Prenaseljenost Zemlje

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
end
Posts: 89
Joined: 19.4.2009 15:03

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by end » 23.9.2009 15:31

problemi wrote:Pazi kje hodiš pa se ne boš spotikal. Poznaš mogoče kakšno rešitev glede prenaseljenosti? Saj obstaja model, kitajski, pravica do enega otroka. Samo še ostali svet naj jo sprejme, pa ne bo bojazni, da se boš spotikal. Ali boš zaradi tega živel je pa že drugo vprašanje, ker kitajski model pozna tudi druge načine zmanjševanja števila prebivalcev.

Če so moje želje moralno sporne me ne moti. Drugače pa nisem predlagal nobene rešitve problema. Drugače imaš pa na voljo vojne, bolezni, lakoto, naravne nesreče, boljše življenske razmere v mestih...

User avatar
=)
Posts: 444
Joined: 18.7.2004 22:28

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by =) » 23.9.2009 16:22

Roman wrote:Da nas je preveč (in nas je bilo že pri treh milijardah) se jasno kaže na odpadkih. Ljudje se dobesedno dušimo v smeteh. "Pridelek" smeti je veliko večji, kot jih lahko narava razgradi. Seveda je v razvitejših okoljih smeti več. Bojim se, da problem odpadnkov ni rešljiv, pa naj se tehnologija še tako dobro razvija.
Kar 13 komentarjev je bilo potrebnih da nekdo opazori problem odpadkov... pa še ta "nekdo" je na tem forumu med starejšimi (brez zamere, Roman).
Roman wrote:Torej, nerazviti svet bi bilo treba razviti, izobraziti in osvoboditi žensko. Se komu zdi to izvedljiva naloga, recimo med muslimani? Poleg tega bi bilo treba nekaj narediti tudi z religijami, ki neodgovorno pridigajo visoko rodnost.
Zakaj se ti zdi to tako neizvedljivo? Ne vem no...definitivno bi rabili veliko časa, ampak...

Glede čiste (pitne) vode sem tudi jaz mnenja, da iz leta v leto postaja večja dobrina. Ko bo (če bi) stala več kot nafta, se bomo (bi se) verjetno zamislili...

Kaj pa temperaturne spremembe? Ozonska luknja?

Popotnik
Posts: 532
Joined: 12.11.2008 18:35

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by Popotnik » 23.9.2009 16:29

=) wrote:Glede čiste (pitne) vode sem tudi jaz mnenja, da iz leta v leto postaja večja dobrina. Ko bo (če bi) stala več kot nafta, se bomo (bi se) verjetno zamislili...
Meni se je vedno zdelo, da je voda še najmanjši problem.
=) wrote:Kaj pa temperaturne spremembe? Ozonska luknja?
Prihajamo v ledeno dobo. To ni nič novega v naši zgodovini.

User avatar
ami
Posts: 82
Joined: 30.6.2009 19:16
Contact:

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by ami » 23.9.2009 16:42

Da nas je preveč (in nas je bilo že pri treh milijardah) se jasno kaže na odpadkih. Ljudje se dobesedno dušimo v smeteh. "Pridelek" smeti je veliko večji, kot jih lahko narava razgradi. Seveda je v razvitejših okoljih smeti več. Bojim se, da problem odpadkov ni rešljiv, pa naj se tehnologija še tako dobro razvija.
Smeti v vesolje!! :D
problemi wrote:Saj obstaja model, kitajski, pravica do enega otroka.
Mah... Pomoje se je to Kitajska dobro odlocila, ker tam so velika mesta kot mravljisce. Sej ce kdo zeli imet 12 otrok gre lahko v kaksno drugo drzavo in jih ima. (ali pa na vas)
Torej, nerazviti svet bi bilo treba razviti, izobraziti in osvoboditi žensko. Se komu zdi to izvedljiva naloga, recimo med muslimani?
Jz se to strinjam. Ma mislim, da bi se prej kaksna muslimanska zenska rada osvobodila/izobrazla, kakor indijska. Npr. v indiji, folk lezi po tleh in ne ves ali so mrtvi ali zivi potem se pa vmes sprehaja krava. Sej nimajo drugega za delat kakor se reproducirat. Tam si zenska sploh ne zeli bit osvobojena, izobrazena... Vseeno ji je ker misli da bo v naslednjem zivljenju vse drugace, lepse.
Po drugi strani sem tudi imela moznost spoznat kar nekaj muslimanskih zensk , ki so bile cisto vredu. Res je pa da niso prihajale iz najrevnejsih predelov... Mi je pa zabavno ko vidis Dior, Gucci, MarcJacobs trgovine polne zavitih muslimank. :)

