Funkcionalna pismenost odraslih

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori
Rock
Prispevkov: 9229
Pridružen: 27.11.2008 11:14
Kraj: Ljubljana

Funkcionalna pismenost odraslih

Odgovor Napisal/-a Rock »

Nedavno so objavili izide raziskave za Slovenijo (raziskava PIAAC 2016). (Očitno obstajata še dve podobni raziskavi - ve kdo slučajno kaj več?).
Raziskava je zajela več deset držav po svetu. Slovenija se je odrezala dokaj skromno (po nekih kriterijih - znatno pod povprečjem skupnosti OECD). (To omogoča sklep, da je naše šolsko izobraževanje formalno uspešno - dejansko pa vse prej kot to?)
Raziskava je proučevala bralno spretnost, matematično spretnost, in računalniško spretnost. (Za to zadnjo je uporabljen termin 'reševanja problemov v tehnološko bogatih okoljih'. Ve kdo, zakaj tako dolg, nov, nejasen izraz?)

V medijih je objavljena vest o tej raziskavi (npr. MMC RTV SLO, z dne 28.6.2016), in dan je link na slovenski prevod delnega poročila za Slovenijo (Slovenia - Country Note - Skills Matter: Further Results from the Survey of Adult Skills).
To poročilo daje že omenjeno uvrstitev Slovenije, toda le z gledišča dveh aspektov (bralna spretnost, matematična spretnost). Zna kdo izračunati mesto Slovenije, če se upošteva še R spretnost (podatki so razvidni iz omenjene Country Note)?

Omenjeni Note je napisan (preveden) dokaj 'zahtevno' (vsebuje sicer izrecno opombo, da je prevod neavtentičen). Kaj mislite, kateri nivo znanja (od tistih iz raziskave) mora imeti bralec, da Note razume?

Ali kdo razpolaga s testi (vprašalnimi polami, z nalogami)?

derik
Prispevkov: 2043
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: Funkcionalna pismenost odraslih

Odgovor Napisal/-a derik »

Rock napisal/-a:Raziskava je proučevala bralno spretnost, matematično spretnost, in računalniško spretnost. (Za to zadnjo je uporabljen termin 'reševanja problemov v tehnološko bogatih okoljih'. Ve kdo, zakaj tako dolg, nov, nejasen izraz?)
Ne gre za računalniško spretnost, pač pa za spretnost reševanja problemov z uporabo modernih orodij. Izraz je popolnoma jasen in ustrezen.
To poročilo daje že omenjeno uvrstitev Slovenije, toda le z gledišča dveh aspektov (bralna spretnost, matematična spretnost). Zna kdo izračunati mesto Slovenije, če se upošteva še R spretnost ?
Tukaj lahko izbereš kriterij (Problem solving) in dobiš seznam http://www.oecd.org/skills/skills-matte ... 051-en.htm

Ali pa poglej sliko 3 v slovenskem poročilu.

Odgovori