Rezanje čebule

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
Odgovori
MvM
Prispevkov: 6
Pridružen: 2.5.2006 12:08

Rezanje čebule

Odgovor Napisal/-a MvM » 1.6.2007 18:42

Ravnokar sem rezala čebulo, pa se sprašujem:

Zakaj te pri rezanju čebule pečejo oči in "jokaš"? :roll:

Lp

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI » 1.6.2007 21:36

Pri čebuli se tvorijo žvepleni oksidi, ki skupaj z vodo tvorijo žveplene kisline, tu šest kislino znamenito H2SO4.
Imel sem muco z imenom Matrika, ki je prišla takoj v kuhinjo, ko je slišala zvok deske za rezanje mesa na pultu. Zelo prijazno se je motala okoli nog. Potem je skočila na okensko polico in z lačnimi očmi opazovala, kaj si počel. Če si rezal čebulo, je jezno stresala z glavo, oči si je mencala in končno z razočaranim javkanjem na hitro zapustila kuhinjo.

krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 18
Pridružen: 1.3.2007 23:11

Odgovor Napisal/-a krefts » 7.7.2007 22:17

Za pekoč oblutek so res odgovorne žveplove spojine, vendar ne znamenita žveplova VI kislina. v čebuli se nahaja derivat aliina, ki pri rezanju čebule pride v stik z encimi in iz njega nastene hlapna dražeča spojina z imenom syn-propanethial S-oxide (formula je: CH3-CH=CH-S-O).
Natančno je to razloženo na strani:
http://www.uky.edu/~dhild/biochem/25/lect25.html
Na predzadnji sliki je zgornja kemijska reakcija za česen, spodnja pa za čebulo.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI » 9.7.2007 2:15

Nočem biti nenavaden, toda kaj se zgodi s prej navedeno spojino, ki pride v topel medij (37 st C) , oziroma kaj so razpadni produkti CH3-CH=CH-S-O?
Vodi me čisti firbec!

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost