Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
Odgovori
kiky84
Prispevkov: 72
Pridružen: 9.1.2007 23:59
Kontakt:

Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a kiky84 »

Nekje sem bral da ne smes segrevati do vrelisca vode v mikrovalovki kajti lahko pride do neke super eksplozije.Lahko si jo v loncku kao segrejes, do vrelisca pa je ne smes recimo da jo segrevas kakih 5 min.A je to res ali ne?Kdo ve?

tnx

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: MIKROVALOVKA IN SEGREVANJE VODE V NJEJ

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

No, tole je precej pretirano. Ce je voda zelo cista, brezplinska, ali ce je bila v istem kozarcu ze enkrat zavreta, se lahko zgodi, da naslednjic ne zavre ampak dobimo pregreto tekocino (voda pri vec kot 100 stopinj). Pregreto stanje je nestabilno in ob tresenju ali dodajanju kaksne snovi sunkovito preide v plinasto, kar povzroci neke vrste eksplozijo. V normalnih ''kuhinjskih'' razmerah verjetnost za to ni ravno velika. Lahko pa poskusis z destilirano vodo in cistim kozarcem :)

kiky84
Prispevkov: 72
Pridružen: 9.1.2007 23:59
Kontakt:

Re: Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a kiky84 »

Torej se pravi.Ce jaz nalijem vodo iz "pipe" v skodelico za caj in jo dam segrevat v mikrovalovko za 2 min se ne more cistor nic zgoditi?Ce pa dam v cisti kozarec in destilirano vodo pa se lahko zgodi manjsa eksplozija?Kaj pa ce nalijem v skodelico za caj naprimer flasirano vodo recimo "zala ali izvir"?

tnx

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Z vodovodno vodo je res majhna verjetnost da bi se kaj zgodilo, flasirana ni veliko drugace, vendar se vseeno kdaj zgodi, pri vseh miljonih mikrovalovk na svetu :)

krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 18
Pridružen: 1.3.2007 23:11

Re: Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a krefts »

Nevarnost nastanka pregrete vode in kasnesega nenadnega zavretja ni toliko odvisna od prisotnosti raztopljenih snovi (ki jih v destilirani vodi ni) ampak bolj od prisotnosti trdnih necistoc (delckov).
Do pregretja lahko pride torej tudi z vodovodno vodo, ce je le dovolj bistra.

malenka
Prispevkov: 5
Pridružen: 3.5.2009 19:02

Re: Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a malenka »

Iz prakse v prakso :)
... mogoče pa tudi kaka kost za debato.

Na začetku se opravičujem za "reklamiranje" blagovnih znamk. Mv uporabljam vsakodnevno. Za supereksplozijo še nisem slišala, mi je pa večkrat povrela voda, tudi po kak deci. Para je malo zmehčala mastne ostanke po stenah, kar je blagodejno vplivalo na čiščenje pečice. V ostanek prevrete vode sem največkrat stresla instant kavo v prahu (neskafe v tem primeru naredi penico skoraj kot v reklami) ali pa potopila čajno vrečko. Oboje povzroči kratkotrajno dramatično penjenje s sikanjem in šumenjem, ampak nič strašnega. Večkrat tudi v mv namenoma prevrem skledo (pyrex steklo) navadne vode z ostanki limone, da jo potem laže očistim. Uporabo čistil se namreč odsvetuje, abrazivnih sredstev tudi.

Zelo učinkovito pa v mv eksplodira celo jajce, ubito jajce v zaprti posodi, kaka zaprta jajčna zmes, pokajo tudi ceneni kozarci z vrelo vodo, sploh pa oljem (kozarci od gorčice in vikikreme)... Prav tako nevarno je gretje prazne mikrovalovke (Kdo ve zakaj?), gretje kovinskih stvari (tudi alu-folija je kovinska), večjih količin nekaterih maščob (svinjska mast npr.), stekla, ki ni namenjeno za mv (pokanje zaradi napetosti v materialu), nekaterih plastik (deformacija zaradi vročine, sproščanje nekaterih snovi...). Previdno pri gretju želatine, alkohola in olj, obnašajo se nekoliko drugače kot voda.

