Vera in geniji

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori
Marko
Prispevkov: 22
Pridružen: 14.6.2004 18:23

Odgovor Napisal/-a Marko »

Živjo, ne mislim na široko odgovarjati, ne želim nikogar nič prepričati ali zanikati tvoje izkušnje. Vendar jaz ne verjamem, jaz raje razumem: nekoč so ljudje verjeli da je Zemlja ploščata, Galilei je razumel da to ni tako, lahko bi naštel še ogromno primerov in vsak bi lahko še kakšnega dodal... Kar je za druge verjeti so zame funkcije človeških možganov (reakcije, razne notranje izkušnje, občutki...), DNK ali pa zunanji še nerazumljeni pojavi.

Ni slučaj da je na svetu z napredkom znanosti in tehnologije vedno več ateistov. Za konec pa še to: jaz sem kot ateist v harmoniji sam s sabo in če si ti kot verujoči v (nevemkaterega) boga v harmoniji s sabo me veseli da ostaneš verujoči vse dokler si s to filozofijo, vero ali duhovnostjo v harmoniji.

Lep pozdrav

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Bral sem v sobotni prilogi časopisa Delo, ko je Svetlana Makarovič pravila, da imajo verni plombo na možganih?
Ha, ha ha...

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

Neverni pa na srcu :cry:

Poleg tega Makarovičeva na trenutke razmišlja zelo široko, v pogledu vere pa na ad hoc (cilja samo cerkev in zavedene kristjane, kot religijo ki resnično uokvirja, ce bi ziveli v Afganistanu bi se spravljala recimo na muslimane),...ne kot fizikalno-metafizični pogled, ker se ji ne sanja, tako kot tebi ne.

Vse tvoje ideje, ki privrejo na dan so samo nek velik konglomerat šole, knjig, staršev... (živ dokaz je tvoja izjava na katero si se zalepil ob prebiranju Dela, tvoja zdrava pamet slepo verjame in se strinja, pa še vedno misli da je neodvisna...LAPSUS!!!). Um te vodi za nos (obseg in sinteza sta odvisna od količine dosedaj pridobljenih podatkov, (vid, sluh, vonj, okus, dotik)) in ti seveda misliš da uporabljaš lastno pamet. Naj pamet še reši vprašanje: Kako se sliši plosk ene dlani?
Dajte fantje, um vas nekatere slepi tako močno da se ne vidite ven.
Naredite poizkus in videli boste dualnost.
Zaprite oči in se vsedite v miren kotiček brez zunanjih distraktorjev. Glejte v temo pred seboj. Kaj se bo zgodilo?
Misli vam bodo skakale kot opica z drevesa na drevo. Ce se boste zalepili na misel, premišljevali o njej, ki vam pride na plano (o tem kaj sem danes pocel, kaj bom kuhal, kaj moram postorit,...,bla bla) boste POSTALI misel in se boste z njo identificirali. Ce pa vam uspe postati OPAZOVALEC boste videli ločenost SEBE in misli. Opazovali boste misli, ko bodo šle kar mimo. Takrat se vprašajte ali ste vi misel in občutki (vedno spremenljive faze obstoja) ali samo Ste!!!

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

powerslave, to kaj si na koncu zapisal je postopek meditacije, ki je del budistične prakse razvijanja in umirjanja uma. in, kot verjetno veš, je budizem v svojem jedru ateističen (pusti new-age gibanje, ki v en koš meče vse možno, ker splošni profil osebe ki sledi new-agu je samska ženska srednjih let ki nima blage kaj govori.). Tako da s tem poskusom verjetno neboš nikogar (vsaj mene ne) prepričal v svoje blodnje o bogu. Če nas slepi um, tebe slepijo čustva, katerih izbruhe dobivaš ko si domišljaš da doživljaš boga ali karkoli. Take izbruhe sem pri meditaciji doživel parkrat tudi jaz, pa nisem to takoj (oziroma sploh) pripisal bogu.
A ti uporabljaš lastno pamet? vernim je vse dano, vse zapovedano, kot otroci so ki ne znajo sami hodit okol in se znajt v svetu. potrebujejo rokico, da jih prek ceste pelje. Ovčereja...sej ste jagenjčki, ne? :lol:
dvom je greh in ti praviš da mi ne uporabljamo pameti. brez dvoma ni napredka, na skepsi se gradi novo (mislim da je descartes nekaj takega govoril). Če je kdo v srednjem veku dvomil v idiotizem, ki ga je širila cerkev, je gorel, zato pa je vse propadalo in smrdelo(primerjaj antično grčijo in srednji vek). bog je za šibke in nevedne;
za šibke zato, ker 99% vernikov išče boga samo ko ga potrebuje. To je hinavsko in butasto hkrati pa s tem priznajo poraz oziroma nezmožnost bojevanja.
za nevedne pa zato, ker nadomešča vse neznano, kar se vernikom ne da ali niso zmožni razumeti. v 21. stoletju je bog že zreduciran samo na ljubezen, ker veliko večino ostalega že znanstveno razumemo.


