Page 1 of 1

grenke kumare

Posted: 19.4.2007 18:09
by NIKKI
1. Zakaj so nekatere kumare grenke?
2. Ali je to vraževerje, da moraš kumare luščiti od zgoraj navzdol (od peclja dol)?

Posted: 23.4.2007 10:05
by MAVER|CK
Po mojem še niso zrele, a?

Lup ise pa tako najbrž lažje in je manjša verjetnost, da se urežeš pri peclju:).

Samo ugibam, hehe.

Posted: 23.4.2007 11:32
by GJ
MAVER|CK wrote:Po mojem še niso zrele, a?
Narobe..
Nezrele kumare niso grenke..
Grenke postanejo, če ne dobijo dovolj vode pri svoji rasti, ali pa so prestare.
Če kumara pri svoji rasti ne dobi dovolj vode, mora v fazi odraščanja hitreje dozoreti pri čemer se morajo spremeniti določeni mehanizmi v sami rasti rastline, to pa povzroči njeno grenkobo. Kumara postane grenka šele ko dozori. Da dosežemo njeno grenkost pri rasti je dovolj, če delno poškodujemo njen pecelj, kar se lahko dogodi pri obiranju kumar, recimo da še ne dozorelo kumaro premaknemo ali obrnemo za 90 stopinj.
MAVER|CK wrote:Lupise pa tako najbrž lažje in je manjša verjetnost, da se urežeš pri peclju:).
Tudi to seveda ni res..
Kumara najbolj rase pri peclju, saj preko njega prihajajo hranilne snovi.
Torej pri peclju je kumara najmanj grenka. Pri lupljenju njeni sokovi polzijo po preostanku bučke, če je sok grenak posledično nekoliko ogreni tudi tisti del po katerem teče. Od tu tudi razlog zakaj se jo lupi od peclja navzdol.
Kumara zaradi svoje postopne rasti ni nujno v celoti grenka. Če poizkusimo med lupljenjem delček kumare na njenem skrajnem koncu in ta ni grenak potem celotna kumara ni grenka. Če je konec grenak, ga nekoliko odrežemo in zopet poizkusimo delček kumare, če ni več grenak, kumara od tam naprej ni več grenka.

Lep dan želim..
PS.. Čas je za sajenje kumar.. :lol:

Posted: 24.4.2007 8:43
by MAVER|CK
Uuuuuuu, ti si ja nor, kak specialist za kumare (zlo koristne informacije), nikol si nebi to mislu za GJ-ja, hehe!

No, vsak v sebi skriva še kakšne skrivnosti!

Posted: 24.4.2007 9:44
by svensek
Bravo, prav vsec mi je ta razlaga! Temu se rece znanstveni princip. Kumar sicer ne maram prevec, ko pa jih lupim, pa vedno poskusim, ce je konec grenek. Zdaj vem, zakaj je to smiselno. (hja, od zdaj naprej bom pazil, da bom ta pravi konec probal ...!:))

Posted: 24.4.2007 10:58
by GJ
No, morda le še nasvet glede nakupa oziroma ocenitve kvalitete kumar. :lol:

Kvalitetno in svežo kumaro lahko določimo že po izgledu!

1)Kumara mora biti enakomerno debela. Če je 'zacuknjena' oziroma bušasta, torej ob peclju precej tanjša kot na koncu, pomeni da je bil v času njene rasti dotok hranilnih snovi prekinjen oziroma zmanjšan. Razlog za takšno rast kumare, je lahko nezadostno zalivanje oziroma poškodba peclja kot tudi stebla rastline.

2)Kumara mora biti enakomerne zelene barve z izjemo na mestu kjer se je (če se je, lahko je visela) dotikala tal. Na tem mestu je lahko zelo bledo rumenkasta. Bleda lisa mora biti čim manjša. Če njena površina in konec kumare vsebuje rumeno barvo je to znak, da je kumara v fazi dozorevanja, kar posledično pomeni slabšo kvaliteto, grenkobo in obilico semen.

