Program za pisanje besedil, zlasti super za matematiko....

O matematiki, številih, množicah in računih...
ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Post by ZdravaPamet » 23.8.2006 10:24

Zdajle sicer ne morem probat, toda poskusi pred tag napisat \hsapce{1cm} za premik v desno za 1 cm, pa boš videl, če bo delal.
Druače pa daljše enačbe sam ne bo avtomatično razbil. Poglej si recimo tole
http://www.andy-roberts.net/misc/latex/ ... 20latex%22

qg
Posts: 775
Joined: 13.1.2006 20:05

Post by qg » 23.8.2006 17:28

Po tem principu imajo številke formul vse enak odmik od formul. Torej, ker so formule različno dolge, te številke niso enakomerno zamaknjene. Ali mogoče kdo ve. To s hsapce mi ni uspelo. LP

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Post by ZdravaPamet » 23.8.2006 18:42

Toda saj brez spaceov avtomatično poravna številke enačb na desno (ne pozabi vključiti paketa amsmath).

qg
Posts: 775
Joined: 13.1.2006 20:05

Post by qg » 24.8.2006 15:35

Sem začetnik. Kako se to vključi. Ali vključitev velja le znotraj tex oklepajev.
V bistvu imam več formul, ki so ločene s tekstom in vsaka formula je znotraj

Code: Select all

[tex][/tex]
oklepajev.

LP
Last edited by qg on 24.8.2006 16:30, edited 3 times in total.

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Post by ZdravaPamet » 24.8.2006 15:45

Pravzaprav to vpišeš v začetni del dokumenta. Takole:

Code: Select all

\documentclass[...]{....}
.
.
.

\usepackage{amsmath}
.
.
.
\begin{document}
.
.
.
\end{document}
Važno, da je pred begin{document}
Če pa govoriš o tem n forumu, pa itak pišeš lahko samo znotraj teh tex oklepajev.
Last edited by ZdravaPamet on 25.8.2006 12:30, edited 1 time in total.

qg
Posts: 775
Joined: 13.1.2006 20:05

Post by qg » 24.8.2006 16:16

Poskušam razne kombinacije, a mi javlja napako. Ali mi te funkcije lahko uporabiš na spodnjem primeru in poravnaš formuli. Spodaj imam dopisano tudi kodo. LP
\(\begin{equation*} \tag{2.1}
A_{uv} = B_{uv} aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
\end{equation*}\)


vmesni tekst


\(\begin{equation*} \tag{2.2}
A_{uv} = B
\end{equation*}\)


(tex)

\begin{equation*} \tag{2.1}
A_{uv} = B_{uv} aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
\end{equation*}[/tex]

vmesni tekst


(tex)


\begin{equation*} \tag{2.2}
A_{uv} = B
\end{equation*}
(/tex)

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Post by ZdravaPamet » 24.8.2006 16:19

Najprej povej, če to misliš za objavo na forumu, ali to pišeš na računalniku. Ker v forumu ni vgrajen tak kompiler, ki bi vse živo zastopil.

qg
Posts: 775
Joined: 13.1.2006 20:05

Post by qg » 24.8.2006 16:23

Objavil bi na nekem drugem forumu, ki ima isti princip kot tule, torej pisanje med tex in /tex. Na tem tudi pregledujem formule.

Manjka pa mi še poravnava številk formul in mogoče kakšen zamik.
LP

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Post by ZdravaPamet » 24.8.2006 16:56

Edino rešitev za zdaj vidim v uporabi tabele. Takole. Izmislil si boš eno primerno širino prvega stolpca in drugega.


\(\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
A_{uv}=B_{uv}aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa&(2.1)
\end{tabular}\)


Vmesni tekst.

\(\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
A_{uv} = B&(2.2)
\end{tabular}\)


Koda je takale:

Code: Select all

[tex]
\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
A_{uv}=B_{uv}aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa&(2.1)
\end{tabular}
[/tex]

Vmesni tekst.

[tex]
\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
A_{uv} = B&(2.2)
\end{tabular}
[/tex]
Če bo slučajno napisal potentially dangeorus latex formula, potem moraš skrajšati dolžino levega stolpca.
Sigurno pa je kakšna veliko lepša rešitev, samo je trenutno ne vem. Morda bo kdo vskočil na pomoč. Toda ta deluje.

qg
Posts: 775
Joined: 13.1.2006 20:05

Post by qg » 24.8.2006 17:26

Hvala. Ne vem če ne bodo problemi z velikostjo fontov. Kako se še to vključi?

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Post by ZdravaPamet » 24.8.2006 17:30

To pa mislim, da ne gre.

Mafijec
Posts: 472
Joined: 12.12.2005 21:36

Post by Mafijec » 24.8.2006 17:58

Ljudje me pogosto po MSNju kaj sprašujejo (kar se tiče matematike in to).

Je kak dodatek za MSN?

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Post by ZdravaPamet » 24.8.2006 18:10

To bi tudi mene zanimalo. Mislim, da je ena rešitev ta, da z LaTeXom enčbico damo v jpg ipd. pol pa pošljemo.

qg
Posts: 775
Joined: 13.1.2006 20:05

Post by qg » 25.8.2006 12:19

ALi mogoče kdo ve, zakaj ne deluje ta prikaz:

Code: Select all

[tex]

\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}} 
{T} = \frac {a}{k}  &(2.4)
\end{tabular}[/tex]

\(\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
$T = \frac {a}{k}$ &(2.4)
\end{tabular}\)


Problem je tudi, da tam, kjer deluje, prvi znak da roman, namesto italic, čeprav spredaj dam \mathit
Last edited by qg on 25.8.2006 12:41, edited 1 time in total.

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Post by ZdravaPamet » 25.8.2006 12:27

\(\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}}
$T=\frac{a}{k}$&(2.1)
\end{tabular}\)


Kaže, da moraš dati formulo med tele znake $ ... $. Mmm, zanimivo.

Code: Select all

[tex] 
\begin{tabular}{p{9cm}p{1cm}} 
$T=\frac{a}{k}$&(2.1) 
\end{tabular} 
[/tex] 
PS: Raje pobriši formulo, ki si jo vnesel, ker kaže napake na strani. Če ti je ne prikaže, jo tudi ne daj na forum, ker se lahko pojavijo napake.

Post Reply