Usoda

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori
radovednež
Prispevkov: 5
Pridružen: 22.1.2008 21:02

Usoda

Odgovor Napisal/-a radovednež »

Če se postavimo izven vesolja, naših štirih zaznavnih dimenzij in potem pogledamo prostor določen z (vsaj) 4 koordinatami vidimo določeno "sliko".
Torej usoda obstaja. Vlada svetu popolni determinizem. Vse naše vedenje je vzročno? Naša dejanja.
Ponavadi pridem do tega zaključka. Vendar za življenje ta ugotovitev ni dobra če je ne razumeš. Potem je spet odvisno od tvojega mišlenja če boš to razumel in ne boš "zabil" lajfa.

Edina možnost ki sem se je spomnil da usode ni, če se naš svet obnaša kot kvantni če gledaš v njega "od zunaj". Potem je samo % da se bo to in to zgodilo.

Kakšno je vaše mišlenje o usodi?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

radovednež napisal/-a:Kakšno je vaše mišlenje o usodi?
Usoda ... Varuje norce, otroke in ladje z imenom Enterprise.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Usoda je drugo ime za tisto, kar se zgodi. Izjava "zgodilo se je tako in ni moglo zgoditi drugace" je seveda absolutna resnica, saj ni zunanjih dejavnikov, ki bi spremenili tok dogajanja. Ironija je v tem, da "usode" ne poznas dokler se ne zgodi, potem pa ni vec zanimiva, zato je debata pravzaprav izguba casa.

p.s. teorija o vecih zgodovinah in vecih vesoljih te ne resi, ker sam vedno obticis v svoji verziji, kjer je zopet vse deterministicno. Pa lahko noc.

Roman
Prispevkov: 6463
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a Roman »

Usoda ni le to, kar se zgodi, ampak se pod tem pojmom razume tudi, da je nekje "zapisana" oziroma nekdo skrbi, da se "izvaja". Ker do teh "zapisov" nimamo dostopa, se seveda ne moremo obnašati v skladu ali v nasprotju z usodo. In ker usode ni, so vsi napovedovalci, vedeževalci, vidci ali preroki šarlatani. Determinizem pa je nekaj povsem drugega.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a GJ »

Strogo gledano je usoda vedno nad teboj oziroma nad tvojimi odločitvami.
Usoda je en nivo višje od našega iz česar sledi, da ne moremo vplivati na njo, vendar pa jo lahko izkoristimo oziroma se ji prilagajamo bolj ali manj uspešno. Usoda se da v nekih mejah tudi predvideti, seveda le, če imamo na voljo dovolj pravih podatkov.
Usoda deluje vedno po pravilu od 'zgoraj' na 'vzdol' in ni zapisana.

Lep dan..

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 829
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a celica »

GJ
Strogo gledano sem ti dolžen še eno pivo, če že nisi pozabil. :lol:
Drugače mi pa v teh stavkih ne gre skupaj: prvič praviš če imamo na voljo dovolj pravih podatkov, drugič pa da usoda ni zapisana, ali pa ne razumem kaj si hotel povedati.
Lp.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a GJ »

celica napisal/-a:GJ
Strogo gledano sem ti dolžen še eno pivo, če že nisi pozabil. :lol:
Česa takšnega se nikoli ne sme pozabiti.. :lol:
celica napisal/-a:Drugače mi pa v teh stavkih ne gre skupaj: prvič praviš če imamo na voljo dovolj pravih podatkov, drugič pa da usoda ni zapisana, ali pa ne razumem kaj si hotel povedati.
Lp.
Usoda je zmerom posledična..
Tukaj seveda ne mislim na branje usode iz kavine usedline.. :wink:
S tem, ko sem napisal, da usoda ni zapisana sem mislil na prihodnost! Hotel sem le povedati, da tisto, kar se še ni zgodilo ni nikoli 100% predvidljivo. To je čar oziroma bit prihodnosti!
Vse kar lahko 100% napovemo o prihodnosti je le to, da se bo ta vršila, vse ostalo je le njeno napovedovanje.
Če bi lastnik usode obstajal, se bi imenoval Bog, tako pa obstaja le bog.
Če bi obstajal Bog, bi bil svet determiniran in Vedeževa igra ne bi obstajala!
Usoda je nekaj podobnega kot računanje decimalk iracionalnega števila, recimo števila pi. Če smo izračunali prvo decimalko števila pi, lahko izračunamo tudi drugo in šele nato tretjo, četrto, peto itd. Ne moremo pa izračunati kar 10115. decimalko števila pi, ne da bi prej izračunali prejšnih 10114 decimalk. Seveda lahko 10115. decimalko napoveš iz kavine usedline, vendar dokler ne izračunaš vseh 10115 decimalk, ne boš vedel pri čem si, no lahko jo poiščeš tudi na internetu!

Lahko noč..

Roman
Prispevkov: 6463
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a Roman »

Težko je delati napovedi, še posebej za prihodnost.

Vedež
Prispevkov: 1051
Pridružen: 19.4.2004 8:33

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a Vedež »

Na vrhu je lahko samo eden ali ENO. Vse ostalo so podravni. Piramidna oblika to zelo dobro vizuelno ponazarja. Vprašaj se v katerem delu si. Na dnu je hudo, saj te tišči vsa teža piramide, ko se giblješ proti vrhu je lažje dihati. Ko si na vrhu, si zmagal, vendar greš (po svoji lastni odločitvi) zaradi (veselja do) igre spet od dna.

