zelen česen

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
Post Reply
NIKKI
Posts: 743
Joined: 24.3.2006 20:22

zelen česen

Post by NIKKI » 4.3.2007 14:42

Zakaj postane stisnjen strok česna zeleno moder? Večkrat se mi je zgodilo, ko sem stisnil česen s ročno stiskalnico (neznana litina) na ribo, dodal petršilj, pokapal z limono in dal v pečico, da je postal zelenomoder. Seveda je bilo zraven še olčno olje.

User avatar
MAVER|CK
Posts: 880
Joined: 27.5.2005 16:34
Contact:

Post by MAVER|CK » 5.3.2007 10:47

Česen oksidira (podobno kot jabolka postanejo rjava), kjer prideta skupaj dve glavni sestavini v česnu v stik.

krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 18
Joined: 1.3.2007 23:11

Post by krefts » 5.3.2007 13:21

Na internetu se najde vec odgovorov, od tega, da se to zgodi zaradi reakscije s kisikom, preko tega, da reagira baker iz posode in pribora, pa do tega, da dolocena rastlinska barvila zpremenijo barvo zaradi kislosti.
Se najbolj prepricljiva se mi zdi razlaga, da gre za reakcijo posebne snovi aliina, ki se tvori pri rezanju in je znacilna za cesen, z aminokislinami.
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=15291480).

ivomi
Posts: 2
Joined: 27.2.2007 15:28

Zelen česen

Post by ivomi » 18.3.2007 21:40

Jaz bi pa vprašala, zakaj ne smemo uživati kalčka česna, ko že kali. Če so pa kalčki na splošno več vredni od osnovnega semena?

Post Reply