Stran 1 od 4

Nastanek Prasnovi

Objavljeno: 3.11.2005 19:19
Napisal/-a [Krypton]
Mene zanima kak si vi razlagate kako je nastala prasnov iz ničesar ali kako?
Ideja da je nekaj od vekomaj je prav enako čudna kot da bi iz nič nastalo nekaj. Torej kak naj bi nastala začetna prasnov?

ps: nism vedo kam naj uvrstim to temo/vprašanje.
Če je tema že bla se opravičujem pa naj mi nekdo zbriše.

Objavljeno: 3.11.2005 19:28
Napisal/-a Grigorius
Vprašanje si nesmiselno nastavil.
Z začetkom vesolja se je pričel tudi čas -> torej govoriti o stvareh "pred začetkom" je nesmiselno - poskusi si predstavljat -> tvoj vzročno posledični sistem se brez časa v hipu razsuje.
V tem trenutku pač velja da je vesolje od vsega začetka bilo.

Če želiš pa slišati še kakšno bolj "divjo" teorijo si oglej tole: http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html

L.P.

Objavljeno: 3.11.2005 19:51
Napisal/-a [Krypton]
mhm, verjetno sem res vprašanje narobe postavil, bom probal malo drugače. Torej kako je nastalo dovol energije, da je prišlo do velikega poka? Domnevam da je nekje mogel biti začetek vsega, tudi vesolja in kako je prišlo do sprostitve take energije da je nastal veliki pok in kako je ta energija nastala (po nekakšni logiki bi te ta začetna enrgija mogla nastati iz ničesar)

Objavljeno: 3.11.2005 21:49
Napisal/-a Aniviller
Cim imas "nastajanje" in izvor, si vpeljal cas. Ce si predstavljas celotno vesolje v casu kot 4d telo je zadeva staticna. Tukaj nimas parametra po katerem bi se vse spreminjalo torej tudi nimas vzrokov in posledic. Vesolje pac obstaja v tej obliki. Po drugi strani imamo tukaj se antropicno nacelo-ce ne bi bilo vesolje tako kot je se mi ne bi sprasevali o tem.

Objavljeno: 3.11.2005 23:31
Napisal/-a [Krypton]
ok, hvala za odgovore.

Objavljeno: 4.11.2005 8:46
Napisal/-a Grigorius
[Krypton] napisal/-a:mhm, verjetno sem res vprašanje narobe postavil, bom probal malo drugače. Torej kako je nastalo dovol energije, da je prišlo do velikega poka? Domnevam da je nekje mogel biti začetek vsega, tudi vesolja in kako je prišlo do sprostitve take energije da je nastal veliki pok in kako je ta energija nastala (po nekakšni logiki bi te ta začetna enrgija mogla nastati iz ničesar)
No energija naj nebi nastajala in naj se tudi nebi porabljala - vprašanje je ponovno nesmiselno, mogoče pa te bo zanimalo Hawking-ovo razmišljanje pri tem -> predlagam knjigo Vesolje v orehovi lupini. (tam je lepše razloženo kot ti lahko jaz zdaj razložim)

L.P.

Objavljeno: 23.7.2006 12:49
Napisal/-a matemusic
Grigorius napisal/-a:Vprašanje si nesmiselno nastavil.
Z začetkom vesolja se je pričel tudi čas -> torej govoriti o stvareh "pred začetkom" je nesmiselno - poskusi si predstavljat -> tvoj vzročno posledični sistem se brez časa v hipu razsuje.
V tem trenutku pač velja da je vesolje od vsega začetka bilo.

Če želiš pa slišati še kakšno bolj "divjo" teorijo si oglej tole: http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html

L.P.
motiš se, čas vedno traja, brez časa tudi začetka ne bi bilo, čas se tudi ne more začeti sam od sebe, zato je od vekomaj. To vesolje je nastalo, kaj je bilo pred tem vesoljem? neskončo drugih vesolij, vesolja so vedno nastajala, in vedno bodo nastajala.

Objavljeno: 7.2.2007 14:15
Napisal/-a Rozman
Krypton sprašuje: "kako si vi razlagate kako je nastala prasnov iz ničesar ali kako ?

Svoje razmišljanje o nastanku snovi iz nič sem opisal v poglavju "Anti-energija" na strani http://www.anti-energija.com/
Oglej si, mogoče ti članek utrne kakšne sveže ideje o rojstvu vesola.
LP FR

Objavljeno: 7.2.2007 14:37
Napisal/-a me_
...

Objavljeno: 7.2.2007 14:58
Napisal/-a me_
...

Objavljeno: 7.2.2007 16:04
Napisal/-a me_
...

Objavljeno: 7.2.2007 16:12
Napisal/-a Rozman
me_pravi: 'se je smiselno vprašati, odkod elektron?'

me_, tvoja dilema je ključna za razumevanje članka, zato sem se na vseh 10 straneh članka 'Antienenrgija' trudil, da bi nanjo čim bolj jasno odgovoril. Mogoče bo članek laže berljiv če izpostavim nekaj ključnih misli:
Če bi po padcu elektrona v atomsko lupino v nadaljevanju imeli še vedno samo elektron in atomsko jedro, kot pred poskusom, bi bili tvoji pomisleki upravičeni. Tako pa imamo po padcu elektrona v atomsko lupino:
- poleg izhodiščnega jedra in elektrona
- še na novo ustvarjen foton in vezalno energijo,
ki ju pred padcem ni bilo in sta nastala tako rekoč iz nič. Velikost vesolja se je povečala za nastali foton in vezalno enenrgijo.
Dogajanje si lahko zamislim tudi v obratni smeri. Z velikimi energijami lahko izbijem proton/nevtron iz atomskega jedra ali kvark iz protona/nevtrona. Pri tem se dogodi, da vložena energija za izbitje preprosto izgine, ni je več. Vezalna energija jedra atoma in dovedena energija se medsebojno izničita. Nič ne ostane od njih.
V naslednjem poglavju na strani http://www.anti-energija.com/ z naslovom Gravitacija se nanizal utemeljitve o tem, da na osnovi takega razbijanja jeder vesolje lahko izničimo do zadnjega atoma.
Poznamo torej postopke, kjer iz enega atoma napravimo obstoječe vesolje in obratno lahko tudi izničimo obstoječe vesolje.
V prispodobi juho dobesedno skuhamo iz nič, brez sestavin.
LP FR

Objavljeno: 7.2.2007 19:34
Napisal/-a me_
...

Objavljeno: 7.2.2007 20:51
Napisal/-a Rozman
Lahko je manj od atoma.
- Bistven se mi zdi poudarek, da vesolje lahko naraste od minimalne količine snovi, manjše od atoma, na veliko vesolje in obratno.
- Seveda zadnje atomsko jedro po istem pricipu lahko naprej razbijemo na protone/nevtrone, te na kvarke in tako naprej do snovnih oblik, kjer se masa/energija približuje vrednosti nič.
Obratno to pomeni, da je za sprožitev velikega poka potreben le nek sunek z energijo, kjer začetna energija limitira proti nič. Ostane pa odprto vprašanje izvora tega minimalnega sunka. Deloma sem ga skušal nakazati v poglavju 'Subjekt' na omenjenem naslovu http://www.anti-energija.com/
LP FR

Objavljeno: 8.2.2007 11:08
Napisal/-a me_
...