Kako točno deluje ekonom lonec?
Kako točno deluje ekonom lonec?
Eni deklici pomagam pri referatu, približno razumemo a me vseeno zanima bolj podrobno kako deluje ekonom lonec! S temperaturo se zviša energija, s tem se ustvari tlak... Še kaj? Prosim za odgovor!
Ekonom lonec je zatesnjen. Ko zvisujes temperaturo, voda izpareva zato se zvisuje tlak nad vodo. Pri visjem tlaku pa voda vre pri visji temperaturi. Ko se temperatura dovolj poveca da koncno zavre, je temperatura ze cez 100 stopinj, pri visji temperaturi se pa hrana hitreje skuha (no, o kuhanju ne bom razpravljal ker se ne spoznam).
Naceloma k povecanju tlaka vpliva tudi zrak (ta je v posodi ze od zacetka), ki se mu s temperaturo visa tlak, vendar vecino tlaka prispeva vodna para.
Naceloma k povecanju tlaka vpliva tudi zrak (ta je v posodi ze od zacetka), ki se mu s temperaturo visa tlak, vendar vecino tlaka prispeva vodna para.
Meso lahko v pečici pregreješ nad 100 °C le površinsko saj je v njem voda, ki bo izhlapela. Torej moraš dvigniti tlak!Mafijec napisal/-a:Ja, pa najbrž je za kako meso dobro, da ga pogreješ na temperaturo, višjo od 100 °C. Zihr je pač zihr. V pečici se to seveda da lažje izvesti, za kuhanje v loncu pa pač potrebujemo ekonom lonc.
Lep dan...
Nasprotni princip od ekonom lonca (višji tlak --> višje vrelišče), so lonci, ki ustvarjajo podtlak (nižji tlak --> nižje vrelišče). Ta princip izkoriščajo pokrovi SECUQUICK proizvajalca AMC, ki zagotavljajo kuhanje pri temperaturi okoli 80 °C. Če gre verjeti zagotovilom proizvajalca, naj bi tako kuhanje v hrani ohranilo vitamine, čas kuhanja pa naj bi se zmanjšal od 50 do 80%.
Nek Italijan je AMC lonce reklamiral tako, da jih je nesel s seboj na Himalajo. Trdil je, da si je edino z njimi uspel skuhati špagete.MAVER|CK napisal/-a:PS: Baje je zlo težko skuhat čaj na Mt. Everestu. sicer voda že zavre pr ene 80°C, sam se nikakor noče skuhat pol:). No mislim, da jaz s takšnim kuhanjem ne bom mel nikoli težav:).
Že pri 60 C se meso kar v redu skuha. Poglejte si film:Roman napisal/-a:Hm, kuhanju do 80 C se mi zdi perverzno reči kuhanje. Morda pasteriziranje ...
http://www.chemsoc.org/networks/learnne ... /V09_2.wmv
Roman salmonele so le pri kokoših in so sestavni del njihovega prebavnega trakta!Roman napisal/-a:Že, že, kaj pa salmonela?
Se pa popolnoma strinjam, da mora biti meso pregledano s strani veterinarja. Še bolje pa je, da ga nekdo preiskusi pred teboj.
Drugače pa je na filmu normaln manj popečen biftek, le da si ga je izbral, ko se je še sprehajal.
Lep dan..