Stran 1 od 15

Bog ne kocka!

Objavljeno: 15.5.2007 9:50
Napisal/-a MAVER|CK
Kaj za vas pomeni beseda Bog? Ali mislite, da je bil Einstein veren? Oz. ali si lahko Žid, ne da bi bil veren?

Ali pa je Einstein tudi naletel na svojo mejo dojemanja Vesolja, ki ji ni bil več kos, kar ga je "prisililo" v izrekanje te besede?

Na primer včasih so mislili, da "Bog" pošilja strele na Zemljo. No, ta "Bog" je sedaj tudi za cerkev uradno že kar nekaj let vremenski pojav imenovan naelektren oblak:).

PS: Debata je X, tako,da upam da mi kdo ne bo zameril za odprtje te teme in nikakor nimam nič proti nobeni religiji na svetu! Tudi jaz imam svojega "Boga" in svojo religijo, ki pa je na srečo drugačna od vseh ostalih na Zemlji. Še sreča, da smo si vsi različni, če ne bi bil pravi dolgčas tule na Zemlji:). Vsi drugačni, vsi enakopravni!

Objavljeno: 15.5.2007 10:39
Napisal/-a Roman
O Albertovi vernosti se je prelilo že veliko črnila. Menim, da v resnici ni verjel v boga, zagotovo pa ne v osebnega boga krščanskega ali judovskega stila. Izjavo "bog ne kocka" razumem kot izraz odpora do ugotovitev kvantne fizike. Vsekakor si različne religije in ideologije rade pomagajo s samovoljno razumljenimi izjavami velikanov znanosti ("Kako vendar lahko dvomiš, ko pa je Einstein dokazal, da bog je" ... - pospremljeno z (ne)ustreznimi citati).

Objavljeno: 30.5.2007 20:50
Napisal/-a MAVER|CK
V novi knjigi Stephana Hawkinga (Krajša zgodovina časa) sem prebral nekaj dejstev o Einsteinu:

"Čeprav je bil po poreklu Jud, je zavračal svetopisemsko dojemanje boga."

(Sm šele zdaj opazu, da je z malo napisano, ker ni "naš" Bog. Halo, k'k zgrešeno se mi to zdi. Ko pa baje tud Alah pomeni Bog in je to eno in isto.)

A ob naraščajočem antisemitizmu se je zlagoma poistovetil z judiovsko skupnostjo in pozneje postal odkrit podpornik sionizma.

V Izraelu so mu ponudili predsedniško mesto pa ga je zavrnil z lastnimi besedami: "Enačbe so zame pomembnejše, kejti politika je za zdajšnjost, enačbe pa so za vselej."

Objavljeno: 30.5.2007 21:08
Napisal/-a ZdravaPamet
(Sm šele zdaj opazu, da je z malo napisano, ker ni "naš" Bog. Halo, k'k zgrešeno se mi to zdi. Ko pa baje tud Alah pomeni Bog in je to eno in isto.)
Na to se ne bi zanašal, ker debata o tem v slovenističnih krogih še teče. SSKJ sicer govori o Bogu in bogu, pa vseeno nekaterim to ni všeč.

Objavljeno: 30.5.2007 21:27
Napisal/-a Rokerda
MAVER|CK napisal/-a:V Izraelu so mu ponudili predsedniško mesto pa ga je zavrnil z lastnimi besedami: "Enačbe so zame pomembnejše, kejti politika je za zdajšnjost, enačbe pa so za vselej."
car :D

Objavljeno: 31.5.2007 9:25
Napisal/-a MAVER|CK
Sam marsikateri diktatorski vodja se je brez enačb zapisal v zgodovino in to brez težav. Sam ene par 100.000 ljudi pobiješ pa si že v vseh knjigah in te ni več moč spregledat:(. ŽALOSTNO!

Objavljeno: 5.6.2007 21:58
Napisal/-a genion
Še to ne. Samo pripraviš jih do tega da se med seboj pobijejo.

Objavljeno: 6.6.2007 9:49
Napisal/-a Mephisto
Na to temo je napisano malo več v 1. poglavju knjige R. Dawkins: The God Delusion, ki je na voljo zastonj tukaj (samo delček prvega poglavja): http://richarddawkins.net/godDelusion#firstChapter

O citatih Einsteina:
One of Einstein's most eagerly quoted remarks is 'Science without religion is lame, religion without science is blind.' But Einstein also said,

It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.

