Zivimo, ali smo le sifre v dusevnem prostoru?

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Ce ves razlog za katerokoli dejstvo, mi ga prosim povej. Se nihce ni ugotovil, zakaj obstajamo. Kar se tice definicij: mislim da kaj na tem podrocju ni mogoce govoriti o cem vec kot o hipotezi. Vstopamo namrec v metafizicni del sveta...

ap-čiha
Prispevkov: 289
Pridružen: 6.1.2005 11:59

Odgovor Napisal/-a ap-čiha »

Razumem, recimo da preskočimo osnovna vprašanja, še vedno pa nimam odgovora , ali so vsa živa bitja v času in prostoru manifestacija teh šifer iz vzporednega sistema, ali zgolj samo ljudje

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Vsa ziva bitja- nisem pristas tega, da ja neka opica nekega dne dobila duso.
Clovek vendar spada v kraljestvo zivali po vseh moznih bio. klasifikacijah. :lol:

Poznamo vec ravni zivljenja. Lahko bi obstajala sifra za vsako stvar v vesolju, samo da tista stvar fizicno nima sredstev, da to pokaze. Tako je mozno, da umetna inteligenca doseze mejo, ko mo mogoce govoriti o zavedanju samega sebe.

ap-čiha
Prispevkov: 289
Pridružen: 6.1.2005 11:59

Odgovor Napisal/-a ap-čiha »

Hmm, potem gre v resnici za šifrator titanskih, bolje rečeno astronomskih razsežnosti. Če samo za pokušino poskušam oceniti število vseh živih bitij na materi Zemlji, potem pa to astronomsko vsoto množim z verjetnostnim št. planetov podobnih našemu in zanemarim verjetnost, da je njih povprečni obseg večji od obsega Zemlje....in sem mogoče še kaj pozabil. Impozantno res. Kako in kje je zapisan oz. je določen ta sistem šifer pa je naslednje zanimivo vprašanje.

Zanimivi pa sta tudi sledeči izjavi:
".... nisem pristas tega, da ja neka opica nekega dne dobila duso."

Da bi opica nekega dne dobila dušo, sedaj prvič slišim. Človek se res vse življenje uči.

"Clovek vendar spada v kraljestvo zivali po vseh moznih bio. klasifikacijah"
Po bioloških vsekakor. Vendar očitno ne po kakšnih drugačnih, saj se že v osnovni šoli učimo, da delimo naravo v živo in neživo, živo naravo pa dalje na rastline, živali in človeka. To zadnje se ne ujema z gornjo razlago. Torej tukaj nekdo nima prav.

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

verjetno gre zgolj za besedni nesporazum:)

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

anniviller: v koliksni meri pa ti dajes pomen fiziki? fizika opisuje naravo in pojave v njej. ugotavlja, da se dolocene stvari, delci, situacije, dogodki obnasajo po nekih pravilih in ta pravila poskusa opisati. v fizikalnem smislu je vsako zivo bitje kup kemicnih reakcij ki se jih da opisati. dandanes smo sicer se nekaj stopenj prenizko (z znanjem, razumevanjem in metodami) vendar z razvojem se to kane spremeniti. je tvoj sistem sifer drugo ime za fizikalne zakone v naravi? no saj za to pa pravzaprav ne rabimo uvesti vzporednega vesolja:)

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Kren: ne, jaz popolnoma upostevam fiziko. Govorim samo, da obstaja sifra, ki doloca iz katerega vidika mi opazujemo vesolje. Kdo je rekel, da ga moramo opazovati prvoosebno in imeti obcutek, da smo mi tisti, ki nadzorujejo situacijo. Predstavljam si takole- analogija::::: :?

Po luftu plava grozna kolobocija EM valov, ko pa prizges televizor, vidis samo tisto, kar dekodira valovna dolzina resonance! Isto tako. Vesolje je eno, le jaz ga gledam s svojimi ocmi, ti pa s svojimi. Mora pa obstajati nek sistem, ki doloca kaj pase skupaj kot en "TV" program (to sem namrec jaz...)

ap-ciha: Kdo je rekel, da so sifre materialne. Lahko da sem se narobe izrazil. To bi bil samo se en naravni zakon, ki bi opisoval, kaj narava vzame skupaj kot eno enoto zavedanja. Ta zakon bi ocitno moral omogociti, da sem sam individuum in ti tudi. Kot sem napisal ze odstavek visje.

Po tvojem komentarju bi zgledala matematika sama se veliko vecja kot ta sifrator, ce bi imela fizicno podobo! :o

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Logično je, da šifre v primeru, da obstajajo, niso fizikalno določljive, saj bi to v nasprotnem primeru bilo nekaj tako vsakdanjega kot gledanje TV. Mislim, da nek prav poseben šifrator niti ni potreben, saj ima lahko "šifra" neko lastnost s katero se loči od drugih in vejajo pač neki zakoni interakcij in kombiniranja. Tudi atomi niso realno označeni z npr. C12 itd., pa vseeno vemo, s čim naj bi se ta zadeva vezala in kakšne so njene lastnosti.

ap-čiha
Prispevkov: 289
Pridružen: 6.1.2005 11:59

Odgovor Napisal/-a ap-čiha »