Pardon če je kdo že kaj takega napisal, samo se mi ni dalo brat vse za nazaj ker eni preveč fanatično zatežijo.

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

Ej malo se umiri.
Umirjanje uma ne pomeni da si dokazes Boga, Bog je samo ime, ki pa je lahko tudi Narava, Vesolje. To so samo imena. Jaz ne govorim o Bogu, to je posledica reakcij ljudi, ki vse tlacijo v formo cerkevenega pogleda tega prostora. Mene zanima zavest sama po sebi. To kako si je clovek skozi svojo zgodovino domisljal enega sivega strica je brezpredmetno. Navajas tudi samo neke zgodovinske evropske poglede, ki so spet samo teze dolocenih ljudi in psiholoske reakcije na samo prepricanje 99% jagenjckov, kar pa je spet tvoj pogled. Toda ti mi nisi dokazal ne-obstoj Boga (nihce ga se ni), jaz pa ne glede na tvoje izjave o ateisticnem budizmu (ja zdaj sem po tvoje new age budisticni kristjan ha ha, new age je tudi samo izraz) kazem na locenost sebe od uma,...kar pa nisi negiral z dokazi. Povedal si samo da gre za umirjanje. Poleg tega si v isti kos z opazovalcem zmetal se custva. Tukaj ti manjka teorije, na katero se rad naslanjas, da bi vedel o cem govoris.
Custva so samo posledica navezanosti. Vzrok za navezanost (uspeh, denar, rezultati dela, telo...) je strah. In ce si nenavezan si svoboden, takrat se ne identificiras s custvi (jaz sem jezen, jaz sem srecen...). To seveda ne pomeni da si recimo len ali trdega srca in ti custva ne morejo do zivega (ker jih takrat samo potlacis).
Ne pricakujem da bos to razumel v kontekstu, ki ti ga zelim predstavit, kar pa se ne pomeni da sem bolj pameten od tebe!!!

Da pa imam blodnje je spet samo tvoja hipoteza, ki me gane ravno toliko da tukaj odg. Meni se zdi obratno. 'Filozofirati' zna vsak. Ce si sam v meditaciji ugotovil da si se umiril, je bil to samo stranski efekt :lol: in ti ni uspelo iti se dlje. Ce zelis razlago dozivetij iz moje perspektive ti lahko posljem kot zasebno, ker mi ze malo preseda da govorim o dokazih (dokazi so vedno subjektivni, sicer pa je tako ali tako znano, da znanost subjekta zal ne uporablja kot pomemben parameter, ceprav vsi vedo, da ze samo opazovanje dogodka vpliva in spremeni rezultat raziskave in ne moremo govoriti o 100% zanesljivosti, zato tudi realnost ni nikoli avtenticna) in me na koncu ljudje vkljucno s teboj interpretirajo kot custvenega bogabojecega fantasta. Za to kar delam v zivljenju lahko z zagotovostjo recem, da sem predelal veliiiiiko knjig in tezak studij, da mi je bil zaupan moj poklic. Ce bi fantaziral uff.

Ja ja, veliko vecino ze vemo ha ha. V avtomobilih pa uporabljamo 100 let stare patente. Dve leti nazaj smo komaj odkrili zaporedje DNA nukleotidov, kaj katera skupina baznih parov dela (gen) se nam se sanja ne, da se ne pogovarjamo kako z elektriko znamo ukrotiti gravitacijo. Ja res smo razviti. Mobitele pa le imamo, pa na Luni je tudi ze bilo 12 ljudi.

