zelen česen

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
Odgovori
NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

zelen česen

Odgovor Napisal/-a NIKKI » 4.3.2007 14:42

Zakaj postane stisnjen strok česna zeleno moder? Večkrat se mi je zgodilo, ko sem stisnil česen s ročno stiskalnico (neznana litina) na ribo, dodal petršilj, pokapal z limono in dal v pečico, da je postal zelenomoder. Seveda je bilo zraven še olčno olje.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK » 5.3.2007 10:47

Česen oksidira (podobno kot jabolka postanejo rjava), kjer prideta skupaj dve glavni sestavini v česnu v stik.

krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 18
Pridružen: 1.3.2007 23:11

Odgovor Napisal/-a krefts » 5.3.2007 13:21

Na internetu se najde vec odgovorov, od tega, da se to zgodi zaradi reakscije s kisikom, preko tega, da reagira baker iz posode in pribora, pa do tega, da dolocena rastlinska barvila zpremenijo barvo zaradi kislosti.
Se najbolj prepricljiva se mi zdi razlaga, da gre za reakcijo posebne snovi aliina, ki se tvori pri rezanju in je znacilna za cesen, z aminokislinami.
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=15291480).

ivomi
Prispevkov: 2
Pridružen: 27.2.2007 15:28

Zelen česen

Odgovor Napisal/-a ivomi » 18.3.2007 21:40

Jaz bi pa vprašala, zakaj ne smemo uživati kalčka česna, ko že kali. Če so pa kalčki na splošno več vredni od osnovnega semena?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov