Stran 1 od 1

Vroča jed v hladilnik

Objavljeno: 1.9.2007 17:38
Napisal/-a MAVER|CK
Imam novo vprašanje za vse kuharske mojstre. Zakaj vedno slišim: "Ne dajej vroče jedi v hladilnik!"?

Zakaj? Ali se lahko hrana prej pokvari ali je to zgolj zaradi tega, da ne bi grel notranjosti hladilnika in da bi mogel hladilnik bolj delovat?

Objavljeno: 1.9.2007 21:56
Napisal/-a black angel
http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=531

glej pod 4.Shranjevanje živil

tukaj sicer samo potrdi to kar si že spraševal glede temperature.ni pa ravno razloženo kaj natančno se zgodi s hrano :? hm...

Objavljeno: 1.9.2007 22:04
Napisal/-a Rokerda
Za ostale, ki se jim ne da odpirat strani
4. Shranjevanje jedi

Že pripravljeno živilo, ki ga ne boste pojedli takoj, hranite pri temperaturi nad +60 stopinj Celzija (v pečici za krajši čas) ali med +4 in +8 stopinjami Celzija (v hladilniku). Preden shranite kuhano hrano v hladilnik, jo čimhitreje ohladite. Posodo s kuhano hrano postavite v posodo z mrzlo vodo, to pa večkrat zamenjajte, dokler ni jed dovolj ohlajena. Živil ne ohlajajte v hladilniku, ker se s tem spremeni nastavljena temperatura. Zvišana temperatura lahko poškoduje hladilnik in uniči živila v njem.

Objavljeno: 1.9.2007 22:20
Napisal/-a black angel
kaj se pa zgodi s to hrano ki jo vročo postaviš v hladilnik :?:

Objavljeno: 2.9.2007 9:41
Napisal/-a ZdravaPamet
kaj se pa zgodi s to hrano ki jo vročo postaviš v hladilnik
Ohlaja se.

Drugače pa prvič slišim za to ljudsko modrost, ampak nekaj bo na tem. Večkrat sem postavil vroče pudinge v hladilnik, pa nisem opazil nič nenavadnega. Najbrž je bolj važno, da ne postavljaš lonca vrele juhe noter. Voda bi izparevala, se kondenzirala na stenah in na drugih živilih, temperatura v hladilniku bi za kratek čas narasla - kompresor bi se zagnal, dokler temperatura spet ne pade, vmes pa bi kondenz zmrzoval po stenah in živilih.

Objavljeno: 3.9.2007 7:57
Napisal/-a MAVER|CK
Pamet ma prav, po mojem. Najbrž bi vlaga kondenzirala po živilih in to lahko krepko spremeni okus ali pa njeno sestavo na površini.

Objavljeno: 3.9.2007 15:16
Napisal/-a briair
S tem ko das nekaj vročega v hladilnik se zadeva res ohlaja, na žalost pa se vsa okolica (hladilnik) za kar nekaj časa kar precej segreje, kar pa ni v prid ostalim živilom v hladilniku, kar je včasih dovolj, da se začejo bakterije bolj živahno deliti... Plus.....omenjene nevšečnosti z kondenzirano vlago.....

Re: Vroča jed v hladilnik

Objavljeno: 11.2.2008 23:55
Napisal/-a krefts
Ali verjamete, da v zamrzovalniku hitreje zamrzne vroča voda, kot pa hladna. Več o tem:
http://www.physics.adelaide.edu.au/%7Ed ... water.html

Re: Vroča jed v hladilnik

Objavljeno: 12.2.2008 7:18
Napisal/-a Kensei
Verjamem.

Sam sem videl enkrat posnetek na TV, da je tip nekje v sibiriji zlil skodelico vroče vode v zrak in je v trenutku zamrzni.
Podatek o temperaturi zraka,ki so ga navajali je bil okrog -70°C.
Drugače pa ima ta zadeva opravka z medmulekolskimi razdaljami če se ne motim.

Lp.Mico

Re: Vroča jed v hladilnik

Objavljeno: 12.2.2008 16:44
Napisal/-a shrink
krefts napisal/-a:Ali verjamete, da v zamrzovalniku hitreje zamrzne vroča voda, kot pa hladna. Več o tem:
http://www.physics.adelaide.edu.au/%7Ed ... water.html
Seveda:

viewtopic.php?f=15&t=1455

http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... ti/led.htm

8)

Re:

Objavljeno: 17.10.2012 20:06
Napisal/-a Rondo
black angel napisal/-a:http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=531

glej pod 4.Shranjevanje živil

tukaj sicer samo potrdi to kar si že spraševal glede temperature.ni pa ravno razloženo kaj natančno se zgodi s hrano :? hm...
Zanimivo.