Kako to, da energijsko vrednost živil določajo s sežigno toploto? Verjetno kakšna pametna alternativa niti ne obstaja.
Ampak ali je to res primerno merilo vsebnosti energije v hrani, glede na to, da mi hrane ne prebavljamo z gorenjem?
Kakšni so kalorijski izkoristki pri prebavi? Verjetno se izkoristki tudi razlikujejo glede na vrsto hrane.
Npr. alkohol je kalorično zelo bogat, ampak ali ga naše telo dejansko zna pretvoriti v maščobno zalogo? Verjetno ne, glede na to, da v naravi načeloma ne obstaja in nanj nismo evol. prilagojeni.
Podobno je z bencinom: kalorično vrednost ima zelo visoko. Ampak če bi ga spil deci na dan verjetno ne bi pokril svojih energijskih potreb.
energijska vrednost hrane - kalorije
Re: energijska vrednost hrane - kalorije
Saj se upšteva tudi prebavljivost in še kaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Food_energy
Re: energijska vrednost hrane - kalorije
Najpomembnesi element ki doloca koliko dejansko energije bos sprejel s hrano so encimi.