Roman
Posts: 6361
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by Roman » 23.9.2009 17:16

problemi wrote:Imaš pa vsekakor prav, v primeru, da bomo vztrajali pri ignorantskem odnosu in se ne bomo takoj lotili resnega reševanja tega problema.
Kdo mi?
Če bo imel dominanto vlogo pri reševanju problemov ekonomski vidik, se nam slabo piše.
Žal je ekonomski vidik edini, ki sploh deluje.
Kot primer naj navedem Las Vegas, ali pa mesta v arabskem svetu.
Las Vegas je tipičen primer škodljivega početja. Res so sicer umaknili hazardiranje in s tem povezan kriminal v puščavo, vendar so tudi zelo prizadeli poljedelska področja v bližini, od koder jemljejo vso vodo, ki bi jo kmetje potrebovali za namakanje, pa zdaj izhlapeva iz razkošnih vodnjakov v Vegasu. Ne, Vegas ni dober primer. V arabskem svetu pa imam pred očmi predvsem gradnje v Dubaju, ki mi tudi ne vzbujajo ravno zaupanja.

bianko
Posts: 578
Joined: 15.12.2002 17:00

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by bianko » 23.9.2009 17:45

Mislim, da s(m)o na temu planetu največji problem neumni ljudje.

problemi
Posts: 4931
Joined: 24.8.2009 1:20

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by problemi » 23.9.2009 20:27

Roman wrote:Kdo mi?
Ljudje (množina od človek).
Roman wrote:Žal je ekonomski vidik edini, ki sploh deluje.
Napisal sem dominantno vlogo. Če bomo pri vsakem poizkusu reševanja določenih problemov, tudi problema, ki se tiče smeti, prvo izračunali ekonomsko upravičenost, bomo vsekakor imeli hude težave. Kot primer naj navedem način razmišljanja oz. ekonomski pogled. V primeru, da bi hoteli zelo povečati varnost v letalskem prometu. Ekonomist bo tehtal med sroškom povečanja te varnosti in stroškom, ki ga povzroči padec letala. Če bodo izračuni pokazali, da je v nekem obdobju (npr. 10 let) strošek padca (ali padcev; statistika) letala manjši od stroška za povečanje varnosti, se bo odločil, da ne vlaga v varnost. Mogoče mi porečeš, da primer ni najboljši, ker gleda tudi na druge parametre, vendar skušam prikazati ekonomsko razmišljanje. Saj je tudi težava s sprejetjem Kyotskega sporazuma (pustimo ob strani ali je sploh potreben) ekonomija določenih držav. Imajo pač večjo korist od nesprejetja takega sporazuma.
Roman wrote:Las Vegas je tipičen primer škodljivega početja. Res so sicer umaknili hazardiranje in s tem povezan kriminal v puščavo, vendar so tudi zelo prizadeli poljedelska področja v bližini, od koder jemljejo vso vodo, ki bi jo kmetje potrebovali za namakanje, pa zdaj izhlapeva iz razkošnih vodnjakov v Vegasu. Ne, Vegas ni dober primer. V arabskem svetu pa imam pred očmi predvsem gradnje v Dubaju, ki mi tudi ne vzbujajo ravno zaupanja.
Las Vegas sem navedel kot primer, da lahko tudi na ne najbolj primernih mestih ustvarimo pogoje za bivanje. Nikakor pa ga ne omenjam kot nek idealen primer.

