Stran 1 od 1

Objektivnost (mehanika kontinuma)

Objavljeno: 20.2.2017 16:24
Napisal/-a zic87
Pozdravljeni!

Prisel sem do problema razumevanja objektivnosti kolicin (napetostni tenzorji, hitrost itd.) v okviru mehanike kontinuma.

Kako si to najlazje interpretirati? Se da objektivnost predstavljati na nekih dejanskih primerih?

Hvala za vase odgovore!

Re: Objektivnost (mehanika kontinuma)

Objavljeno: 20.2.2017 18:51
Napisal/-a shrink
In kaj sploh pomeni "objektivnost količin"?

Re: Objektivnost (mehanika kontinuma)

Objavljeno: 20.2.2017 19:27
Napisal/-a zic87
Objektivne količine so količine, ki se npr. med gibanjem togega telesa skozi prostor ne spreminjajo. Na primeru opazovalca, ki "sedi" na telesu in se z njim rotira po prostoru, objektivne količine predstavljajo razdalje med točkami togega telesa, napetosti... .

V primeru napetostnih tenzorjev mi je njihova objektivnost logična, saj opisujejo obnašanje materiala. V primeru objektivnosti hitrosti (ni objektivna količina) pa si samega pomena objektivnosti ne znam več tolmačit (zakaj ni objektivna količina).

Re: Objektivnost (mehanika kontinuma)

Objavljeno: 21.2.2017 19:59
Napisal/-a shrink
Prvič slišim za takšno poimenovanje. Sicer pa, ja, tenzorji so količine, ki so neodvisne od izbire koordinatnega sistema. Ampak to nima zveze ne z "opazovalci", ne z "objektivnostjo", ker gre v osnovi za čisto matematičen koncept, ki je strogo matematično definiran. Dejstvo, da se nekatere fizikalne količine obnašajo kot tenzorji, je sicer lahko za nekoga "objektiven" opis fizikalne realnosti, ampak v matematičnem smislu je povsem nerelevantno.