In od kje si dobil to?Motore wrote:\(Q=m \, c \, \Delta T\)DirectX11 wrote:Tukaj v integralu misliš dQ/T? Ali je pravilno dT/T? In od kje si dobil mc?
Čeprav ne razumem iz kje izhaja, lahko sklepam da dQ/T = mc, kar pomeni da je entropija = mc?
In od kje si dobil to?Motore wrote:\(Q=m \, c \, \Delta T\)DirectX11 wrote:Tukaj v integralu misliš dQ/T? Ali je pravilno dT/T? In od kje si dobil mc?
Ne, gornja formula je že pointegrirana, drugače je v infinitezimalni obliki:DirectX11 wrote:In od kje si dobil to?Motore wrote:\(Q=m \, c \, \Delta T\)DirectX11 wrote:Tukaj v integralu misliš dQ/T? Ali je pravilno dT/T? In od kje si dobil mc?
Čeprav ne razumem iz kje izhaja, lahko sklepam da dQ/T = mc, kar pomeni da je entropija = mc?
Spet gre za osnove, odpri kak učbenik ali poglej tukaj:DirectX11 wrote:Po kateri krivulji se to integrira, če je to krivuljni integral?
Še vedno ni noben poljudnoznanstveno razložil iz kje prihaja dQ/T.
Zame je poljudno lepo razumljiva naslednja definicija entropije:DirectX11 wrote:Še vedno ni noben poljudnoznanstveno razložil iz kje prihaja dQ/T.
Derik, hvala za linka! Ena najboljših poljudnih razlag entropije, ki sem jo videl!derik wrote:Zame je poljudno lepo razumljiva naslednja definicija entropije:DirectX11 wrote:Še vedno ni noben poljudnoznanstveno razložil iz kje prihaja dQ/T.
"the entropy of a physical system is the minimum number of bits you need to fully describe the detailed state of the system" .
To je bolj podrobno (a še vedno precej poljudno) razloženo na spodaj navedenih povezavah in sloni na primerjavi s pojmom entropije v informatiki.
http://www.science20.com/hammock_physic ... ropy-89730
http://www.science20.com/hammock_physic ... oles-89972
Me veselivojko wrote:Derik, hvala za linka! Ena najboljših poljudnih razlag entropije, ki sem jo videl!
key insight was that absolute temperature is nothing more than energy per molecular degree of freedom. This suggests that Clausius ratio between absorbed energy and absolute temperature is nothing more than the number of molecular degrees of freedom.
Mene pa so fascinirale naslednje domislice:derik wrote:Me veselivojko wrote:Derik, hvala za linka! Ena najboljših poljudnih razlag entropije, ki sem jo videl!. Zame je bila posebno zanimiva naslednja trditev o temperaturi:
key insight was that absolute temperature is nothing more than energy per molecular degree of freedom. This suggests that Clausius ratio between absorbed energy and absolute temperature is nothing more than the number of molecular degrees of freedom.
DirectX11 wrote:In kaj naj bi bila molekularna prostostna stopnja? Koliko se lahko molekule premaknejo oziroma zavrtijo?
Toki so izraženi z razmerjem med napetostjo in impedancama, napetost pa se pokrajša.Iz kje pride tisti izraz čisto na desni strani: 1/(w*Rp*C)?