Roman
Posts: 6361
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by Roman » 23.9.2009 21:07

problemi wrote:
Roman wrote:Kdo mi?
Ljudje (množina od človek).
Nisi mi odgovoril. Kakšen je moj ignorantski odnos, kakšen tvoj? Kaj lahko naredim jaz, kaj ti?

problemi
Posts: 4931
Joined: 24.8.2009 1:20

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by problemi » 24.9.2009 10:23

Roman wrote:Nisi mi odgovoril. Kakšen je moj ignorantski odnos, kakšen tvoj? Kaj lahko naredim jaz, kaj ti?
Govoril sem na splošno (ljudje). Mislil pa sem predvsem na centre moči,(politične, gospodarske) ki bi lahko na tem področju marsikaj postorili. Glede tvojega odnosa ne vem ničesar, saj te ne poznam. Moj je pa, priznam, ignorantski, npr. ne ločujem odpadkov. Vendar mislim, da je najbolj ignorantsko pravzaprav to, da ne terjam oz. terjamo od prej naštetih centrov moči, da ta problem rešijo. V Italiji ima baje čez smeti oz. odpadke (odlagališča, ...) mafija. Pri nas verjetno ni tako, ampak v naših medijih je kar nekaj debate glede odlagališč, sežigalnic (ki so bojda vprašljive), ..., stvari se pa ne rešijo. Izvolitev župana (županje) neke lokalne skupnosti, ki ni sposoben problema rešiti (kateregakoli problema) v razumnem času, je po moje ignorantski odnos take skupnosti do tega vprašanja. In ta ignoranca se mi zdi najbolj problematična (to, da odločno ne terjamo reševanje problemov; od župana do predsednika vlada).

Roman
Posts: 6361
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by Roman » 24.9.2009 11:21

Mislim, da je ignorantstvo (beseda najbrš niti ni ustrezna) nerešljiv problem. Mislim, da človeštvo sploh ni sposobno zbrati skupaj toliko energije, splošnega soglasja in volje do reševanja problemov, da bi se v doglednem času pokazal kak učinek. Raja se problemov ne zaveda, voditelji pa imajo preveč dela z birokracijo in ohranjanjem svojega položaja, da bi lahko naredili še kaj več. Narava (družba) ima pač svoje zakonitosti, katerih so se do sedaj lotevali samo utopični misleci brez kakršnekoli možnosti karkoli storiti. Človek je navajen delovati samo pod prisilo, tisti, ki imajo moč, pa prisile ne čutijo.

problemi
Posts: 4931
Joined: 24.8.2009 1:20

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by problemi » 24.9.2009 16:41

Roman wrote:Mislim, da je ignorantstvo (beseda najbrš niti ni ustrezna) nerešljiv problem. Mislim, da človeštvo sploh ni sposobno zbrati skupaj toliko energije, splošnega soglasja in volje do reševanja problemov, da bi se v doglednem času pokazal kak učinek. Raja se problemov ne zaveda, voditelji pa imajo preveč dela z birokracijo in ohranjanjem svojega položaja, da bi lahko naredili še kaj več. Narava (družba) ima pač svoje zakonitosti, katerih so se do sedaj lotevali samo utopični misleci brez kakršnekoli možnosti karkoli storiti. Človek je navajen delovati samo pod prisilo, tisti, ki imajo moč, pa prisile ne čutijo.
V osnovi se strinjam s teboj. Nekako ne morem oziroma nočem sprejeti dejstva, ki si ga opisal in tega, da se ne da nič (pravzaprav si želim veliko) spremeniti (tu mislim na splošno glede družbene ureditve in odnosov znotraj družbe). Hja, če pa pogledam realnost (uzrem Realno :shock: ), je moje razmišljanje verjetno res blizu utopičnega. Ampak ....