Does it seem that Einstein contradicted himself? That his words can be cherry-picked for quotes to support both sides of an argument? No. By 'religion' Einstein meant something entirely different from what is conventionally meant. As I continue to clarify the distinction between supernatural religion on the one hand and Einsteinian religion on the other, bear in mind that I am calling only supernatural gods delusional.

Here are some more quotations from Einstein, to give a flavour of Einsteinian religion.

I am a deeply religious nonbeliever. This is a somewhat new kind of religion.

I have never imputed to Nature a purpose or a goal, or anything that could be understood as anthropomorphic. What I see in Nature is a magnificent structure that we can comprehend only very imperfectly, and that must fill a thinking person with a feeling of humility. This is a genuinely religious feeling that has nothing to do with mysticism.

The idea of a personal God is quite alien to me and seems even naive.
Torej, če gre verjeti Dawkinsonu in pomoje mu gre, Einstein ni bil religiozen človek, vsaj ne v smislu krščanstva oziroma judizma. Po njemu naj bi bil neke vrste panteist:
Pantheists don't believe in a supernatural God at all, but use the word God as a nonsupernatural synonym for Nature, or for the Universe, or for the lawfulness that governs its workings
Zaključi pa s panteistično razlago njegovih citatov:
There is every reason to think that famous Einsteinisms like 'God is subtle but he is not malicious' or 'He does not play dice' or 'Did God have a choice in creating the Universe?' are pantheistic, not deistic, and certainly not theistic. 'God does not play dice' should be translated as 'Randomness does not lie at the heart of all things.' 'Did God have a choice in creating the Universe?' means 'Could the universe have begun in any other way?' Einstein was using 'God' in a purely metaphorical, poetic sense.

Re: Bog ne kocka!

Objavljeno: 9.6.2007 0:38
Napisal/-a Buschi
MAVER|CK napisal/-a:Kaj za vas pomeni beseda Bog?
Če na hitro potegnem dele ''verskih'' oddaj skupaj(verskih zato, ker si uporabil veliko začetnico):
Cerkev si je Boga izmislila, prav tako Satana, pekel,vice ter nebesa samo zaradi lažjega krotenja svojih ovčic. V bibliji na veliko pišejo o božjem sinu, kateri JE obstajal, vendar ni bil nič božji, ampak čisto navaden prerok oz eden izmed petih, ki so v tistem času delovali in ljubili svoje bližnje kot sami sebe(kar je osnova vseh ver) obenem pa tacali po Rimu. In, bibiljia je nastala tako, da sta si cerkev in politika podali roke.

Cerkveni Bog ne obstaja, in če je že cerkev rekla, da je Bog začetnik vsega, potem bog začetnik obstaja, pa čeprav je to ''zeleni možicelj''...oz znanost pravi, da so ''inetrgalaktični'' kometi idealni za sejanje novih življenj...

P.S.:Sicer bi zadeva bolj sodila v X-files, ampak zaenkrta so to moja ''verska prepričanja'' oz toliko z moje strani o besedi bog.

Objavljeno: 9.6.2007 1:12
Napisal/-a me_
...

Re: Bog ne kocka!

Objavljeno: 9.6.2007 11:17
Napisal/-a Mephisto
Buschi napisal/-a:Cerkev si je Boga izmislila, prav tako Satana, pekel,vice ter nebesa samo zaradi lažjega krotenja svojih ovčic.
Obstajajo religije, ki so starejše kot krščanstvo, pa temeljijo na podobnem principu, obstaja pa tudi več različic krščanstva in nekatere so starejše kot Cerkev. Torej tega si ni izmislila Cerkev (kot Rimskokatoliška cerkev).
Cerkveni Bog ne obstaja, in če je že cerkev rekla, da je Bog začetnik vsega, potem bog začetnik obstaja, pa čeprav je to ''zeleni možicelj''...oz znanost pravi, da so ''inetrgalaktični'' kometi idealni za sejanje novih življenj...
Ne razumem bistva tega odstavka.

Objavljeno: 20.6.2007 7:48
Napisal/-a Vedež
1

Objavljeno: 20.6.2007 12:09
Napisal/-a Roman
0,5

Objavljeno: 20.6.2007 13:09
Napisal/-a Vedež
Lahko seveda napišeš vsa števila, ki jih poznaš, in poskusiš prešteti vsa bitja, planete, galaksije, jate in vesolja, pa boš dobil tale rezultat.

1

Objavljeno: 20.6.2007 13:15
Napisal/-a GJ
Vedež napisal/-a:.. pa boš dobil tale rezultat.

1
Egoist.. :roll:
Vidim, da si še vedno nisi našel sebi primerne družice..

Welcome back in the only 1 reality..