ap-čiha napisal/-a:V enem prejšnjih postov si Grigorius zapisal "Prav tako pri budizmu ne bežiš pred realnostjo, kot je to pri Krščanski viri"
Realnost je, da je Kitajska zasedla Tibet in hotela odpraviti budizem, zakaj te realnosti tibetanci ne sprejemajo ampak pred njo bežijo, se ji celo upirajo?
Iz česa sklepaš da te realnosti ne sprejemajo? Mar nočejo vzpostavit diplomatskih dialogov? Mar ne sodelujejo že vrsto let v mirovnih organizacijah da bi si izborli večje pravice ...
ap-čiha napisal/-a:-"branili so se niso napadl kot si napisal je bila ustaja miroljubna."
Če se človek (v tem primeru budist) brani s puško, to ne more biti miroljubna vstaja.
Aha, torej bi morali oni naredit ustajo pri kateri jih okupator nebi pobijal - kako je pa to v njihovi moči? (pa ti veš da so tibetanski voditelji dobili nobelovo za miroljubno ustajo, pri kateri je bilo ogromno tibetancev pobitih? - več o tem spodaj) (vedno so bili za diplomatski stik, med vojno, pred vojno po vojni in tudi danes si ga želijo!) Ko pa že navajaš da so se bojevali budistčni menihi s puškami v roki - preveri tvoje podatke ponovno, ni rečeno da če si pravilno oblečen da si tudi budistični menih, tudi 8 letni otroci imajo obleke iste barve in kroja sam niso menihi. Ponovno sem si tudi ogledal reportažo in zasledil sem samo mrtve budistične menih, ne pa bojujočih se ... (zaščita njihovega življejne pa ni boj iz verskih razlogov?!) Pri čmer pa še vedno uztrajam pri tem da imajo budisti pravico do tega da ohranijo svoji religijo, pa čeprav morajo za to umreti, in pa da imajo tbetanci pravico da so svobodni, pa čaprav niso!
ap-čiha napisal/-a:-"In tudi s pravili osmere poti je to v skladu, kako dosežem nirvano, če pa mi to prepovedujejo sploh mislit mi prepovedujejo, pa sploh mi utirjajo trpljenje. Seveda se niso odpovedali nobeni karmi."
V tej trditvi so medsebojna nasprotja. Praviš da upor, tudi oborožen, ni v nasprotju s pravili osmere poti, oziroma je z njimi v skladu. Prosil bi te ,da mi poveš katera od teh osmih pravil je v skladu z oboroženim odporom ?
Ohraniti vero je v skladu s pravili osmere poti. Pustit da umre tvoja družina in otroci, da ti zasedejo ozemlje ... to pa ni v skladu z osmero potjo ali pa z osebno moralo. (pri tem si zapomni da so menihi se zauzemali za mir, za dogovor, za diplomacijo) Spoštovati moraš tudi lastno življenje in žiljenje tvojih bližnjih! Izogibati se moraš napadalnosti (branili so se - tibetanci)! Izogibanje dejanjem, ki bi škodovala drugim - glej na vse ljudi ne samo na branitelja in agresorja! + Tibet je bil nekoč svoboden!
"Tibet's 14th Dalai Lama, Tenzin Gyatso, fled the country in 1959 after an unsuccessful Tibetan revolt against the occupying forces of the Chinese Communist government which cost some 87,000 lives. His non-violent opposition to Chinese rule in Tibet earned him the Nobel Peace Prize in 1989. The Dalai Lama lives in Dharmsala, India, as the head of the Tibetan government in exile, while the Chinese continue to occupy Tibet."
Ne mešat verskih razlogov v narodno osvbodilni boj, ne bojujejo se samo zaradi pravice do svoje vire, ampak pravice do obstoja! Torej Tibetanec ni enako budist!!!
Osmera pot:
1. Pravo razumevanje: pomeni imeti
pravi odnos do življenja, npr. razumevanje štirih vzvišenih resnic.
2. Prave vrednote: npr. obzirnost in sočustvovanje, ne pa sebičnost in tekmovalnost.,
3. Pravo izražanje:
izogibanje jezi, napadalnosti, pretiravanju, lažem in obrekovanju.
4. Prava dejanja: npr. živeti je treba pošteno in ne škodovati živim bitjem (mnogi budisti so vegetarijanci).
5. Pravi način življenja:
izogibati se je treba dejanjem, ki bi škodovala drugim, npr. trgovati z orožjem.
6. Pravo prizadevanje: npr, misli naj bodo dobre, kar pelje razum v zdravo stanje.
7. Prava razsodnost: umirjati misli, da se izognemo raztresenosti.
8. Prava zbranost duha: pelje k razsvetljenju in nirvani.
ap-čiha napisal/-a:Nadalje postaviš vprašanje kako doseči nirvano, če ti to nekdo to prepoveduje. Jaz pa te vprašam, mar ni to tvoja karma? In če to ni karma, kakšna pa je potem ta, da pri tem ne krši pravil osmere poti?
Nirvana ni tvoja karma. Vem da ni najlepši odgovarjat z še enim upračanjem samo kako naj dosežem nirvano če pa ne smem? (recimo da kot kristjan moraš hoditi k maši, kako to narediš če ti pobijejo župnike in podrejo cerkve ter še tebe ubijejo če te zasledijo pri molitvi?)
ap-čiha napisal/-a:Nadalje praviš:
-"pa sploh mi utirjajo trpljenje"
Kaj ni eno temeljnih spoznanj Sidarthe, da je vse trpljenje, izhod iz njega pa prekinitev večnega kroga ponovnih rojstev? Predpostavljam, da budist poišče izhod iz tega trpljenja skozi svojo vero ne pa s kakršnim koli fizičnim odporom in demonstracijami proti realnemu dejstvu.
No ja na to sem odgovoril že zgoraj kako lahko poiščeš izhod če ti je iskanje prepovedano? ... Vse je trpljenje nauk budizma pa stremi k temu da se ga rešiš - torej če ti kdo utirja trpjenje je to v nasprotju z naukom - ker se ga tako težje, če že ne nemgoče rešiš.
ap-čiha napisal/-a:Nadalje praviš:
-"Da ponovim še zadnjič niso šli v vojno zaradi verskih razlogov"
Kar je povsem v nasprotju s tvojo prvo trditvijo v istem postu:
"Tko kot sem že napisal imajo pravico ohranit religijo"
Istočasno pa je tudi razvidno iz te prve trditve da so "šli v vojno".
Oni niso šli v vojno, vojna je prišla k njim! A mar res ne vidiš razlike med tem in križarskimi vojnami?! Ali pa džihadom? (je res to eno ni isto, če te kdo napade in se ti braniš? Ali pa če ti nekoga napadeš?)
Da ponovim kar sem napisal v prvem postu: Budisti se nikoli niso spustili v vojno nad drugače mislečimi. Tako kot so to počeli kristjani ...