Stran 1 od 4

kako gluhi mislijo?

Objavljeno: 1.1.2007 14:25
Napisal/-a matemusic
V naslovu je vprašanje, tukaj pa malo razložim na hitro. Če ljudje mislimo s svojim maternim jezikom, nekako v glavi slišimo glasove ko premišljujemo. Kaj pa gluhi? Ali si predstavljajo slike a kako? Zanima me tudi kako potem še razmišljajo gluhi in slepi (oboje hkrati). Moje mnenje kar tako je da ljudje mislimo tudi na drugačen način, ki se ga sploh ne zavedamo in ni jezikovni ampak je kar.. nekaj tretjega. Pomojem bi tako tudi lahko razložili misli živali. Ker semi ne zdi logično da ko pes premišljuje v glavi sliši lajanje,
Upam da ste razumeli, hvala.

Objavljeno: 1.1.2007 14:43
Napisal/-a bianko
Sploh tisti, ki so gluhi in še slepi. :? Edino mraz, toplota in otip lahko pošljejo signale v možgane. Vendar kakšno zavest lahko to tvori?

Objavljeno: 1.1.2007 15:49
Napisal/-a Aniviller
Zanimivo vprasanje :)
Menim, da je razmisljanje v svojem jeziku "nadgradnja" in je celo manj zmogljivo kot abstraktno razmisljanje. Podnevi namrec sploh nismo zmozni sproducirati v mislih zive slike ali npr. vonja. Sele v sanjah se mozgani tako odklopljeni, da to znajo.

Si pa ne znam predstavljati, kako bi to razmisljanje potekalo, sem prevec navezan na jezik :?

Objavljeno: 1.1.2007 16:43
Napisal/-a me_
...

Objavljeno: 1.1.2007 16:49
Napisal/-a me_
...

Objavljeno: 1.1.2007 18:02
Napisal/-a matemusic
že, samo me zanima, kako si gluhi človek reče, jutri grem v kino, kako misli v glavi

Objavljeno: 1.1.2007 18:13
Napisal/-a Marjan
Aniviller napisal/-a:Si pa ne znam predstavljati, kako bi to razmisljanje potekalo, sem prevec navezan na jezik :?
V slikah! Saj smo že sedaj ljudje (bolj ali manj) ločeni v tri kategorije po razmišljanju:
- vizualni (slike, bolj ali manj abstraktne (tudi gluhi vidijo...))
- slušni (besede)
- motorični (gibanje)
matemusic napisal/-a:že, samo me zanima, kako si gluhi človek reče, jutri grem v kino, kako misli v glavi
Verjetno si predstavlja filmček: jutrišnji dan, hodi po pločniku do tistega stebra, potem 300 m levo, nato desno in pride do marmorne stopnice.... pač vizulani tip.

Objavljeno: 2.1.2007 16:50
Napisal/-a me_
matemusic je napisal:
že, samo me zanima, kako si gluhi človek reče, jutri grem v kino, kako misli v glavi

Verjetno si predstavlja filmček: jutrišnji dan, hodi po pločniku do tistega stebra, potem 300 m levo, nato desno in pride do marmorne stopnice.... pač vizulani tip.
pa ce je oseba se slepa (in to od rojstva)?

Objavljeno: 2.1.2007 17:34
Napisal/-a Rokerda
ja če je oseba slepa in gluha od rojstva potem sploh nima življenja....kako se sploh sporazumeva??? kako se uči???

Objavljeno: 2.1.2007 18:34
Napisal/-a Roman
No, meni se zelo zgovorno zdi dejstvo, da slepi lahko doktorira, gluhi pa s težavo prileze do konca srednje šole, če sploh. Očitno je avdio čut bistveno bolj pomemben za spoznavanje sveta in še posebej za komuniciranje s okoljem. Bi pa bilo seveda treba vprašati koga, ki je gluh, kako si zamišlja ali celo predstavlja svet okoli sebe.

Objavljeno: 2.1.2007 20:53
Napisal/-a me_
...

Objavljeno: 3.1.2007 16:15
Napisal/-a matemusic
Roman napisal/-a:No, meni se zelo zgovorno zdi dejstvo, da slepi lahko doktorira, gluhi pa s težavo prileze do konca srednje šole, če sploh. Očitno je avdio čut bistveno bolj pomemben za spoznavanje sveta in še posebej za komuniciranje s okoljem. Bi pa bilo seveda treba vprašati koga, ki je gluh, kako si zamišlja ali celo predstavlja svet okoli sebe.
če bi moral izbirati med biti gluh in slep bi zelo težko izbral. Gluh bi se lažje znašel v okolju, sami naravi, slep bi se lažje izobraževal, sporuzameval in čebi bil slep, bi lahko poslušal glasbo:) ... glasba mi pač veliko pomeni

Objavljeno: 3.1.2007 17:50
Napisal/-a Maedhros
Zanimiva je zgodba od slepi in gluhi Helen Keller.

..Keller would also learn to read English, French, German, Greek, and Latin in Braille.

Helen went on to become a world famous speaker and author.

Kljub tako hudim omejitvam si je očitno ustvarila kar dobro sliko o svetu in nasploh postala inteligentna in zanimiva oseba. To nam daje en hint o tem, kako zelo pomemben je dotik oziroma občutenje našega telesa, pri razvoju naše inteligence...

Objavljeno: 3.1.2007 19:37
Napisal/-a mriz
Aniviller napisal/-a:Menim, da je razmisljanje v svojem jeziku "nadgradnja" in je celo manj zmogljivo kot abstraktno razmisljanje.
Zakaj bi pa bilo manj zmogljivo in po čem to določaš? Meni se zdi, da ravno razmišljanje v jeziku (ali v kodah) nudi več možnosti - je boljša (bolj praktična in učinkovita) metoda klasificiranja podatkov, kakor tudi konstruiranja realnosti v naših glavah. Mislim da tudi funkcija prenosa predstav (med ljudmi) s pomočjo jezika še dodatno prevesi tehtnico na stran samega jezika. Zanimivo pri tem je, da je potreba po komunikaciji z drugimi omogočila boljšo komunikacijo s samim seboj, če lahko temu tako rečem - in s tem razvoj tako naprednega miselnega sveta.

Če kdo ni imel možnosti razvoja takega jezika, je za pričakovati, da bojo njegove miselne predstave bolj direktne in s tem omejene, kakor tudi, da se bo zanje uporabljalo orodje, ki je pač na voljo (nabor občutkov, vizualnih predstav itd.).

Objavljeno: 3.1.2007 20:40
Napisal/-a Roman
Dejstvo je, da se brez razvoja jezika tudi mišljenje ne bi razvilo.