Stran 1 od 2

Lomljenje špagetov

Objavljeno: 29.8.2008 8:56
Napisal/-a krefts
V tem forumu pričakujemo vaša opažanja, razmišljanja, eksperimentalne meritve in izvirne tehnike lomljenja špagetov, kot je opisano v članku: Kdo lahko prelomi špaget na dva dela? http://www.kvarkadabra.net/article.php/ ... a-dva-dela

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 29.8.2008 11:37
Napisal/-a Lister
Moji ideji:

Špaget na sredini zmočiš, sila ki je potrebna da se razlomi je manjša in povratno vibriranje ni tako močno da bi se odlomil še drug kos.

Špaget najprej zvijaš in upogibaš v obe smeri, kar povzroči več razpok v špagetu - sila da se lomi je manjša, spet ne pride do dovolj močnih vibracij.

Verjetni imaš sicer v misli kak bolj eleganten trik. :D

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 29.8.2008 11:58
Napisal/-a Aniviller
Primes en milimeter narazen in zlomis. Ce je vmesni del spageta krajsi od debeline, sploh ne more vibrirat.

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 29.8.2008 13:19
Napisal/-a NIKKI
Jaz imam ponavadi obrate problem. Kako nalomiti špagete na čim krajše koščke? Tako se jih lažje je z žlico. :lol:

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 29.8.2008 14:10
Napisal/-a Aniviller
@nikki: skuhaj makarone

...ali pa napadi se zaprto vrecko s kladivom...

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 29.8.2008 15:20
Napisal/-a ZdravaPamet
Eh, z diamantno brusilko.

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 31.8.2008 16:13
Napisal/-a krefts
Tistemu odgovoru, da se špaget prime v dveh bližnjih točkah, intiutivno kar nekako verjamem.
Druga dva odgovora, z močenjem in z predhodnim upogibanjem, se mi tudi zdita kar verjetna, jima pa ne morem zaupati kar na podlagi lepe teorije. Pričakujem poročilo o eksperimentu.

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 31.8.2008 23:59
Napisal/-a crt
torzijsko ga obremenimo do loma v dveh čim bližnjih točkah. ideja...

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 1.9.2008 10:27
Napisal/-a MAVER|CK
Mam eno štorijo iz davnih cajtov na temo špageti.

Tito je prijel špaget in rekel, "sami smo nemočni" ter ga zlomil. Potem jih je prijel cel šop in jih ni več mogel zlomiti. Nato je dejal: "Le skupaj smo močni!" Nato je nastala Jugoslavija, hehe.

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 1.9.2008 16:48
Napisal/-a NIKKI
Kako primerna "makaronarska" tema:
Tito je prijel špaget in rekel, "sami smo nemočni" ter ga zlomil. Potem jih je prijel cel šop in jih ni več mogel zlomiti. Nato je dejal: "Le skupaj smo močni!" Nato je nastala Jugoslavija, hehe.
Jaz poznam to zgodbo s palicami, ki so jim dodali sekiro in od takrat naprej nismo več varni pred njimi (fašisti)! :evil:
O simboli svežnja s sekiro, po domače butare s skirco, in zlorabe simbola glej:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fasces

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 3.9.2008 15:43
Napisal/-a aaaaaa
stvar je čist simpl,špaget moramo zlomiti tako da bo imel dva dela, kako. špaget vlečemo v obe smeri vodoravno in ne navpično, tako se špaget strga na najšipkejšem delu in ne proizvede sil nihanja.(vlečemo ko bi vlekli vru.)

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 3.9.2008 17:21
Napisal/-a krefts
Tudi razlom z vlecenjem zveni čisto možen, ampak kaj če bi šel kdo v kuhinjo po pet špagetov in potestiral vse zgoraj opisane metode. Še lepše bi bilo, če bi poskuse 2x do 3x ponovil.

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 3.9.2008 21:54
Napisal/-a celica
krefts
Ko si omenil pet špagetov mi je prišel na misel poizkus pred leti.
Prižgeš svečo, vzameš pet špagetov in jih držiš nad plamenom sveče toliko časa da se špageti vžgejo. Nato odmakneš goreče špagete in daš roko nad plamen gorečih špaget. Rezultat je fantastičen.
Drugače pa menim da je lomljenje odvisno od mase. Na svinčnik daš špaget na vago. Ko je špaget v vodoravni legi in oba konca z isto težo zarišeš z drugim svinčnikom sredino ter še eno črto na levo in desno stran. Nato primeš špaget z eno roko skrajno levo in z drugo skrajno desno. Napraviš lok (paziti moraš da se ne prelomi) nato približaš spodnjemu delu osi plamena sveče. Poči ravno tam kjer si zarisal, seveda če si bil v postopku dovolj natančen.
Lp

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 12.1.2009 3:43
Napisal/-a Grothorious
NIKKI napisal/-a:Jaz imam ponavadi obrate problem. Kako nalomiti špagete na čim krajše koščke? Tako se jih lažje je z žlico. :lol:
Po mojih izkušnjah je najenostavneje če zaviješ špagete v kuhinjsko servieto (tekstilno, ne papirnato) in jih parkrat potegneš pod kotom 45° po robu mize. Seveda moraš uporabit primerno silo :)

Re: Lomljenje špagetov

Objavljeno: 10.8.2009 15:02
Napisal/-a ami
OK, jaz danes res nimam kaj za delat. (razen za se ucit) In ker mi nihce ne odgovarja tukaj:viewtopic.php?f=32&t=2742 se bom lotila spagetarstva:
Lister napisal/-a: Špaget na sredini zmočiš, sila ki je potrebna da se razlomi je manjša in povratno vibriranje ni tako močno da bi se odlomil še drug kos.
To sem probala... Zmocila na sredi, primla za oba konca in prelomila. Spaget razpade na 3 kose.
Lister napisal/-a: Špaget najprej zvijaš in upogibaš v obe smeri, kar povzroči več razpok v špagetu - sila da se lomi je manjša, spet ne pride do dovolj močnih vibracij.
Ko sem ga cisto malo upogibala se mi je vsakic zlomil... na 3 kose
Aniviller napisal/-a:Primes en milimeter narazen in zlomis. Ce je vmesni del spageta krajsi od debeline, sploh ne more vibrirat.
To dela. (2 kosa)
aaaaaa napisal/-a:stvar je čist simpl,špaget moramo zlomiti tako da bo imel dva dela, kako. špaget vlečemo v obe smeri vodoravno in ne navpično, tako se špaget strga na najšipkejšem delu in ne proizvede sil nihanja.(vlečemo ko bi vlekli vru.)
Meni se je parkrat zlomil pri robu kjer sem ga drzala (na dva ali tri dela ). Ker nisem imela dovolj moci za ga prelomit samo z vlecenjem nekje na sredini sva poskusila se z bratom, ampak ni uspelo.

Tistega z ognjem si ne upam nardit.