Aniviller, samo vprašal sem kako si predstavljaš ta šifrator, nič nisem trdil.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

hm...če sem prav razumel, okoli nas skačejo šifre ki aktivirajo naše možgane itd. zakaj pa nebi bilo ravno obratno? s tem mislim da po možganih skačejo šifre ki dekodirajo zunanje signale v neko zavedanje. nevem če ste kakšno tako opcijo omenili mimogrede oziroma to celo imeli v mislih, a če stvar primerjamo z televizijo(ali še boljše z radijem), se mi zdi to kaj sem napisal bolj logično. zdaj je tudi odvisno od tega kaj si jaz in vi predstavljate pod šifro. šifra je za mene nekaj ki odklene neko skrito ali zaprto(torej nedostopno) zadevo. Torej, šifra je recimo neka operacija, ki iz zunanjega signala dekodira oziroma izlušči informacije, ki jih pač lahko. torej različni ljudje imajo nekoliko različne šifre v možganih zato lahko iz enakih signalov dobijo različne informacije. to sicer ni nič novega, glede na to da po tem sistemu delujejo telesna čutila. torej po tem imajo telepati šifro, ki iz drugim zakljenjenega signala dobi neke informacije.

upam da ima to smisel :D pa pardon če je kiri že kaj takega povedal.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Mriz, to jaz trdim-da sifra pac dekodira nasi zavesti dogajanje v nasih mozganih, da ga zaznamo kot svojega.
Japi: no, ne da kaj zelo komplicira tale sifra. Mogoce pretiran izraz. Bolje: ID

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

ne, kolikor je meni razvidno iz prvega posta v tej temi, torej iz razlage tvoje teorije, imaš na to drugačen pogled kot jaz.

moderator
Prispevkov: 165
Pridružen: 5.2.2004 10:01

Odgovor Napisal/-a moderator »

Uporabnike prosim, da se izražajo logično, slovnično pravilno in argumentirajo svoje trditve.

Nekaj odgovorov je že bilo izbrisanih. Potrebno je prebrati pravila!

robespierre
Prispevkov: 65
Pridružen: 27.5.2004 23:47
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a robespierre »

Debata se je prav zanimivo razvila. Kot ponavadi pa imam nekaj pripomb :)
v fizikalnem smislu je vsako zivo bitje kup kemicnih reakcij ki se jih da opisati. dandanes smo sicer se nekaj stopenj prenizko (z znanjem, razumevanjem in metodami) vendar z razvojem se to kane spremeniti. je tvoj sistem sifer drugo ime za fizikalne zakone v naravi?
Problem, ki je tu za moje pojme prevelik, da bi bil rešljiv s strani današnje fizike oz. znanosti je pojem MOJE zavesti. (vsak naj pod besedo moje razume svojo, zelo konkretno). Vsaka raziskava, ki jo človeštvo naredi je narejena po istem principu. Subjekt sklepanja je MOJA zavest, ki predpostavi, da je zavest DRUGEGA tudi podobna moji. Potem z raznimi kemijskimi postopki, različnimi (sedanjimi ali še neodkritimi) postopki ugotovi obnašanje DRUGEGA v odvisnosti od nekih materialnih parametrov ter iz tega sklepa, da je celoten pojav človeka kot takega zgolj neki nabor materialnih delcev, informacij, morda tudi šifer, ki so razložljive z današnjo fiziko (ki se jim da ugotoviti izvor, lastnosti itd.) Potem ta sklep, da je DRUGI zgolj materialen ta JAZ prenese nazaj na sebe, torek MOJA zavest je materialna in je sestavljena iz delcev. Sedaj pa se spomnimo začetka sklepanja. TO je MOJA zavest, zavedanje sebe, ki nikakor ni čutenje nekih materialnih procesov v sebi (vsaj jaz tega ne doživljam tako).
Torej: Vzrok sklepanja (MOJA zavest je osnova za domnevo zavesti DRUGEGA) je enak posledici sklepanja (zavest DRUGEGA je materialna torej vem kaj je pravzaprav ta MOJA zavest).
Tu gre po mojem mnenju za napako v logičnem sklepanju, saj iz posledice pravzaprav sledi vzrok.

Kaj hočem s tem povedati. Hočem poudariti edinstvenost lastne zavesti (ne pozabimo, da je ta pravzaprav subjekt vsega sklepanja), ki je "drugega tipa" kot razne predpostavljene zavesti, kot so "zavest družbe", "zavest materije" ipd.

Glede na zgoraj povedano mi je ideja o šifrah zanimiva s tega stališča, da je ta vzporedni svet šifer v tem primeru zagotovo bolj blizu MOJI zavesti. MOJA zavest kot šifra v tem prostoru mora imeti torej neko temeljno povezavo s samim pojmom prostora šifer kot takim.

Morda mi boste očitali, da sem idejo o šifrah speljal drugam, da sem jo postavil izven znanosti (fizike), vendar se mi zdi, da vsaka taka ideja o zavesti, ki uporablja zgoraj opisano sklepanje, torej da s pomočjo materialnih zakonov skuša obrazložiti MOJO zavest (se pravi - nesporno subjektnost (mislim, da je to očitno, če je subjekt sklepanja ta zavest)) zgolj dolivanje goriva na prežvečene teorije dialektičnega materializma, ki še danes niso nič bolj pojasnjene oz. logične.

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

TO je MOJA zavest, zavedanje sebe, ki nikakor ni čutenje nekih materialnih procesov v sebi (vsaj jaz tega ne doživljam tako).
zakaj ne? kako ti ves kaksno naj bi bilo cutenje materialnih procesov v sebi? zakaj sklepas, da bi moralo biti dojemanje sebe in dojemanje zunanjosti enako, ce je ves svet sestavljen iz enake materije? lastna zavest je res subjekt vsega sklepanja, vendar to se ne pomeni da bi se morala razlikovati od tuje materialne zavesti.

Odgovori