To o jagenjckih pa raje ne bi komentiral, ker verjamem samo sebi, ne pa samo knjigam in raziskavam. In ce raziskava ne more biti izvedljiva, ker pac nimamo merilnih naprav, ki bi merile na nivoju 10-35m se ne pomeni da ne obstaja (meris vedno tako da gres na nivo 'pod', z elektronskim mikroskopom gledas atomarni nivo, v pospesevalnikih gledas kvantni nivo, kako meris najnizi nivo...samo tako da postanes to ali pac "naprava", ki je se ni).
Na katerem nivoju (red velikosti) se konca tvoje telo??? A ni vsa stvar okrog nas in mi iz enakih "gradnikov", valovanj? A ni vse skupaj na eni in isti osnovi najmanjsega reda (preden se "zlomi" v EMV in gravitacijo (graviton spin2, gravitino spin3/2, spin 1 in 1/2 'delci', spin 0 Higgins))? A ni potemtakem vse v enem? A ni E=mc2?
Daj beri malo po netu, ker si pac zagnan, kaj je zero point energy field...
Ne da se mi več...vsakomur svoje. LP

preglednica 'delcev':
http://www.friesian.com/particle.htm
Slika

recimo:
http://users.skynet.be/kurtgode/adam&ev ... e%20vacuum

ali pa:
Quantum Vacuum Fluctuations: A New Rosetta Stone of Physics?
Dr. H. E. Puthoff
Institute for Advanced Studies

And now to the preeminent question of all, where did the Universe come from? Or, in modern terminology, what started the Big Bang? Could quantum fluctuations of empty space have something to do with this also? Well, Prof. Edward Tryon of Hunter College of the City University of New York thought so when he proposed in 1973 that our Universe may have originated as a fluctuation of the vacuum on a large scale, as "simply one of those things which happen from time to time." This idea was later refined and updated within the context of inflationary cosmology by Alexander Vilenkin of Tufts University, who proposed that the universe is created by quantum tunneling from literally nothing into the something we call our universe. Although highly speculative, these types of models indicate once again that physicists find themselves turning again and again to the Void (and the fluctuations thereof) for their answers.

Those with a practical bent of mind may be left with yet one more unanswered question. Can this emerging Rosetta Stone of physics be used to translate such lofty insights into mundane application? Could the engineer of the future specialize in "vacuum engineering?" Could the energy crisis be solved by harnessing the energies of the zero-point sea? After all, since the basic zero-point energy form is highly random in nature, and tending towards self-cancellation, if a way could be found to bring order out of chaos, the, because of the highly energetic nature of the vacuum fluctuations, relatively large effects could in principle be produced. Given our relative ignorance at this point, we must fall back on a quote given by Podolny when contemplating this same issue.

"It would be just as presumptuous to deny the feasibility of useful application as it would be irresponsible to guarantee such application." Only the future can reveal the ultimate use to which Mankind will put this remaining Fire of the Gods, the quantum fluctuations of empty space.

Slika

[sledil je citat iz nenavedenega vira, zato sem ga izbrisal - moderator]

Pipo
Prispevkov: 15
Pridružen: 4.6.2004 18:46

Odgovor Napisal/-a Pipo »

Vsa čast powerslave. Da se ti da toliko pisati.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

res si frajer, da kopiraš pol interneta sem.

