Helena P. Blavatsky

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori
condor
Prispevkov: 21
Pridružen: 20.11.2006 17:17

Helena P. Blavatsky

Odgovor Napisal/-a condor »

zasledil sem nek članek o njej in njenih psihofizičnih sposobnostih. posebej me je pritegnil stavek:

"Za misel prostor in čas ne obstajata; če sta dva v popolnem vzajemnem magnetnem odnosu in je eden izmed njiju vešč okulist, je prenos misli med njima in narek celih strani, čeprav sta oddaljena deset tisoč milj, tako preprost in razumljiv, kot bi drug drugemu prenašala dve besedi z enega konca sobe na drugega."

Trdila je tudi, da obstaja prastara družba učiteljev, ki neposredno poznajo božansko modrost. V tem prepričanju je tudi začela s teozofijo, da bi dokazala spiritistične pojave ter njihovo resničnost. Te modrosti naj bi jo naučili starodavni učitelji, ki so ji tudi narekovali pri pisanju srtarodavne modrosti v sodobni obliki.

Leta 1888 je po nareku "učiteljev" napisala ezoterično biblijo Skrivni nauk.


Ve kdo kaj več o njej? Kakšno je vaše mnenje o njeni filozofiji?

Jurij
Prispevkov: 585
Pridružen: 27.2.2006 11:09

Odgovor Napisal/-a Jurij »

glede vseh teh prostozidarjev&co. ti v branje priporočam Umberto Eco: Foucaultovo nihalo. Sicer nasploh zanimiva knjiga, sicer pa je tud ta amdame blavatsky not omenjena.

condor
Prispevkov: 21
Pridružen: 20.11.2006 17:17

Odgovor Napisal/-a condor »

najlepša hvala. z omembo družbe prastarih učitljev nisem ciljal na prostozidarje, temveč na neko skupino, ki je na višji astralni ravni...nekateri bi jim rekli božanstva

me_
Prispevkov: 138
Pridružen: 6.10.2006 8:59

Odgovor Napisal/-a me_ »

...
Zadnjič spremenil me_, dne 29.8.2009 6:38, skupaj popravljeno 1 krat.

condor
Prispevkov: 21
Pridružen: 20.11.2006 17:17

Odgovor Napisal/-a condor »

je verovanje v Božanstvo kot VSE, izvor vsega obstoja, neskončno, ki ga ni mogoče ne dojeti ne poznati in ki ga razkriva le vesolje, ali, kakor imajo raje nekateri, Njega, s čimer le-temu podelijo spol, ga antropomorfizirajo, kar je bogoskrunstvo.

nevem no,meni tale stavek deluje nekako....zaslepljeno

Jurij
Prispevkov: 585
Pridružen: 27.2.2006 11:09

Odgovor Napisal/-a Jurij »

verjamem da nisi ciljal na prostozidarje, saj po pravici povedano v tistem času, še sami niso vedeli, kaj so. Vsekakor so njeni nauki oz. razmišljanja v sorodu s teorijami različnih ezoteričnih, okultističnih in prostozidarskih skupin, npr. rožni križarji, srednjeveški kabalisti itd. Hočm povedat, da so se te skupine prelivale med seboj, se delile in sklapljale, za vse skupaj pa je blo značilno, da so mislili, da posedujejo neko skrivnost nadnaravnega.

condor
Prispevkov: 21
Pridružen: 20.11.2006 17:17

Odgovor Napisal/-a condor »

Jurij napisal/-a:za vse skupaj pa je blo značilno, da so mislili, da posedujejo neko skrivnost nadnaravnega.
pa so jo zares samo mislili, so torej vsa poročila o ljudeh k lahko z mislimi premikajo fizične predmete ins e pogovarjajo med seboj, navadne laži, oziroma slepljenje drugih?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Od kolega sem slišal, da se najdejo ljudje, ki po netu prodajajo sete za ukrivljanje žlic.
Set sestoji z vsemi navodili, kako z možganskimi valovi ukriviti žlico, zraven pa je dodana že skrivljena žlica za primer. :lol:

Jurij
Prispevkov: 585
Pridružen: 27.2.2006 11:09

Odgovor Napisal/-a Jurij »

včasih jim je uspel kakšen zanimiv naraven pojav, vendar so ga s svojim razlaganjem nardili za mističnega... podobno je bilo s alkimijo.
če povem primer: druidke (ena izmed skupin) so klicale duhove na planotah na vrhovih gričev. dejansko so verjele v uspeh, saj so začeli po jasah nastajati kosmi megle, ki so se nenavadno hitro premikali z enega konca jase na drugega.
Stvar se dejansko zna razložit čist znanstveno, kot lahko sam vidš. Mal toplotne inverzije, prisotnost gozda ki zadržuje vlago... et voila.
o teh skrivnostih se je velik govoril, vendar se jih ni ravno izvajal, da nebi kdo drug izvedel, kako skrivnost uporabiti (sicer pa zato, ker skrivnosti ni bilo :D ).
sicer je biu pa to čas globalnih zarot, ki naj bi preuredile svetovni red, in zato je bilo tu okoli toliko okultivizma.

Roman
Prispevkov: 6451
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

condor napisal/-a:pa so jo zares samo mislili, so torej vsa poročila o ljudeh k lahko z mislimi premikajo fizične predmete ins e pogovarjajo med seboj, navadne laži, oziroma slepljenje drugih?
Ja.

Odgovori