Stran 1 od 1

naše vesolje v eni celici nekega živega bitja?

Objavljeno: 15.9.2005 19:19
Napisal/-a čudak
ali je možno, da je naše vesolje v eni celici nekega živega bitja?

Objavljeno: 15.9.2005 19:42
Napisal/-a Aniviller
Hm... Filozofsko je to lahko res na veliko nacinov. Fizikalno se pa ne sklada z definicijo vesolja. Ce je vesolje "vse kar obstaja" - vsaj v taki obliki kot jo poznamo, potem zunaj ni niti prostora niti casa. Torej je absurd govoriti o cem takem. Verjetno mislis kot nadzor vesolja od zunaj (obstoj boga). Na to vprasanje pa seveda odgovor ne obstaja ker lahko z eksperimenti dokazemo le zadeve znotraj vesolja (znanost obstaja le v obsegu nasega vesolja)

Objavljeno: 15.9.2005 20:06
Napisal/-a Rok Osolnik
Pol bi lahko tko razmišlju:
Naše vesolje je v drobtinici kruha, v našem vesolju je v naši dobtinici kruha spet vesolje in tako naprej...to bi se ponavljalo v nedogled.
Mislim, da tako ne gre.

Objavljeno: 15.9.2005 23:54
Napisal/-a mriz
http://micro.magnet.fsu.edu/primer/java ... index.html

Vesolje v celici po moje ne more obstajati, je pa zanimivo koliko nivojev pravzaprav je...

Objavljeno: 16.9.2005 11:01
Napisal/-a bianko
Zanimiv tale link.

Objavljeno: 16.9.2005 14:20
Napisal/-a Vedež
Aniviller napisal/-a:Hm... Filozofsko je to lahko res na veliko nacinov. Fizikalno se pa ne sklada z definicijo vesolja. Ce je vesolje "vse kar obstaja" - vsaj v taki obliki kot jo poznamo, potem zunaj ni niti prostora niti casa. Torej je absurd govoriti o cem takem. Verjetno mislis kot nadzor vesolja od zunaj (obstoj boga). Na to vprasanje pa seveda odgovor ne obstaja ker lahko z eksperimenti dokazemo le zadeve znotraj vesolja (znanost obstaja le v obsegu nasega vesolja)
Hmm, A je res vesolje "vse kar obstaja"?

Takšne trditve mi delujejo tako kot tiste pred mnogimi leti, ko so trdili, da je Zemlja ravna - danes vemo da temu ni tako in se smejimo nevednosti takratnih ljudi, potem Zemlja v središču vesolja, Sonce se vrti okoli Zemlje, mi smo edina živa bitja v celotnem vesolju, človek se mora nasmejat ....

Kaj pa povezave z drugimi vesolji skozi črne luknje v našem vesolju?

Objavljeno: 16.9.2005 14:46
Napisal/-a Roman
V spominu imam, da sem nekje prebral nekaj o nekakšnem namišljenem dvigalu, s katerim se peljemo od velikosti celotnega vesolja do velikosti kvarka, tako kot je lepo prikazano na omenjeni strani. Bilo je navedeno celo neko ime in morda je bilo objavljeno na Kvarkadabri (poskušal najti, a brez uspeha). V bistvu gre za igranje z ločljivostjo, ampak padanje iz super makro v suber mikro je osupljivo.

Sicer pa mislim, da z definicijo, da je vesolje vse, kar obstaja, ni nič narobe. Potem je seveda narobe reči, da je poleg našega vesolja še kakšno, ampak da je vesolje pač sestavljeno iz nekakšnih enot, ki so (ali pa niso) med seboj povezane s časom, luknjami, črvi in podobnim. In smo empirično vezani zgolj na tisti del, v katerem živimo. Končno sta izraza VESolje ali VSEmirje zelo nazorno sestavljena. In kako razumeti v tej zvezi naravo? Je ta del vesolja, je vesolje del narave, sta sinonima?

Objavljeno: 16.9.2005 17:28
Napisal/-a bianko
Kaj pa povezave z drugimi vesolji skozi črne luknje v našem vesolju?
To teorijo je Stephen Hawking v preteklosti zagovarjal nato si je nekaj časa nazaj premislil in dejal, da ni nobenih prehodov skozi črne luknje. Tako, da kar vse ostane v tem edinem vesolju.
Hmm, A je res vesolje "vse kar obstaja"?
Vse tako kaže, da je vesolje vse kar obstaja.

Objavljeno: 17.9.2005 19:20
Napisal/-a jekosn
ko mislimo o velikosti vesolja naša zdrava pamet odpade, saj sklepe o velikosti vesolja ki jih bomo dajali bodo bili neposredno vezano na naše življenje na tem planetu in na tisto kar je človek doživel in kar ve saj drugače to ne gre.Zato se mi zdi ta misel zelo malo verjetna ker je to le neka poteza naših možganov da si bi velikost vesolja poenostavili in jo ne moremo vseti kot fizikalno pravilno

Objavljeno: 25.9.2005 0:33
Napisal/-a mriz
Slučajno sem našel temo, kjer je par povezav do strani kjer se ubadajo s podobnim: Atlas vesolja

Objavljeno: 2.10.2005 17:09
Napisal/-a snow
> Hmm, A je res vesolje "vse kar obstaja"?

To je definicija vesolja po moje?