ok, grem po vrsti da te rahlo popravim.
1. ti za mene nisi new age budistični kristjan, ker je že besedna zveza dovolj butasta da je jaz nebi tako uporabil.
2. ja v budistični praksi je eden izmed ciljev, če ne celo glavni, da um umiriš (tisto je o skakanju misli, ko se skušaš pomirit, je še kako prekleto res.)
3. o čustvih sem govoril kot repliko na enega tvojih prejšnjih postov, ko si govoril da si doživljal oh in ah stanja itd.
4. teorije mi ne manjka, če pa mi, je pa to samo omejitev zaradi slabe zaloge tovrstnih knjig v mariborskih knjižnjicah. res pa je tudi, da sem zaradi smera študija malo izgubil vez z preteklostjo.
5. praviš da je vzrok za navezanost strah.. prej bi rekel da je strah posledica navezanosti, torej strah pred spremembo, izgubo, itd.
v budistični praksi se zavoljo tega skuša uničiti navezanost, oziroma vsaj dosečti visoko stopnjo razumevanja minljivosti in spremenljivosti da te to ne vrže iz tira. finta je da ti stvari na katere si navezan povzročajo začasne pozitivne čustvene reakcije in sprememba oziroma izguba tega ne pomeni nič dobrega.
6. seveda to ne pomeni, da si bolj pameten kot jaz.
7. moja hipoteza o tvojih blodnjah je res samo to, in pri tem vztrajam.
8. em..umiritev pri mojih meditacijah je v bistvu cilj, čustveni izbruhi pa so stranski učinek(v moji praksi nezaželjen). pa ni mi treba pošiljat zasebno, nisem psihiater in ti nebi znal pomagat.
9. ok, vse je subjektivno, kakor so tudi tvoja doživetja. kaj pa si po poklicu?
10. nisem jaz kriv, da uporabljamo 100 let stare patente, ampak kapitalizem, ki cuza in cuza pač dokler bo še nafta. halo, imajo že avte na elektriko in mislim da na vodik(za to nisem ziher). Zakaj jih potem ne uvedejo v splošno rabo, če so okolju prijaznejši in varčnejši itd? biznis je pač biznis. mislim da celoten znanstveni razvoj omejuje politika. Ja, mobitele pa imamo ker se da fajn služit z njimi.
11. tisto o jagenjčkih se nanaša na krščanstvo. enkrat sem videl v neki cerkvi sliko jezusa okol njega pa so ble ovčke..se mi je pač vtisnilo v spomin.
12. tu nočem razpravljat o gradnikih, sicer pa ne študiram fizike da bi obvadal kvantno mehaniko in je pravzaprav verjetno tudi ne bom potreboval, če pa jo bom, bom vprašal kakšnega strokovnjaka.

pardon če sem tebe osebno napadel zaradi vere in boga, pač si bil najbljižji;). to kar sem v prejšnjem postu napisal se nanaša na vse ovčke.

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

Se mi ne, raje delam kaj bolj produktivnega, pa se ljudje niti vsega ne preberejo. Sem tudi zakljucil s tem.
Ostali tekst pa je copy & paste z mojih shranjenih URL.

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

ha ha ha .... sem ravno v isti minuti odg. ,ko si poslal tvoj odg,...se ga nisem niti prebral...

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

Poklic dobis v PS.
Tudi jaz nisem fizik po izobrazbi, sem pa clovek (iz valovanja in materije), ki ga zanima ravno to. Saj vse pise, ni potrebno studirati fizike, ce jo imas rad, potrebno je samo vloziti energijo in cas. Jaz sem clovek, ki isce in ne verjame v nakljucja (vsako dejanje v osnovnem polju ustvari identicno posledico zaradi "dogodkovnega vakuuma", ki se ustvari in povrne). Prav lepo se mi zdi, ko se zadeve poklopijo v celoto s fizikalnega nivoja.
Zavest sama po sebi je fenomen in na kvantnem nivoju se zdruzi s fiziko polja (ne zdaj vec ali je to res ali ni). Tam se vse zdruzi v enotno celoto. Kako jo bos poimenoval je stvar subjekta. Kako jo dozivljas tudi (errr, moje izkusnje so res bile v zacetku zame oh in ah! pa ni bil seks in ne domisljanje)...in le tako se ji lahko priblizas oz. se z njo identificiras, da presezes um. Postanes To, saj nizje ne gre. Ce pa te zanima cascenje simbolov in obredov pa si takoj v religiji, to mi nikoli ni disalo. Verjamem le Vase, ne v mesni ovoj.
Kopiral sem zato, da ne bos iskal po netu, ne zato da izpadem pametna buca. Saj sploh nisem avtor prispevkov in sem izrecno napisal, ce se ti da sploh brat.
Se nekaj: strah in navezanost sta vice versa. Vzrok je nas ego, ki ne izpusti (zaradi straha in zaradi navezanosti)...ko se ega resis Si. Ego je navezan. Imas ostro oko.

...in to je vse z moje strani.

moderator
Prispevkov: 165
Pridružen: 5.2.2004 10:01

Odgovor Napisal/-a moderator »

Uporabnike prosim, da ob skopiranih besedilih navedejo avtorje!

Še najbolj primerna pa je kar URL povezava.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

okej, dogodkovni vakuum je že malo preveč za mene;), bom rajši pri pojmu karma ostal (čeprav je verjetno podobna razlaga, samo pač na drugačnih nivojih). ja je lepo slišat da so v znanosti iste ugotovitve.
za definicijo zavesti pa bi mogoče bilo res pametno uporabiti kvantno fiziko ker me mistične razlage ne zadovoljijo. upam da zate zavest ni isto kot duša.
kaj Si ko se ega rešiš? ..moj cilj na drugi strani pa je da Nisem..;)

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

ja ja karma,...wheel of fortune. Vse se vraca, vse se placa.

