Stran 1 od 2

Kuhinja je skupno igrišče vseh znanstvenih disciplin

Objavljeno: 2.3.2007 19:59
Napisal/-a krefts
V kuhinji se dogaja veliko zanimivih procesov, ki spadaja v vse različne znanstvene discipline:
Fizika:
Kuhanje pri zvišanem tlaku v ekonom loncu
Stabilnost pene pri pivu ali v stepenem beljaku
Kuhanje v mikrovalovni pečici.

Fizikalna kemija:
Zakaj so ledene kocke iz domačega zamrzovalnika motne, tiste iz ledomata v gostilni pa kristalno čiste?

Kemija:
Zakaj narezana jabolka porjavijo in kako to preprečimo?
Kakšne kemijsike reakcije se dogajajo med kuhanjem?
Kako deluje pecilni prašek?

Biologija:
Kako naredimo jogurt?
Ali lahko kvas zamrznemo?

Medicina:
Ali je olivno olje res bolj zdravo in zakaj?

Razno:
Kakšne barve je bučno olje? Rdeče ali zeleno ali nekaj vmes ali oboje ali odvisno od načina opazovanja?

V kuhinji velja tudi mnogo tabujev, ki jim velikokrat ne vemo vzoka:
Surovo testo je strupeno.
Pogret krompir je strupen.

O vsem tem se lahko pogovarjamo na tem forumu.

Objavljeno: 3.3.2007 10:13
Napisal/-a Roman
Psihologija (ali sociologija):
Zakaj je vsaka kuhinja premajhna za dva kuharja?

Objavljeno: 3.3.2007 14:02
Napisal/-a krefts
To opisuje angleški pregovor "Too many cooks spoil the broth". Prvič naj bi bil zapisan že leta 1575?

Objavljeno: 3.3.2007 17:48
Napisal/-a Marjan
Saj veš kako je, vsak bi rad po svoje... :wink:
Ali je olivno olje res bolj zdravo in zakaj?
Uh, tega je ogromno. "Olivno olje" lahko nadomestimno s poljubno hrano pred katero stoji poljuben pridevnik... :? Potem imaš pa interesne skupine, ki zagovarjajo svojo varianto in zmedenega potrošnika v sredini.

Objavljeno: 4.3.2007 20:00
Napisal/-a krefts
Se strinjam, da ima skoraj vsaka hrana svoje "vernike". Nekatera priporočila o zdravi hrani si celo nasprotujejo
belo meso - rdeče meso
maslo - margarina
vegetarjanska hrana - mešana hrana

Vendar pa v prid olivnemu olju govori nekaj objektivnih dejstev. S tem ne mislim, da moramo olivnega olja pojesti čim več, ampak le, da če že jemo olje, je olivno najmanj škodljivo. Itak pa je vsako olje namanj škodljiva maščoba (v primerjavi z margarino, mastjo ali maslom).

Olivno olje ima med vsemi olji največ enkrat nenasičenih maščob:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

Nenasičenih maščob mora biti v prehrani čim večji delež (nasičenih ne več kot 10 % in večkrat nenasičenih tudi ne več kot 10 %):
http://www.fao.org/docrep/V4700E/V4700E ... holesterol

Objavljeno: 5.3.2007 1:48
Napisal/-a NIKKI
Predlagam, da ostraniš nekaj kg svoje maščobe- torej si odreži glavo!

Objavljeno: 5.3.2007 1:53
Napisal/-a NIKKI
Predno me kakšen čistun odreže, parafraziral sem nekega pisatelja!

Objavljeno: 5.3.2007 10:49
Napisal/-a MAVER|CK
No jst bi kr rad čul on odgovor o strupenem testu in krompirju, ker vem, da nemci pogrevjo krompir še par dni:). Zanima me pa kako je z vročim kruhom. Najbrž pride samo do bolečin v trebuhu?

Objavljeno: 5.3.2007 12:53
Napisal/-a krefts
Da ne bo pomote, jaz ne vem odgovorov na vsa od zgoraj postavljenih vprasanj. Glede krompirja ze ne vem, lahko pa malo prestudiram in se spet oglasim. Ce kdo ve, naj se javi.

Objavljeno: 5.3.2007 15:09
Napisal/-a NIKKI
Glede krompirja smo Slovenci malo čudni! Obstaja dejanska nevarnost, kadar je krompir zelen, ker tak vsebuje močne strupe. Zelen postane, če je odkrit med rastjo- torej viden, ker noče biti pojeden, se zavaruje s strupi.
Tudi drugače je krompir sorazmerno slabo prebavljiv. Kombinacija mesa in krompirja nas napenja. (vir S. Slavec- živilski tehnolog v pokoju).
Zato ga jaz raje malo dalj kuham.

Objavljeno: 5.3.2007 15:38
Napisal/-a shrink
krefts-a bi vprašal (čeprav morda ni njegovo področje), kako je z dodatki k živilom (konzervansi z oznako E, umetnimi sladili...):

Ali obstajajo resne študije (podobne recimo tistim, v katerih preizkušajo zdravila), ki kažejo na (ne)škodljivost teh dodatkov?

Možno je namreč najti razne sezname, ki te dodatke klasificirajo na škodljive in neškodljive, pa me zanima, na osnovi kakšnih študij so bili ti narejeni in seveda, če jim gre verjeti.

Objavljeno: 5.3.2007 20:06
Napisal/-a MAVER|CK
@krefts: V uvodnem dejanju si pozabil še na strojništvo, ki ga v kuhinji niti ni malo. Saj tam režemo, sekljamo, pasiramo in kuhano vam damo...:).

Pa še hlajenje obstaja, vam pravim cela znanost v teh malih gospodinjskih aparatih!

Objavljeno: 5.3.2007 22:25
Napisal/-a celica
Pogret krompir je strupen.
To ne drži, še celo boljši je. Mislim da sem to pisal že pri razlagi palačink.
Sicer sem pa pristaš praženega krompirja.
Lp

Objavljeno: 6.3.2007 6:31
Napisal/-a ZdravaPamet
Menda obstaja društvo, ki se bori, da bi pražen krompir postal samostojna jed. Je kdo član?

Objavljeno: 6.3.2007 8:58
Napisal/-a MAVER|CK
Če je vewlik masti od pečenke al pa vsaj kure not pol sm prec zato. Čeprav solata 100% paše zraven:). Baje pa majo v Nemčiji 40 vrst krompirja, kjer je vsak namenjen svoji pripravi (kuhanje, cvrtje...).