Page 1 of 2

nabrušen nož

Posted: 7.12.2006 15:59
by NIKKI
Moj oče je trdil. da moraš nabrušen nož vedno prati v mrzli vodi, da ga topla voda otopi.
Ali gre za vraževerje?

Re: nabrušen nož

Posted: 7.12.2006 16:50
by Majstor
NIKKI wrote:Moj oče je trdil. da moraš nabrušen nož vedno prati v mrzli vodi, da ga topla voda otopi.
Ali gre za vraževerje?
to je pa definitivno vraževerje :D , da otopitev noža s tepmeraturno deformacijo, je potrebna dosti večja temperatura kot jo pa dobiš iz bojlerja

drugale imaš napisano da JE trdil, a to misliš da ne trdi več ali da ni več sposoben trditi? :wink:

lp

Posted: 7.12.2006 17:25
by Rokerda
mogoče je že pokojen,
če je, potem moje sožalje

Posted: 7.12.2006 17:39
by gumy
Ne pozabimo na kakšne kemične procese, ki so bolj intenzivni v vroči vodi. Mogoče pa ni čisto vraževerje. :?:

Posted: 7.12.2006 22:36
by Majstor
za nerjaveče jeklo pa res ne

Posted: 8.12.2006 1:37
by NIKKI
Moj oče je že kar nekaj let pokojen!
Trditev je iz časov, ko je bilo nerjaveče železo še eksotika.

Posted: 8.12.2006 20:26
by Majstor
jah kaj čmo, vsakogar to doleti enkrat, uglavnem zadeva je bolj taka, kot božiček

Posted: 10.1.2007 9:04
by MAVER|CK
Sam bi bil prec za vraževerje, če tudi meni ne bi vedno težili (starši, stari starši), da dobrih nožev nikakor ne smem dati v pomivalni stroj. Vem, da to zelo škodi predvsem lesenim in keramičnim držalom.

Zaradi tega sem poklical asistenta za toplotno obdelavo in se je začel samo smejati:). Te temperature so znatno prenizke za kakršne koli toplotne reakcije železa kaj šele rostfraja, baje bi se kaj lahko zgodilo pri temperaturah višjih od 190°C. Drugače pa je pomivalni stroj le malo bolj agresiven (drgnjenje posode med seboj oz. trki umazanije ob predmete, plus tega da se dlje časa suši kot pa na roke pomita in pobrisana posoda).

Posted: 10.1.2007 9:56
by mirtelo
Menim da tu ne gre za vraževerje! Saj kolikor vem mesarji ne pusijo prati svojega orodja v topli vodi. Oni že zaznajo, da se jim noži zatopijo, če jih pereš v topli ali celo vroči vodi.
Mogoče pa je kje vedež, ki nam bo razkril uganko :?:

Posted: 10.1.2007 17:03
by celica
No mogoče niste popolnoma razumeli.
Po vsakem brušenju noža se le ta opere z hladno vodo.
Če je voda samo mlačna, že izgubi na ostrini, kaj šele iz bojlerja.
Sicer pa lahko vsak tudi preizkusi stare metode, katere veljajo še danes ne glede na materiale.

Posted: 5.3.2007 11:01
by MAVER|CK
Tako zdej sm pa pršu zadevi do dna!

In sicer v podjetju BSH, kjer izdelujejo gospodinjske aparate (kuhinjska mesoreznica).

Imeli so supertest pranja nerjavnih okroglih rezil iz "rostfreia". Spodaj prilagam slike novega noža (slikano pod kamero s povečavo) in noža, ki je bil v pralnem stroju kar 80×!!!

Nov nož:

Image

80× opran nož:

Image

Dokaz da tudi nerjavno jeklo zarjavi in se otopi in to predvsem zaradi baje zelo agresivnih pralnih praškov in ne zaradi tople vode, vsaj tako so mi to zatrdili inženirji v BSH-ju! Torej po enem pranju oz. parih pranjih se nožu še ne bo zgodilo prav nič!

Mislim, da bi ta tema lahko prešla v Znanost v kuhinji (btw: svetovna tema): viewforum.php?f=32

Posted: 5.3.2007 12:23
by Roman
celica wrote:Če je voda samo mlačna, že izgubi na ostrini, kaj šele iz bojlerja.
Kako to veš? Nože s plastičnim držalom pogosto perem v pomivalniku, pa nisem opazil nobene izgube ostrosti zaradi pranja.

Posted: 5.3.2007 15:42
by shrink
MAVER|CK: Zanimiv test.

Posted: 5.3.2007 16:17
by NIKKI
:D MAVER|CK plačam pivo!

Posted: 6.3.2007 13:07
by MAVER|CK
Vse za služenju znanosti :P !