Kaj si?
Vse v enem, eno v vsem.
Vse in nic obenem.
Ni besed za to.
...in takrat ko nisi SI!!!

Bom prepisal iz knjige Dr. Mitje Perusa http://www.bion.si/mitja.htm (nevropsihiater, mednarodno priznan znanstvenik, raziskovalec kognitivne zavesti, je v osnovi skeptik!!!) Mozgani in dusevnost v analizi in sintezi. Uporablja pogosto svoje besede...on pravi da je tisti, ki izkusa fina stanja zavesti 'mistik'
Za misticizem je znacilno obcutje skrajne notranje objektivnosti, resnicnosti, neizpodbitnosti, jasnosti. Na nizjih stopnjah je prisotno nepopisno veselje, navdusenje, pravo kipenje. Kasneje ta obcutja potonejo v tiho blazenost, o kateri pa na koncu niti ne bi mogli vec govoriti. Na koncu je le se Nic in Vse hkrati! Nic zaradi tega ker uniformni vzorec iznici vsako konkretno vsebino. Vse pa zato, ker je nastali uniformni vzorec rezultat usklajevalnega procesa, ki sintetizira vsebine vseh konkretnejsih vzorcev.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

dobro da sem še enkrat šel brat, da sem videl spremembo.
wheel of fortune se mi ne zdi korekten izraz za karmo...tudi "vse se vrača, vse se plača" ne, ker po moje namiguje samo na delovanje zvezi z slabimi dejanji.

ok, ono pesmico lahko obračaš kolko hočeš pa mi vseeno ni všeč... :)
moja definicija misticizma je vzeta po SSKJ:
misticizem:
v različnih religijah mistika, izrazito usmerjena v
čustvenost, nedejavnost, pasivnost: rešitve je
iskal v misticizmu; nagnjenje k misticizmu

zato mi niso mistične definicije všeč. sicer mogoče sploh niso mistične, pa so se meni zdele tako.(preveč čustveno-hipijevske :) )
doktorjevo definicijo pa bi lahko primerjal z stopnjami razvoja uma v budistični praksi.
Nič in Vse sta mogoče praznina, ki bi naj bila bistvo uma in dosežek te praznine.

zok
Prispevkov: 1
Pridružen: 14.9.2004 23:22

Odgovor Napisal/-a zok »

Berem vsa ta razmišljanja. Nekatera so zelo zanimiva.
Vseeno pa menim, da so nekateri posamezniki, ki se sklicujejo na Biiblijo v resnici te knjige sploh niso prebrali. Kajti, če bi jo, bi se morali zavedati, da je to knjiga iz nekega drugega, nadvse primitnega časa, ko so ljudje živeli še v plemenih, ko so se dušili v nepismenost, kjer izraza idnividualizem sploh niso poznali...itd.

Omenjanje biblije v smislu presoje ljudi okoli nas je celo etično sporno, če ne celo zločinsko početje, saj je to verjetno najbolj krvoločna knjiga, kadarkoli sploh napisana.
!
V njej se poveličujejo grozodejstva, vojne in nečloveškost, ki da so po volj Boga: genocid, ugrabitev, klanje otrok, žena in starcev, posilstva, barbarske metode morjenja, krvavo iztrebljanje drugače mislečih, usmrtitev prešuštnikov,homoseksualcev.....Vse kar ni bilo po volji duhovščine v določenem zgodovinskem času. V Bibiliji so torej opisana kriminalna, okrutna dejanja na tak način, kot da so po volji Boga in da tisti, ki jih naredi pri tem vedno izhaja iz Boga in sam za njih ne prevzema nikakršne odgovornosti ne glede na krutost.