0-jasno
Posts: 9
Joined: 10.12.2008 15:12

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by 0-jasno » 24.9.2009 18:39

http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw
Jaz bi se kr z njim strinjal, vsi ki nekaj rešujejo, ubistvu rešujejo sami sebe, ali pa seveda svojo karijero.

Zemlja, bo sama poskrbela za prenaseljenost, pač bomo pomrli (nekateri).
In problem bo rešen brez našega vtikanja, tako kot se to že dogaja v Indiji in verjetno še kje.
Mislim pa da je velik krivec tudi vera (večina njih), v smislu kolikor jih bo bog dal, ampak to je že druga tema.

User avatar
=)
Posts: 444
Joined: 18.7.2004 22:28

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by =) » 24.9.2009 22:14

:| na, zdaj smo pa moderatorja razjezili...
Roman wrote:Mislim, da človeštvo sploh ni sposobno zbrati skupaj toliko energije, splošnega soglasja in volje do reševanja problemov, da bi se v doglednem času pokazal kak učinek.
no, energija se bo enkrat že morala zbrati. Vprašanje, ali morda ne bo že prepozno.
ami wrote:Smeti v vesolje!! :D
to se mi pa ne zdi dobra ideja 8)
problemi wrote:Nekako ne morem oziroma nočem sprejeti dejstva, ki si ga opisal in tega, da se ne da nič spremeniti
Sej tega dejstva ti ni treba še sprejeti. Nimaš še dovolj let, da bi se kar vdal.

Roman
Posts: 6361
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by Roman » 25.9.2009 8:28

Saj ne gre za vdajo, gre za razlikovanje med možnim in nemožnim. Cinizem pa je časten način, kako se sprijazniš z dejstvom, da ni vse izvedljivo.

problemi
Posts: 4931
Joined: 24.8.2009 1:20

Re: Prenaseljenost Zemlje

Post by problemi » 25.9.2009 9:50

=) wrote:Sej tega dejstva ti ni treba še sprejeti. Nimaš še dovolj let, da bi se kar vdal.
Vdal se še nisem. Let je pa že kar nekaj za mano. :)

Mene v osnovi bolj zanima: če je teza o prenaseljenosti Zemlje pravilna, bo slej kot prej prišlo do konflikta (energetski resursi, pitna voda, primere prostor za bivanje). Kot je že "Roman" napisal tak konflikt ne bi rešil prenaseljenosti. Pravzaprav bi dobili nek cikličen sistem. Prenaseljenost-vojna-prenaseljenost-vojna.... Sam pač mislim, da ta teza ni pravilna. Ne vidim problema v prenaseljenosti temveč v slabem sistemu. Da je nekaj hudo narobe s tem sistemov vidimo v dejstvu, da je danes (po optimističnih ocenah) približno 1 milijarda ljudi v revščini. Nimajo kaj jesti. Poglobljena analiza bi pokazala vzroke za to stanje. Verjetno je eden ključnih kapitalizem. Poznam primer, ko so v Nemčiji uničili ogromne količine Grških pomaranč, samo zato,da cena pomaranč na trgu ne pade. Se jim je to bolj splačalo.
Vsekakor je pa na mestu "Romanova" dilema glede izvedljivosti korenite spremembe sistema.

=) ima prav, ko napiše:
=) wrote:no, energija se bo enkrat že morala zbrati. Vprašanje, ali morda ne bo že prepozno.
čeprav mene bolj zanima, kakšen bi bil rezultat dela te zbrane "energije". Misel Rose Luxemburg, da najprej revolucija potem bomo pa že videli, se je izkazala za zgrešeno. Torej, na kakšen način stvar spremeniti, da bi končno vzpostavili sistem, ki bi tudi npr. 100 milijardam ljudi omogočal primerno bivanje na tem planetu.

Najbolj me pa pri tem vprašanju žre: ali je Homo sapiens sapiens sploh sposoben (ne zgolj teoretično) ustvariti tak sistem?

Post Reply