Pozor skrita kovina:
- nekateri stiroporni pladenjčki od mesa
- nekatere črtne kode in druge etikete
- emajl na keramiki
- pokrovčki na lončkih z npr. smetano, jogurtom..., ki izgedajo na zunaj kot plastika
- sponka na čajni vrečki (s tem sicer nimam slabih izkušenj, čeprav sem jo že kdaj nevede pogrela v mv)
- "značke" in sponke na klobasah in salamah ter nekaterih sirih
- nekateri plastični pokrovčki
- (kristalno) steklo
- nastreljena mrhovina :twisted:

Odsvetujem tudi gretje:
- detergenta (para draži dihala) idr. čistil, zato jih ne uporabljajte za mv, učinkovito si lahko pomagate s paro, limono, kisom...
- zelo porozne keramike (glinene posode - posebej mokre) lahko popoka zaradi neenakomernega segrevanja ali pregrevanja v materialu
- čokolade in čokoladnih namazov (nastanejo grenke zažgane grudice v sredini). Lahko pa poskusite s funkcijo odmrzovanja.
- pražene in zelo mastne hrane (slani arašidi, pohan piščanec, kupljeni francoski rogljički, kotleti in svinjska rebrca), ker se maščoba hitro pregreje in vrela brizga od hrane pa baje še neke zdravju (in okusu) škodljive oblike maščobnih molekul pri tem nastajajo. S surovim malsom imam dokaj dobre izkušnje sploh pri nižji jakosti segrevanja. Mastne zadeve raje grejte pri nižji jakosti, če vam mv omogoča regulacijo.
- steklenih kozarcev, ki niso za mv
- keramike z emajlom v temnih, modrih ali kovinskih odtenkih. Pigmenti v teh emajlih so namreč kovinski oksidi in se hitro pregrejejo -> nevarnost opeklin in pokanja emajla. Tradicionalne keramike (glinene posode, kitajske/turške skodelice, krožniki s starinskim "zlatim/srebrnim" robom) tudi.
- neznani plastični materiali, stiropor, sekundna lepila, selotejp, plastična /celofanska folija... (nikoli ne veš kaj uhaja med gretjem)
- hermetično zaprte posode (večkrat mi je para s pokom odtrgala stran pokrov, ampak ni bilo škode)
- določeni keramika, steklo idr. materiali z oznako, da ni primerno za mv
- celi jajčni rumenjaki, včasih se naredi mehur, ki poči in pošprica celo mv z rumenjakom
- vosek, bencin, bančne kartice, cd, dvd, kasete, mobiteli, videokasete, baterije ... razen od soseda :lol:

Priporočam tudi
- če o plastiki niste prepričani ali je namenjena za v mv ali ne, raje prestavite hrano v drugo posodo (npr. "juhe" kot so npr. Cup noodles imajo ok lončke, tupperware ima nekaj stvari, ki so namenjene in varne za v mv, nekateri dostavljalci kitajske hrane tudi)
- investirajte v kvalitetno stekleno skledo npr pyrex
- pri predpripravljenih pakiranih jedeh upoštevajte navodila ( ponavadi je treba odpreti paket, odstraniti alu-folijo itd)
- pri odtajanju podstavite krožnik / skledo, da se izognete odtekanju sokov po dnu mikrovalovke (zlasti pri mesu) in uporabljajte program za odmrzovanje, sicer se bo hrana izrazito neenakomerno grela in bo nekje kuhana, nekje pa še zmrznjena :shock:
- če grejete večjo količino hrane (npr dvojno porcijo juhe) vmes pomešajte, da se izognete neenakomernemu segrevanju
- dobro ventilacijo, redno čiščenje prahu z mvin v okolici, brisanje svežih ostankov hrane s sten mv, preden se zasuši/zapeče
- rokavico za prijemanje vročih kuhinjskih potrebščin brez azbesta

Tudi branje navodil :? pred (prvo) uporabo mikrovalovke zna bit koristno, upoštevajoč Murphyja.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a GJ »

malenka napisal/-a:Zelo učinkovito pa v mv eksplodira celo jajce, ubito jajce v zaprti posodi, kaka zaprta jajčna zmes, pokajo tudi ceneni kozarci z vrelo vodo, sploh pa oljem (kozarci od gorčice in vikikreme)... Prav tako nevarno je gretje prazne mikrovalovke (Kdo ve zakaj?), gretje kovinskih stvari (tudi alu-folija je kovinska), večjih količin nekaterih maščob (svinjska mast npr.), stekla, ki ni namenjeno za mv (pokanje zaradi napetosti v materialu), nekaterih plastik (deformacija zaradi vročine, sproščanje nekaterih snovi...). Previdno pri gretju želatine, alkohola in olj, obnašajo se nekoliko drugače kot voda.
Uhhh…
Še eno dekle s tehničnim privdihom... :roll:
Bom še jaz povedal nekaj stvari!
Na kratko!
Vsa posoda, ki se uporablja v mv mora biti za ta namen deklarirana!
Keramika/glina je od posod, ki se jih uporablja v mv najbolj nevarna, ta je sicer ponavadi prevlečena s kaolinsko glazuro, ki je kot bela barva neoporečna, v notranjosti pa se skrivajo poleg aluminijevih in silicijevih oksidov še drugi!
Vsaj kot primesi ponavadi nastopajo še težke kovine, oziroma njihove spojine kot so: svinec, kadmij, živosrebrno itd…
Težke kovine pa v procesu segrevanja posode 'difundirajo' v okoliško snov.

