Page 1 of 5

Razumeti, vedeti, spoznati naravo vesolja

Posted: 5.4.2004 15:03
by vedež
Vsi veleumi tega sveta Newton, Einstein, Hawking, Da Vinci, Mozart in vsi ostali "navadni ljudje" z več ali manj izkoriščeno inteligenco imamo enak cilj, le da se večina tega ne zaveda.

Lažje se nam zdi naučiti, študirati in raziskovati vse kar vidimo okoli sebe, kot pa zazreti se vase in se vprašati "Kdo sem, kje sem in kam grem".

Posted: 5.4.2004 15:31
by Pentium
Aha

Posted: 6.4.2004 9:03
by robin hood
gremo tam, kjer smo enkrat že bili pa smo pozabili pot ,zato pa študiramo in raziskujemo.. integracija per partes

Posted: 6.4.2004 9:33
by Roman
Ali res?

Posted: 6.4.2004 9:43
by mirtelo
Če prav razumem vedeža, je znanost pač njegova postranska dejavnost, ki jo že razume - saj je vedež. Predlagam, da prebere še Sveto pismo, Koran in B.G. itd... saj ga očitno zanima religija na katero pa mu žal znanost ne more dati zadovoljivega odgovora...

Posted: 6.4.2004 10:46
by Guest
Tudi, če preberem Svete knjige vseh religij in hkrati vso znastveno literaturo bom še vedno dojel le tisto, kar so ljudje do danes napisali.

Si lahko zamisliš, da je prebrati knjigo enako, kot dati smernik na avtomobilu, da boš drugim pokazal kam pelješ? Knjige oz. literatura ti da smer, naprej pa razmišlja vsak zase.

Cilj je pa za vse enak.

Posted: 6.4.2004 12:00
by MIRTELO
mislim - torej sem...je rekel filozof. Filozofi pa raziskujejo tudi tvoje probleme. Saj pravijo, da je filozofija mati vseh ved.

Toda iskati resnico samo v sebi pa je lahko zmotno!

Nekdo morda v sebi najde nesprejemljive rešitve za okolico. Teh je kar nekaj v našem svetu. Poslušajo svojo vest, pa se razstrelijo v množici..

Posted: 6.4.2004 12:17
by vedež
Če bi lahko kot ljudje potovali s hitrostjo blizu svetlobni hitrosti "kar je trenutno dojemljiva razlaga" še vedno ne bi prišli nikamor.

Lep pozdrav.

Posted: 6.4.2004 12:56
by vedež
Kdor ne želi odgovorov ali pa sploh razmisliti na to kaj je kot človek in zakaj sploh živi, lahko ostane pri Newtonovi mehaniki, niti ni nujno, da razmišlja o fiziki majhnih delcev.

Nekateri so srečni, čeprav niso slišali za Galileja, Kopernika, Newtna ali Einsteina. So pa hkrati še dlje od tistega, ki je o njih ali njihova dela bral.

Posted: 6.4.2004 14:35
by Roman
vedež wrote:Kdor ne želi odgovorov ali pa sploh razmisliti na to kaj je kot človek in zakaj sploh živi, lahko ostane pri Newtonovi mehaniki, niti ni nujno, da razmišlja o fiziki majhnih delcev.
Te prav razumem? Ljudje naj bi iskali in hkrati ne želeli najti? Čemu torej to počnejo?

Posted: 16.4.2004 10:30
by powerslave
Roman wrote:Kdor ne želi odgovorov ali pa sploh razmisliti na to kaj je kot človek in zakaj sploh živi, lahko ostane pri Newtonovi mehaniki, niti ni nujno, da razmišlja o fiziki majhnih delcev.]Te prav razumem? Ljudje naj bi iskali in hkrati ne želeli najti? Čemu torej to počnejo?
Želeli, hoteli, ker nas vleče tja kamor še ne vemo...popolnoma samodejno, temu se nobeden ne more upreti. Pa čeprav morebiti nekdo trdi nasprotno, se tudi takšen nezadržno bliža cilju, eni pač počasneje, drugi hitreje. Takšna nam je usoda... O slednji je mnenje deljeno, ne pa o tem ali smo lačni novega in resnice! :wink:

Zato ker imamo nekaj v sebi, kar pa nam ni zapisano v genih, v tej lupini, sedanjem principu in konceptu obstoja, ki Nas obdaja!!! 8)

Posted: 2.5.2004 22:18
by dvom
Je pa morda napačen pristop priti na ta forum zato, da bi se zazrl vase in odkril odgovore v sebi?

prinicp dveh elementov

Posted: 11.6.2004 20:29
by bulk
pozdravljeni..zanimiva rec..logika deluje na principu da, ne..pravilno nepravilno...dva spola nic vec nic manj..malo cuden primer dvospolnik..racunalniki na principu dveh napetosti...nikoli ne mores komunicirati z dvema osebkoma hkrati z enim lahko-spet dva..je nemogoce..lahko samo izmenicno..skratka..domnevam da ce upocasnimo cas za ne vem kolikokrat, da tudi celice in seveda katerakoli reakcija poteka zaporedno seveda v komunikaciji vedno najvec in najmanj dveh.. recimo-sklop celic komunicira z mozgani spet dva..ce bi sli v detalje bi na koncu dobili dva po moje :roll: ..domnevam da tovrstna zadeva obstaja tudi v svetu atomov naprej in nazaj od njih..aha pozabil sem..seveda.legendarni-plus in minus..spet dva...skratka-..morda bo kdo kaj fajnega asociiral iz tega..pozdrav

Posted: 6.3.2005 16:25
by bozo
Alo!

Meni se zdijo ta vprašanja "kdo sem, kaj sem, zakaj sem,..." ful v redu. Sam se sprašujem to že od petega razreda OŠ in še vedno iščem odgovore. Torej to pomeni, da se ne rabim učit, ker se to sprašujem. :) Seveda ko bom našel odgovore. Zdi pa se mi dober odgovor da vedeža zanima religija ali nekaj. :) Heh, res. Čeprav nekateri trdijo, da Biblija uči, da je bog en, da je to in to, da moramo verjeti v tega boga, bla bla, najdemo odgovor (če seveda biblijo dobro in večkrat preberemo), da tudi biblija (kao) uči, da je bog v nas oz. da smo mi bog. Se pravi, nekaj podobnega kot budizem. In kolikor jaz poznam te najbolj moderne religije sodobnega sveta, lahko skorajda trdim, da vsaka religija uči, da smo mi sami bogovi oz. lahko pridemo na božjo raven, lahko pridemo do razsvetljenja. Poznam par takih ljudi, ki so na dobri poti, oz. so že našli samega sebe, in vam povem, da boljšega folka ni. Vsi nasmejani, ljubijo naravo, živijo skromno in v popolnem minimumu. :) Ful v redu.

No, malo sem zabluzil.

Fajn se mejte, ajde :roll:

Posted: 7.3.2005 14:20
by kren
je princip komplementarne dvojnosti res prisoten v naravi ali je to le odraz clovekovega psihicnega profila? (razumsko iskanje logicnih da/ne pojavov v svetu - jing/jang, moski/zenska, +/-, svetloba/tema, dobro/slabo,...)