Stran 1 od 1

energijska vrednost hrane - kalorije

Objavljeno: 24.8.2014 19:02
Napisal/-a xor
Kako to, da energijsko vrednost živil določajo s sežigno toploto? Verjetno kakšna pametna alternativa niti ne obstaja.
Ampak ali je to res primerno merilo vsebnosti energije v hrani, glede na to, da mi hrane ne prebavljamo z gorenjem? :)
Kakšni so kalorijski izkoristki pri prebavi? Verjetno se izkoristki tudi razlikujejo glede na vrsto hrane.
Npr. alkohol je kalorično zelo bogat, ampak ali ga naše telo dejansko zna pretvoriti v maščobno zalogo? Verjetno ne, glede na to, da v naravi načeloma ne obstaja in nanj nismo evol. prilagojeni.
Podobno je z bencinom: kalorično vrednost ima zelo visoko. Ampak če bi ga spil deci na dan verjetno ne bi pokril svojih energijskih potreb. :D

Re: energijska vrednost hrane - kalorije

Objavljeno: 24.8.2014 20:13
Napisal/-a derik
Saj se upšteva tudi prebavljivost in še kaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Food_energy

Re: energijska vrednost hrane - kalorije

Objavljeno: 25.8.2014 9:49
Napisal/-a pilot
Najpomembnesi element ki doloca koliko dejansko energije bos sprejel s hrano so encimi.