Na primer, sveže poročilo Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC) piše o tem. V njem naj bi bilo delo več kot tisoč znanstvenikov.
glej: http://www.ipcc.ch/SPM2feb07.pdf na strani 5
In navajajo porast "povprečne temperature Zemlje" (global surface temperature, ki je povprečje "near surface air temp. over land" in "sea surface temp."), merjeno od leta 1850. Ta narastek navajajo celo v stotinkah stopinje, kot npr. od 1901 - 2000 je narastla za 0,6 stopinje.
Zanima me, kako določijo temperaturo Zemlje? Jaz si izmerim "vročino" svojega organizma s termometrom. Pod pazduho. Odčitam na desetinko stopinje.
Navajati temperaturo Zemlje se mi zdi pa neresno, neznanstveno. Še posebej pa navajati neke spremembe nekega povprečja na desetinke, stotinke in celo tisočinke stopinje. Ko je vplivov na temperaturo na vsakem mestu na Zemlji veliko. Nekontroliranih, slučajnih vplivov.
Kdaj naj jo izmerimo? Pa kje, pod katero pazduho ali pa več pazduh. Na severni polobli imamo zimo, ta čas na južni poletje. Pred nekaj dnevi je znanec sporočil iz Kanade, da so imeli - (minus) 54 stopinj. Pri nas se imamo lepo.
Saj bi se požvižgal na to nesmiselno navajanje. Vendar so začeli javnost strašit (Al Gore je tudi v Slovenijo prodrl), da se bo Zemlja segrela za na primer 4 stopinje (namesto za recimo 0,6 stopinje kot doslej).
Pa kaj so te 4 stopinje? Ali pa 0,6?
Za kakšne čarovnije gre? Glede na alarm, kakršnega počnejo, znanost pri nas ne bi smela biti tiho. Pa ni še nihče pojasnil teh nesmiselnih izračunov "temperature Zemlje".