Nekateri pač nočejo razumeti, da so v igri in da so v igri po lastni volji, da se v njej prekalijo. Usoda v tem primeru odigra vlogo nagradnih in kazenskih točk, ki se jih ni moč izogniti. Deluje kot števec, števca pa v igri ne izkljapljamo, saj igra ne bi imela smisla.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14584
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a shrink »

Vedež napisal/-a:Na vrhu je lahko samo eden ali ENO. Vse ostalo so podravni. Piramidna oblika to zelo dobro vizuelno ponazarja. Vprašaj se v katerem delu si. Na dnu je hudo, saj te tišči vsa teža piramide, ko se giblješ proti vrhu je lažje dihati. Ko si na vrhu, si zmagal, vendar greš (po svoji lastni odločitvi) zaradi (veselja do) igre spet od dna.
Pa pojdi na Himalajo se prepričati, če je na 8000 m nadmorske višine res lažje dihati... :lol:
Vedež napisal/-a:Nekateri pač nočejo razumeti, da so v igri in da so v igri po lastni volji, da se v njej prekalijo. Usoda v tem primeru odigra vlogo nagradnih in kazenskih točk, ki se jih ni moč izogniti. Deluje kot števec, števca pa v igri ne izkljapljamo, saj igra ne bi imela smisla.
Če smo v igri po lastni volji, jo lahko kadarkoli prekinemo.

BTW: Ko igram "Star Trek Voyager: Elite Force", v konzoli vedno naštimam:

Koda: Izberi vse

sv_cheats 1
god
:lol:

Roman
Prispevkov: 6463
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a Roman »

Vedež napisal/-a:Na vrhu je lahko samo eden ali ENO. Vse ostalo so podravni.
Na vrhu ni nič, vse je spodaj. Piramido si je izmislil človek, ker na ta način pač lažje razume svoj spodaj.
Na dnu je hudo, saj te tišči vsa teža piramide
Pritisk je razmerje med silo in površino. Sile je na dnu res več, ampak je tudi ploskev veliko večja. Res pa je, da bolj ko je piramida špičasta (ozka), večji pritisk mora nositi osnovnica, pa tudi lažje se piramida prevrne. Dobra simbolika, a velja samo znotraj človeške družbe.
ko se giblješ proti vrhu je lažje dihati.
Beri Shrinka.
Nekateri pač nočejo razumeti, da so v igri
Normalen človek pač težko razume nekaj, česar ni.
in da so v igri po lastni volji, da se v njej prekalijo.
Slabo pojasnilo, zakaj so stvari take, kot so. Zelo slabo.
Deluje kot števec, števca pa v igri ne izklapljamo, saj igra ne bi imela smisla.
Vsaka dobra igra ima "cheats" in "save game". Tvoja igra je pač zanič.

saso.
Prispevkov: 27
Pridružen: 4.4.2008 11:09

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a saso. »

Po mojem je usoda nekaj kar obstaja. Zdaj pa - kaj pa jo ustvari oz. kaj jo določa? Po mojem okolica. Npr.: otroka, ko se rodi, obkroža neka okolica, ki je ni nikjer na svetu (vsaj popolnoma iste ne). Ta okolica otroku na nek način določa karakter (vzgoja - kar je odvisno od staršev), pa tudi dogodke (otrok v Afriki gotovo ne bo jedel toliko kot tisti v ZDA, bo pa več delal). Lahko pa tudi bolj podrobno: vse ima svojo energijo in ta energija se iz okolice prenaša na ljudi. Tudi človek ima svojo energijo in bi lahko s svojo energijo vplival na okolico, torej bi lahko tudi spreminjal usodo.
Da usoda sploh ne obstaja, se ne strinjam, da pa je tudi vse določeno, pa tudi ne. Dokaz usode je npr. črte na dlani. Marsikdo bo debelo pogledal, kaj so to za ene čarovnije, ampak jaz se zanimam za "čarovniške" stvari in verjeli ali pa ne mi, včasih tudi kaj uspe napovedati - sploh če gre za večje dogodke. Če bo imel kdo veselje naj malo preštudira, numerologijo, astrologijo... :D

Roman
Prispevkov: 6463
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a Roman »

To, o čemer pišeš, ni usoda, ampak načelo determiniranosti sveta. Seveda smo z okolico v stalnem razmerju medsebojnega vplivanja, ampak temu še vedno ni mogoče reči usoda. Razen seveda, če usodo definiraš s stvarmi, ki se zgodijo.

Črte na dlani? Aha, torej usodo povezuješ z napovedovanjem prihodnosti. Težava pri vidcih, vedežih in prerokih je ta, da znajo najprej uganiti, kaj bi njihova stranka (pravzaprav žrtev) hotela slišati, potem pa napoved spretno zavijejo v meglo, napovejo vse in nič, ampak to tako, da se stranka vidi v napovedi in da je po (ne)uresničitvi vedno mogoče trditi, da je bilo ravno to napovedano. Kakršnakoli je že napoved, vedno je mogoče potrditi, da se je izpolnila, le pravilno jo je treba razumeti. Da bi imelo to kakršnokoli zvezo z domnevno usodo? Ah, no...

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Usojeni smo edino na smrt:).

Mislim, da smo usojeni in sicer na fizikalne zakone, ki veljajo v našem vesolju. Saj izven teh okvirov najbrž ne moremo, ali pač? (skok v drugo vesoolje?)

Roman
Prispevkov: 6463
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Usoda

Odgovor Napisal/-a Roman »

Nismo usojeni, ker ni usode, niti nismo obsojeni, ker ni sodnika. Smrt je pač naraven zaključek življenja, naravnim zakonitostim pa se itak ni mogoče upreti.

Odgovori