Program za pisanje besedil, zlasti super za matematiko....

O matematiki, številih, množicah in računih...
ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Zdajle sicer ne morem probat, toda poskusi pred tag napisat \hsapce{1cm} za premik v desno za 1 cm, pa boš videl, če bo delal.
Druače pa daljše enačbe sam ne bo avtomatično razbil. Poglej si recimo tole
http://www.andy-roberts.net/misc/latex/ ... 20latex%22

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Odgovor Napisal/-a qg »

Po tem principu imajo številke formul vse enak odmik od formul. Torej, ker so formule različno dolge, te številke niso enakomerno zamaknjene. Ali mogoče kdo ve. To s hsapce mi ni uspelo. LP

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Toda saj brez spaceov avtomatično poravna številke enačb na desno (ne pozabi vključiti paketa amsmath).

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Odgovor Napisal/-a qg »

Sem začetnik. Kako se to vključi. Ali vključitev velja le znotraj tex oklepajev.
V bistvu imam več formul, ki so ločene s tekstom in vsaka formula je znotraj

Koda: Izberi vse

[tex][/tex]
oklepajev.

LP
Zadnjič spremenil qg, dne 24.8.2006 16:30, skupaj popravljeno 3 krat.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Pravzaprav to vpišeš v začetni del dokumenta. Takole:

Koda: Izberi vse

\documentclass[...]{....}
.
.
.

\usepackage{amsmath}
.
.
.
\begin{document}
.
.
.
\end{document}
Važno, da je pred begin{document}
Če pa govoriš o tem n forumu, pa itak pišeš lahko samo znotraj teh tex oklepajev.
Zadnjič spremenil ZdravaPamet, dne 25.8.2006 12:30, skupaj popravljeno 1 krat.

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Odgovor Napisal/-a qg »

Poskušam razne kombinacije, a mi javlja napako. Ali mi te funkcije lahko uporabiš na spodnjem primeru in poravnaš formuli. Spodaj imam dopisano tudi kodo. LP
\(\begin{equation*} \tag{2.1}
A_{uv} = B_{uv} aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
\end{equation*}\)


vmesni tekst


\(\begin{equation*} \tag{2.2}
A_{uv} = B
\end{equation*}\)


(tex)

\begin{equation*} \tag{2.1}
A_{uv} = B_{uv} aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
\end{equation*}[/tex]

vmesni tekst


(tex)


\begin{equation*} \tag{2.2}
A_{uv} = B
\end{equation*}
(/tex)

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Najprej povej, če to misliš za objavo na forumu, ali to pišeš na računalniku. Ker v forumu ni vgrajen tak kompiler, ki bi vse živo zastopil.

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Odgovor Napisal/-a qg »

Objavil bi na nekem drugem forumu, ki ima isti princip kot tule, torej pisanje med tex in /tex. Na tem tudi pregledujem formule.

Manjka pa mi še poravnava številk formul in mogoče kakšen zamik.
LP

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Edino rešitev za zdaj vidim v uporabi tabele. Takole. Izmislil si boš eno primerno širino prvega stolpca in drugega.


\(\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
A_{uv}=B_{uv}aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa&(2.1)
\end{tabular}\)


Vmesni tekst.

\(\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
A_{uv} = B&(2.2)
\end{tabular}\)


Koda je takale:

Koda: Izberi vse

[tex]
\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
A_{uv}=B_{uv}aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa&(2.1)
\end{tabular}
[/tex]

Vmesni tekst.

[tex]
\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
A_{uv} = B&(2.2)
\end{tabular}
[/tex]
Če bo slučajno napisal potentially dangeorus latex formula, potem moraš skrajšati dolžino levega stolpca.
Sigurno pa je kakšna veliko lepša rešitev, samo je trenutno ne vem. Morda bo kdo vskočil na pomoč. Toda ta deluje.

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Odgovor Napisal/-a qg »

Hvala. Ne vem če ne bodo problemi z velikostjo fontov. Kako se še to vključi?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

To pa mislim, da ne gre.

Mafijec
Prispevkov: 472
Pridružen: 12.12.2005 21:36

Odgovor Napisal/-a Mafijec »

Ljudje me pogosto po MSNju kaj sprašujejo (kar se tiče matematike in to).

Je kak dodatek za MSN?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

To bi tudi mene zanimalo. Mislim, da je ena rešitev ta, da z LaTeXom enčbico damo v jpg ipd. pol pa pošljemo.

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Odgovor Napisal/-a qg »

ALi mogoče kdo ve, zakaj ne deluje ta prikaz:

Koda: Izberi vse

[tex]

\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}} 
{T} = \frac {a}{k}  &(2.4)
\end{tabular}[/tex]

\(\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
$T = \frac {a}{k}$ &(2.4)
\end{tabular}\)


Problem je tudi, da tam, kjer deluje, prvi znak da roman, namesto italic, čeprav spredaj dam \mathit
Zadnjič spremenil qg, dne 25.8.2006 12:41, skupaj popravljeno 1 krat.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

\(\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
$T=\frac{a}{k}$&(2.1)
\end{tabular}\)


Kaže, da moraš dati formulo med tele znake $ ... $. Mmm, zanimivo.

Koda: Izberi vse

[tex] 
\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}} 
$T=\frac{a}{k}$&(2.1) 
\end{tabular} 
[/tex] 
PS: Raje pobriši formulo, ki si jo vnesel, ker kaže napake na strani. Če ti je ne prikaže, jo tudi ne daj na forum, ker se lahko pojavijo napake.

Odgovori