Glinena posoda je ena od bolj nevarnih, predvsem ima lahko veliko vsebnost svinca!

Plastika! Plastik poznamo ne tisoče vrst. Manj kot procent pa jih je dovoljenih za uporabo, oziroma se smatrajo kot neškodljive za uporabnika! Plastična posoda mora biti označena, da je primerna za segrevanje v mv, v nasprotnem se lahko pri nekaterih vrstah plastik izločajo raznovrstni toksini!
malenka napisal/-a: Pozor skrita kovina:
- nekateri stiroporni pladenjčki od mesa
- nekatere črtne kode in druge etikete
- emajl na keramiki
- pokrovčki na lončkih z npr. smetano, jogurtom..., ki izgedajo na zunaj kot plastika
- sponka na čajni vrečki (s tem sicer nimam slabih izkušenj, čeprav sem jo že kdaj nevede pogrela v mv)
- "značke" in sponke na klobasah in salamah ter nekaterih sirih
- nekateri plastični pokrovčki
- (kristalno) steklo
- nastreljena mrhovina :twisted:
Na splošno manjši delci kovin kot so železo ali aluminij v mv niso nevarni! Iskrice, ki se pojavijo so le sproščajoči električni naboj.
Problem nastane, če je celoten predmet, recimo piščanec, zavit v aluminjasto folijo.
Ker folija preprečuje prehod mikrovalov se mv obnaša kot, da bi bila prazna, posledično pa izklopi delovanje pečice v ta namen vgrajena zaščita, mv se pregreje.
Hrana tako pogretih živil pa okoli kovinskih delcev neredko spremeni okus!

Na splošno je mv namenjena le segrevanju živil z veliko (večinsko) vsebnostjo vode.
Olje, masti, suha živila itd. se v mv ne bi smele segrevati!


malenka napisal/-a:- keramike z emajlom v temnih, modrih ali kovinskih odtenkih.
Vse keramike so kovinski oksidi! Le da so nekateri oksidi strupeni, oziroma vsebujejo strupene primesi!
Uporaba teh je določena v uradnem listu: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=1566

Predvsem se izogibajte rabe keramike modre barve!
malenka napisal/-a: cd, dvd
Ne to pa ne, podatki na cd-jih in dvd-jih se prav lepo uničijo v mv. :lol:
Seveda morate to početi tako, da postavite cd na skodelico polne vode!
Poizkusa vredno! :D

Lep dan...

Uporabniški avatar
ami
Prispevkov: 82
Pridružen: 30.6.2009 19:16
Kontakt:

Re: Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a ami »

Jaz poskusam zdaj pregreti to vodo pa ne uspeva. Poskusila sem z navadno in destilirano pa se nic ne dogaja. :cry:
Zakaj??

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Sej tolk pogost pojav pa to ni :) Mors met cim bolj gladek kozarec, pa probat veckrat: zavres, pocakas da se malo ohladi in se enkrat. S tem spravis ven mehurcke, da nimas kondenzacijskih jeder.
Govorim teoreticno, jaz tega se nisem probaval

Uporabniški avatar
ami
Prispevkov: 82
Pridružen: 30.6.2009 19:16
Kontakt:

Re: Mikrovalovka in segrevanje vode v njej

Odgovor Napisal/-a ami »

Uspelo mi je 8) :D
Obraz sosede, ki je bil prva stvar, ki sem ga zagledala v garazi po uspeli reci - nepozaben. Mislim, da ne bo uporabljala mikrovalovne se precej casa. :twisted:
Ne, ne... Hecam se. Sem ji razlozila na priblizno kaj se je zgodilo in povedala da se je treba kar potrudit da se to zgodi in da pojav ni zelo pogost... (smejko angelcek tukaj)

Odgovori