Krompir - kuhanje v kisli vodi

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
Odgovori
jant
Prispevkov: 1
Pridružen: 23.12.2012 0:03

Krompir - kuhanje v kisli vodi

Odgovor Napisal/-a jant »

Pozdrav,

zakaj se krompir ne skuha v kisli vodi (npr. skupaj s kislim zeljem)?

Hvala za odgovor, Tina

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Krompir - kuhanje v kisli vodi

Odgovor Napisal/-a problemi »

Najprej sem te hotel vprašati ali si že jedla joto, pa bolj ko berem recepte bolj opažam, da se tako fižol, kot krompir, kot zelje kuhajo posebaj, no fižol in krompir lahko tudi skupaj. Ampak tu gre lahko zgolj za "kuharsko metodo", zato da je jed boljša in ne neko fizikalno dejstvo, da se krompir ne more skuhati v kisli vodi (npr. skupaj s kislim zeljem), namreč ne štekema zakaj bi "fizika" to prepovedovala. A si naredila poskus, če si, kakšni so rezultati?

Tudi recept "kislo zelje s krompirjem" pravi, da ju skuhamo ločeno. (http://www.kulinarika.net/recepti/5998/ ... rompirjem/)

Zanimivo!? :)

derik
Prispevkov: 2043
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: Krompir - kuhanje v kisli vodi

Odgovor Napisal/-a derik »

Zato vendar, ker je čas kuhanja različen oz. da se lahko za vsako sestavino posebej odločiš, kdaj je ravno prav mehka. Če kuhaš recimo fižol in krompir skupaj v istem loncu, se ti lahko zgodi, da bo krompir že razkuhan, fižol pa še trd.

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Krompir - kuhanje v kisli vodi

Odgovor Napisal/-a problemi »

derik napisal/-a:Zato vendar, ker je čas kuhanja različen oz. da se lahko za vsako sestavino posebej odločiš, kdaj je ravno prav mehka. Če kuhaš recimo fižol in krompir skupaj v istem loncu, se ti lahko zgodi, da bo krompir že razkuhan, fižol pa še trd.
OK to mi je jasno, bolj ali manj, namreč nisem kuhar, oziroma bolje, ne znam kuhati - sicera rad dobro jem, ampak to ne šteje :) - tako da ne vem kaj se kuha dlje, no za zelje vem, da definitivno ne tako dolgo kot krompir. Vendar tisto, kar je v vprašanju - pa nisem preričan, če je temu sploh res tako - je, da Tina trdi (sprašuje) zakaj se krompir ne skuha v kisli vodi. Konec koncev bi lahko zelje skupaj kuhal in ga (zelje) pač prej ven pobral, krompir pa bi se naprej kuhal, recimo ...

Ker če gre zgolj za to, da se nakaj kuha dlje kot drugo potem pa to niti ni problem, ampak dejstvo da Tina ne zna kuhati. :wink: :)

agata
Prispevkov: 609
Pridružen: 19.1.2011 5:32

Re: Krompir - kuhanje v kisli vodi

Odgovor Napisal/-a agata »

Tudi jaz bi rada vedela, zakaj kislina onemogoča , da bi se krompir skuhal. To se zgodi tudi takrat, če če skupaj kuhata paradižnik in krompir- oz v paradižnikovi omaki- krompir ostane trd, enako se zgodi s korenčkom. Kak biokemik bi vedel odgovor na to vprašanje. Problemi- se vidi, da ne kuhaš najbolj pogosto.


Odgovori