V Stari Zavezi je ogromno citatov, ki nam nakazujejo inkvizicijsko početje in mračni srednji vek, ki jo je zagrešila duhovščina z neposrednim tolmačenjem Biblije:

"Čarovnice na puščaj pri življenju" ( 2 MZ 22,17)

"Pelji preklinjevalca ven iz tabora in vsi, ki so ga slišali, naj mu polože svoje roke na glavo in vsa občina naj ga kamenja" ( 3 Mz 24,14)

Genocid nad ameriškimi Indijanci oz. nasplošno nad drugoverci:

"Varuj se, da ne skleneš zveze s prebivalci dežele, v katero prideš, da ne postanejo past v tvoji sredi! Temveč podrite njihove oltarje, razbijte spomenike in posekajte njihove svete kole" ( 2 Mz 34,12-13)

" Ti svojeglavci, podobni brezmadežnim živalim, ki so že po naravi rojeni zato, da jih lovijo in pobijajo......... ( drugo Petrovo pismo 2,12-13)

Ko so po nalogu Papeža Urbana II leta 1095 križarji napadli Jeruzalem in do gležnjev bredli v krvi Saracenov( muslimanov), so se lahko sklicevali na biblijske nauke Stare in Nove zaveze:

" S krvjo upijanim svoje puščice in moj meč bo jedel meso: s krvjo pobitih in ujetih, z dolgolasimi glavami sovražnika" ( 5 Mz 32,42)

Še nekaj napotkov k morjenju iz Biblije:

" Če kdo prešuštvuje z ženo svojega bližnjega, naj bosta oba usmrčena, prešuštnik in prešuštnica" ( 3 Mz 20,13)

" Če kdo leži z moškim kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo: naj bosta usmrčena, njuna kri pade nanju ( 3 Mz 20,13)

" Človek pa, ki bi predrzno ravnal, tako da ne bi poslušal duhovnika, ki tam opravlja službo GOSPODU, tvojemu Bogu, ali sodnika, ta človek mora umreti...( 5 MZ 17,12)

" Če ima kdo trmoglavega in upornega sina, ki ne posluša ne očetovega ne materinega glasu in ju ne uboga, čeprav ga STRAHUJETA, naj ga oče in mati primeta in peljeta k mestnim starešinam, k vratom njegovega kraja. Rečeta naj starešinam njegovega mesta: #Ta najin sin je trmoglav in uporen, ne posluša najinega glasu, požrešen je in pijanec#. Potem naj ga vsi možje njegovega mesta posujejo s kamenjem, da umre..."

In če si Biblijo razlagate dokaj neresno, le ta Bralcu še enkrat zabiča:

"Vso besedo, ki vam jo zapovedujem, vestno izpolnjujte; ničesar ji ne dodajaj in ničesar ji ne odvzemaj""


RKC tako uči tudi danes, saj je Vatikanski koncil leta 1965 v svojih napotkih o Božjih razodetjih dejal:
"Od Boga razodeta resnica, ki jo vsebuje in posreduje sveto pismo, je bila napisana po navdihnjenju Svetega Duha. Knjige stare in nove zaveze v celoti z vsemi njenimi deli ima sveta mati Cerkev na temelju apostolskega verovanja za svete in kanonične..."

Zato vas prosim, da " od Boga navidnjeno pismo" ne uporabljate za tolmačenje sveta in ljudi.

Po ustavi RS je človekovo življenje nadotakljivo, tako tudi življenje homoseksualca. In če bi nek verski fanatik kot si ti vzel besede Biblije rasno in mogoče tudi ubil homoseksualca, kakšno kazen bi dobil po naukih RKC? Verjetno nobene, saj gre le za "izpolnjevanje božje besede", kateri je RKC podložna.
Kaj bi se zgodilo, če bi takemu morilci sodil državni organ, ki je katoliške vere in svojo vero jemlje resno?

Po vsem povedanem lahko zaključim, da biti prvi kristjan ne pomeni resno jemati lastne, pri kristjanih institucionalizirane vere in tudi Biblije, ampak vse prej kot to.

Biblija kot taka bi morala biti prepovedana.

Pa še nekaj misli glede misijonov.

Gre za navadne podružnice Vatikana, ki pod pretvezo pomoči in humanitarnosti širijo katolištvo tudi v ostale dele sveta. Gre za neko obliko načrtnega verskega širjenja neke religije. V ekonomskem smislu bi lahko širjenje krščanstva primerjali recimo s širjenjem Mc Donaldsa ali kakšne druge multinacionalke.

Z misijoni Vatikan dela nepopisno škodo planetarni verski raznolikosti, saj globalizira krščanstvo, ideološko unofromira svet z eno idejo ter uničuje lokalna verstva.

Pa še nekaj glede Papeža:

ne pozabite, da se Papež po svetu razkazuje na stroške držav kamor pride.

Odgovori