3)Kdaj je bila kumara odrezana/odtrgana lahko približno določimo po kvaliteti preostalega peclja in trdoti/izgledu bučke. Če je pecelj izsušen oziroma gnil je njena kvaliteta vprašljiva. Bučka mora biti enakomerno trda. Na mestih kjer so vidne morebitne poškodbe zaradi obiranja ali transporta pa mora biti barva temno zelena in ne sivo rjava.

4)Kumare obvezno hranimo na hladnem mestu, najbolje v hladilniku do približno enega tedna. Če je odtrgana kumara na toplem ali celo na soncu, bo počasi delno dozorela toliko kolikor ima v sebi še hranilnih snovi, posledično pa vedno postane grenka.

5)Morda le še to. Dokler je steblo rastline kumare mlado, njeni plodovi rastejo hitro in enakomerno in so posledično najboljše kvalitete. Čim bolj je rastlina stara bolj je rastlina olesenela in več morebitnih poškodb ima na steblu, kar vpliva na rast in s tem na končno kvaliteto pridelka. Plod kumare mora biti odrezan preden začnejo semena v njej zoreti, torej takoj zatem, oziroma še bolje malo prej, preden je rast njenega plodu končana.

6)Okus, izgled in kvaliteta plodov je seveda pogojena tudi z izborom vrste rastline kumare.

Lep dan še naprej..

Posted: 24.4.2007 20:17
by NIKKI
GJ hvala za izčrpen odgovor!

Posted: 25.4.2007 8:35
by MAVER|CK
GJ zdej me pa že firbec matra. Ali doma gojiš kumarice ali si slučajno doktoriral na biotehnični iz kumaric? Toliko znanja še o knjigi ne najdeš o kumaricah:).

Posted: 25.4.2007 12:28
by GJ
MAVER|CK wrote:GJ zdej me pa že firbec matra. Ali doma gojiš kumarice ali si slučajno doktoriral na biotehnični iz kumaric? Toliko znanja še o knjigi ne najdeš o kumaricah:).
Ahh..
Sem ponosni lastnik vrtička na katerem vsako leto med ostalo povrtnino rastejo tudi kumare. Ravno prejšnji teden smo jih presadili iz lončka na gredo. :D
No, vrtnarjenje in kulinarika mi nista povsem tuja. 8) Čeprav pregovor pravi, da ima najbolj neumen kmet najbolj debel krompir (v našem primeru kumare) je vseeno dobro kaj vedeti o stvareh, ki se jih lotiš gojiti. Vsakdo, ki sam prideluje in uživa na svojem vrtu pridelano zelenjavo in sadje mora kar nekaj vedeti, predvsem o: gnojenju, boleznih, škodljivcih, vrstah rastlin, času sajenja itd. Če pa hočeš pridelovati biološko neoporečno povrtnino in sadje pa še malo več! Je pa res, da sem si precej znanja pridobil že od staršev in starih staršev. Tisto, zakaj so kumare grenke in kako se preizkušajo med pripravljanjem solate, pa mi je razložila že moja babica.
Aha še to..
Vrt in rastline na njem katerim posvečaš svoj čas, ti vračajo prepotrebni stik in občutek za naravo, ki ga danes posamezniki vse preveč zanemarjajo. Zame ni bolj sproščajočega kot po napornem dnevu malo pogledati svojo povrtnino ali sadno drevje in kaj postoriti na vrtu.

Lep dan želim..

Posted: 25.4.2007 14:26
by NIKKI
Predlagam nov forum: Znanost na vrtu
Vse kar je povezano z astronomijo, fiziko, matematiko, kemijo, biologijo, strojništvom, elektroniko, kloniranjem, genskim inžiniringom, zoologijo ... na vrtu!

Re: grenke kumare

Posted: 16.1.2015 21:06
by Tajči21
Če pride med rastjo do večkratnih osušitev, nastanejo motnje v prehrani, zaradi česar so kumare grenke. Dober članek na to temo je napisan tukaj: Kumare na našem vrtu. Obilo člankov na temo rastlin pa se nahaja tukaj http://salomonoglasnik.com/rastline/.

Lp