cr+D \]\) (1.)
za del v jedru pa ni izvorov in ker je stacionarni profil rešujem laplacea
\(\[ (\nabla)^2T=0 \to T(r) = -A\frac{ 1}{r} + B\) ( 2.)

Vem da mora veljati za (2.) T(R) = 300K in da je na meji jedro -plašč temperatura (2.) = (1.) vendar mi to ne zadošča da bi izračunal konstante A,B,C,D kako bi sedaj to določil oziroma katere robne pogoje moram še upoštevati??

Re: Poissonova enačba

Objavljeno: 26.8.2012 17:23
Napisal/-a Aniviller
No kot prvo si malo zmesal... jedro ima izvore, plasc jih nima. Del resitve v jedru ne sme imeti clenov 1/r, ker je temperatura v sredini zemlje nesingularna.

Pogoji so: temperatura na povrsju, zveznost temperature na sticiscu plasca in jedra in enakost toplotnega toka na obeh straneh tega sticisca. To ti da dovolj enacb, da dolocis vse neznane predfaktorje.

Re: Poissonova enačba

Objavljeno: 26.8.2012 22:11
Napisal/-a sanej
Res sen se zmotil ravno obratno je.
če upoštevam zgoraj naštete pogoje dobim

1.) \(\[ -\frac{A}{R} + B = 300 K \]\) enak toplotni tok da 2.) \(\[ -\frac{2qr_j}{\lambda} + C = \frac{A}{r_j^2}\) rj - radij jedra

in za limito oziroma zveznost v rj. 3.) \(\[ - \frac{qr_j^2}{\lambda} +Cr_j +D = -\frac{A}{r_j} + B \]\)

tko da imam še zmeraj eno konstatno preveč, če vse zmečem skupaj dobim
\(\[ \frac{qr_j^2}{\lambda} + B(\frac{2R}{r_j} -1) -600\frac{R}{r_j} + D = 0 \]\) tako da sem še vedno mrzel. Ali si moram izmisliti eno konstanto in potem ostale določit ali sem kaj narobe računal ?

Re: Poissonova enačba

Objavljeno: 26.8.2012 22:40
Napisal/-a Aniviller
Tisti C je odvec. Toplotni tok v sredini mora zaradi simetrije biti 0 (odvod temperature v sredini je 0). To bi lahko uposteval ze pri nastavku.